Slik har tenåringene på Guantanamo det

Reportere har fått besøke området hvor de tre yngste Guantanamofangene bor. Guttene bruker tida på å spille fotball og får ekstra snacks om de er snille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg ser de filmer mens de fortsatt venter på sin framtidige skjebne bli avgjort.

Tre barn bor her

Det kan ved første øyekast se ut som en sommerleir med gresseplener, en støvete fotballbane, bibliotek og barnefilmer. På det inngjerdede området bor tre tenåringer som beskyldes for å ha kjempet på Talibans side i Afghanistan.

Menneskerettighetsgrupper mener USA burde ha løslatt dem for lenge siden, men soldater passer på 24 timer i døgnet, dag og natt.

De får aldri lukke døra si inn til soverommet. Brede speil på veggene gjør det lettere å overvåke dem til en hver tid. Badet er heller aldri lukket, men en liten gardin henger i døråpningen for at de skal få være litt for seg selv.

- Vi er bekymret for at atskillelsen fra familene deres kan skade den mentale helsa, sier Jo Becker i Human Rights Watch.

Vil ha dem hjem

Guttene går fortsatt i de orange dressene som vi har sett så mange ganger. De har gruppeterapi to ganger i uka, og får i tillegg snakke med psykiatere under fire øyne.

Majorgeneral Geoffrey Miller som er leder på Gauntanamo, anbefalte å sende guttene tilbake til hjemlandet i august. Det er fortsatt ikke avgjort hva som skjer med dem. Miller opplyser til AP at Pentagon og andre etater ser på saken, og han forventer en snarlig avgjørelse.

Miller bekrefter at det er noen flere barn, 16 og 17 år, som holdes sammen med de voksne på det andre området på Guantanamo, det området der sikkerheten er satt på et maksimum. Han forteller at det bare dreier seg noen få, og vil ikke opplyse hvor mange de er.

Omkring 660 mennesker fra 44 land holdes på Gautanamo mistenkt for å ha bånd til al-Qaida eller Taliban.

Ser sjøen

Imotsetning til hovedfengselet, som er omringet med barberblad og piggtråd, er barneområdet med de tre yngste mindre strengt. Rundt området er det gjerde dekket av grønn netting og en åpning gir utsikt til sjøen og noen berghyller.

Vaktene forteller at barna ofte sparker fotball i bakgården, selv om de ikke har noen mål å skyte på. Dusinvis av baller har forsvunnet fordi guttene har sparket dem på havet, forteller en av vaktene.

I går ledet de journalister gjennom den ene delen av komplekset som faktisk har air condition. Fangevokterne holdt de tre guttene ute av syne for reporterne.

Vil bli prest og lege

Dagene deres er som i alle fengsel preget av rutine. De blir vekket klokka seks og får frokost før rommet inspiseres. Deretter er det lekser og samtaler med rådgivere. De tre har en halvtime å slappe av på, og dessuten en time til spill og film. Lyset slukkes klokka ni.

Guttene leser lekser på morsmålet. De har geografi og samfunnsfag. Statsborgerskapet deres holdes hemmelig, alle tre er muslimer.

Guttene får lov til å motta post gjennom Røde Kors. All post leses igjennom før de får den. Røde Kors er den eneste organisasjonen som har fått tilgang til fangene.

Vaktene forteller at tenåringene har plukket opp litt engelsk, men en tolk er alltid til stede. To av dem har vært her siden starten i 2002. Den siste kom senere.

Tenåringene sies å oppføre seg bra og med respekt. De vurderer å utdanne seg til prest og doktor. En av vaktene, som er lærer i det sivile liv, forteller at han aldri har sett dem gråte.

Får snacks som belønning

Blant filmene de har sett så langt er «Free Willy», en naturfilm fra National Geographic som heter «Call of the Wild» og «White Fang». Tom Hanks «Cast Away» er blant favorittene.

De tre har et kjøleskap med epler, appelsiner, pærer og dadler. De som samarbeider får litt snacks når det er filmtid. De som ikke gjør det sendes til rommene sine. Og stadig avhøres de tre fra tid til annen.

I dag fikk reporterne komme inn og se på rommene som tidligere ble brukt til avhør ved Camp X-Ray, som det kalles. Et av rommene hadde ord skriblet inn på veggen på arabisk og engelsk: «liar, coward, failure, weak, proud, stubborn.» Kart over steder fra Tyskland til Saudia Arabia var strødd rundt.

Fangene har ingen tilgang til advokat, heller ingen av dem er siktet.

- Vi fikk høre for seks måneder siden at de amerikanske myndighetene var klar over at det var problematisk å holde barn fanget. Men ingenting har skjedd sier Alistair Hodgett i Amnesty International.

<B>CAMP X-RAY:</B> Bildet er fra den best bevoktede delen av Guantanamo. Tenåringene holdes på i en del av leiren der bevegelsesfriheten er litt større.
DEMONSTRERER MOT GUANTANAOMO:</B> Medlemmer fra Amnesty International demontrerte utenfor Downing Street utkledd som fanger denne uka.
SJOKKERTE EN VERDEN:</B> Fangene som sitter innesperret er fortsatt ikke siktet for noe lovbrudd. Omkring 660 fra 44 land sitter på Gauntanamo.