Slik har valget endret Sverige: - Jeg har aldri opplevd maken til sinne

Ekspertene er ikke i tvil: Gårsdagens valg har endret svensk politikk for alltid. Nå spår de regjeringskriser.

SINT VALGKAMP: Karin Svanborg-Sjövall i Timbro sier hun ikke har sett maken til politisk sinne i Sverige som i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SINT VALGKAMP: Karin Svanborg-Sjövall i Timbro sier hun ikke har sett maken til politisk sinne i Sverige som i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): Sverige får ingen endelig avklaring av valgresultatet før onsdag: Det gjenstår fortsatt 300 000 stemmer å telle.

Det som imdlertid er klart er at ingen av de to tradisjonelle blokkene i Sverige får flertall uten Sverigedemokraterna (SD) og Jimmie Åkesson. Åkesson utnevnte seg selv til valgvinner i et intervju med Dagbladet søndag kveld.

Eksperter Dagbladet snakker med i Sverige sier årets valg har snudd opp ned på det meste i svensk politikk: Allerede nå, før utfallet av valget er klart, erklærer de det etablerte blokksystemets døds og spår flere regjeringskriser i tida fram mot valget 2022.

Spår regjeringskriser

Karin Svanborg-Sjövall, sjef for tenketanken Timbro, sier årets valgkamp i realiteten har avdekket hvor forbannet svenskene er blitt på hverandre.

- To ord som beskriver dette valget er usikkerhet og sinne. Jeg har aldri opplevd maken blant svensker. Denne valgkampen er sånn sett et symptom på noe vi har sett over lang tid i Sverige. Spesielt har jo SDs velgere har vært utrolig sinte, forteller hun Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.