SINT VALGKAMP: Karin Svanborg-Sjövall i Timbro sier hun ikke har sett maken til politisk sinne i Sverige som i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SINT VALGKAMP: Karin Svanborg-Sjövall i Timbro sier hun ikke har sett maken til politisk sinne i Sverige som i år. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Slik har valget endret Sverige: - Jeg har aldri opplevd maken til sinne

Ekspertene er ikke i tvil: Gårsdagens valg har endret svensk politikk for alltid. Nå spår de regjeringskriser.

STOCKHOLM (Dagbladet): Sverige får ingen endelig avklaring av valgresultatet før onsdag: Det gjenstår fortsatt 300 000 stemmer å telle.

Det som imdlertid er klart er at ingen av de to tradisjonelle blokkene i Sverige får flertall uten Sverigedemokraterna (SD) og Jimmie Åkesson. Åkesson utnevnte seg selv til valgvinner i et intervju med Dagbladet søndag kveld.

Eksperter Dagbladet snakker med i Sverige sier årets valg har snudd opp ned på det meste i svensk politikk: Allerede nå, før utfallet av valget er klart, erklærer de det etablerte blokksystemets døds og spår flere regjeringskriser i tida fram mot valget 2022.

Spår regjeringskriser

Karin Svanborg-Sjövall, sjef for tenketanken Timbro, sier årets valgkamp i realiteten har avdekket hvor forbannet svenskene er blitt på hverandre.

HISTORISK: - Det er et nytt Sverige vi ser, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- To ord som beskriver dette valget er usikkerhet og sinne. Jeg har aldri opplevd maken blant svensker. Denne valgkampen er sånn sett et symptom på noe vi har sett over lang tid i Sverige. Spesielt har jo SDs velgere har vært utrolig sinte, forteller hun Dagbladet.

Svanborg-Sjövall peker på flyktningkrisen som forklaring på sinnet. Den ble et nasjonalt traume for Sverige, mener hun.

Hun tror nå på traumatiske tider i politikken også.

- Jeg tror vi kan få tre regjeringer i løpet av denne regjeringsperioden. Det kommer til å bli en veldig turbulent tid i svensk politikk, sier Svanborg-Sjövall.

STOCKHOLM: - Dette er et vannskille i svensk politikk, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Med drøyt halvparten av stemmene talt opp, har de rødgrønne 40,6 prosent av stemmene. Den borgerlige alliansen har 39,9 prosent. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tre hindre

Sven-Otto Littorin var statsråd i Reinfeldt-regjeringen, og kjenner det politiske spillet godt. Han sier at den nye regjeringen Sverige etterhvert får, uansett farge og form, kan bli felt i løpet av rekordtid.

- Det er tre kamper en ny regjering må vinne. Og slik det er nå er dette tre kamper som kan ende i regjeringskrise i teorien: Valg av Riksdagens talmann, voteringen om statsminister i Riksdagen og statsbudsjettet, sier Littorin.

- Det er en veldig spesiell situasjon vi står i nå. Selv jeg vet faktisk ikke hva som kommer til å skje framover, legger han til.

- Dette hørtes ut som Europa på 1930-tallet, ikke Sverige i 2018?

- Ja, det kan i teorien bli litt sånn, sier Littorin, som var partisekretær for Moderaterna fra 2003 til 2006.

KAMPER KAN GI KRISE: Den nye regjeringen kan måtte gå av om kort tid, ifølge Sven-Otto Littorin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KAMPER KAN GI KRISE: Den nye regjeringen kan måtte gå av om kort tid, ifølge Sven-Otto Littorin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Toblokkenes død

Valgforsker Peter Santesson ved Demoskop forteller Dagbladet at årets svenske valg har gitt grobunn til et nytt partisystem i landet.

- På sikt tror jeg svensk politikk kommer til gå mot tre blokker: En mer konservativ blokk, en liberal blokk og en venstreblokk, sier Santesson.

Om Santesson har rett blir svensk partipolitikk som følger: Venstreblokken med Vänsterpartiet alene. Sentrum/liberal blokk med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna. En konservativ blokk med Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.

Santesson spår nå flere uker med turbulente politiske forhandlinger, og dét før en antagelig svak regjering i det hele tatt kan ta plass og forsøke å styre landet:

- Det kommer til å ta minst et par uker før regjeringsspørsmålet avgjøres. Det avgjørende spørsmålet nå er om Sverigedemokraterna kan gi en Allianseregjering sin støtte uten altfor tøffe forhandlinger, sier han.

SD inn i varmen

Da Dagbladet møtte Jimmie Åkesson søndag kveld, inviterte han Moderaternas partileder Ulf Kristersson til å ta en prat om å styre landet.

- Det er opp til de andre nå. De må ta ansvar for dette valgresultatet. Og de har to valg: Enten lager de et maktkartell på nytt og styrer landet uten oss som før. Eller så prater ett eller flere av partiene med meg. Da har vi muligheter til å styre det landet, fortalte Åkesson.

Karin Svanborg-Sjövall i Timbro sier én i alle fall ting er sikkert fra valget i Sverige: Dette er siste gangen Sverigedemokraterna holdes utenfor av de etablerte partiene.

- SD kommer til å bli tatt inn i varmen av de andre partiene i løpet av denne perioden, det tror jeg er ganske sikkert. Men jeg tror ikke SD ønsker å sitte i regjering nå. Fra Riksdagen kan de sitte med enhver regjerings skjebne i sine hender og presse gjennom sin politikk. Det er en ideell situasjon for dem, sier hun.

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer