<strong>SJEFREDAKTØR I DAGBLADET:</strong> John Arne Markussen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SJEFREDAKTØR I DAGBLADET: John Arne Markussen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Slik har vi jobbet

Sjefredaktør John Arne Markussen kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet og NRK publiserer i dag en sak om at EOS-utvalget - kontrollorganet for de hemmelige tjenestene - har gjennomført en inspeksjon hos den militære etterretningstjenesten. Saken gjelder avsløringen av et hemmelig arkiv.

NRK og Dagbladet har samarbeidet med frilansjournalist Kjetil Stormark om avsløringen av arkivet. Det er gjort et omfattende journalistisk arbeid forut for dagens publisering. Stormark har arbeidet systematisk med stoffområdet de siste 15 årene.

En del av informasjonen om arkivet kommer fra anonyme kilder med inngående kjennskap til e-tjenesten, men så langt det har vært mulig er disse opplysningene verifisert med åpne kilder. Vi har på selvstendig grunnlag hatt mulighet for å bekrefte kildegrunnlagets ekthet. Der dette ikke har vært mulig, har informasjonen blitt kryssjekket med andre kilder som har kunnskap om e-tjenesten.

Med hensyn til kildegrunnlaget påkaller situasjonen varsomhet. Våre kilder er vernet. Utover det vi har angitt i nyhetssakene vil vi derfor ikke være mer presis med hensyn til antall kilder, eller disse kildenes bakgrunn og posisjon.

I skrivende øyeblikk kjenner vi ikke til EOS-utvalgets reaksjon på det man eventuelt har funnet, men man bekrefter at det er opprettet sak. EOS-utvalget rapporterer til Stortinget.

Eventuell systematisk overvåking og registrering av norske statsborgere er forhold av stor allmenn interesse. Vi mener derfor det er riktig å konfrontere de ansvarlige for e-tjenesten med opplysninger de anonyme kildene har gitt, og publiserer de kommentarer vi har fått.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at Kjetil Stormark via sin advokat Jon Wessel-Aas tidligere har anmeldt Etterretningsbataljonen i Hæren. Dette gjelder en sak for kort tid tilbake der Stormark og flere andre journalister ble ulovlig registrert og kartlagt etter de skrev artikler om e-tjenesten. Generaladvokat Arne Willy Dahl har iverksatt etterforskning. Saken er ikke ferdig behandlet.

Vi gjør videre oppmerksom på at EOS-utvalgets uanmeldte inspeksjon hos e-tjenesten på tirsdag fant sted i Havnelageret i Bjørvika i Oslo. Dagbladet har kontorer i samme bygning. Det samme har nyhetsbyrået NTB.

DAGBLADET 29. august 2013.
DAGBLADET 29. august 2013. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer