Slik havnet Oslo-legen på Sanders' scene: - Han er en utrolig fin fyr

Snakket om norsk helsepolitikk foran millionpublikum.

PÅ SCENEN: Meetali Kakad forklarte norsk helsepolitikk på Bernie Sanders' forespørsel. Foto: Courtesy of the US Senate
PÅ SCENEN: Meetali Kakad forklarte norsk helsepolitikk på Bernie Sanders' forespørsel. Foto: Courtesy of the US SenateVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Doktor Kakad har reist hit fra et land som har fått mye oppmerksomhet i det siste. Fra Norge. Men jeg vil ikke gjøre president Trump oppspilt. Hun planlegger ikke å flytte hit.

Slik introduserte Bernie Sanders den Oslo-bosatte legen Meetali Kakad foran 1,1 millioner seere.

Under onsdagens sending, omtalt av Washington Post som banebrytende i rekkevidde for en så venstrevridd politiker som Sanders, diskuterte Sanders og Kakad det norske helsevesenet.

AHUS-LEGE: Doktorgradskandidaten Meetali Kakad. Foto: Kim Rand / Ahus
AHUS-LEGE: Doktorgradskandidaten Meetali Kakad. Foto: Kim Rand / Ahus Vis mer

Dette som et eksempel på et velfungerende universelt helsetilbud - beslektet det Vermont-senatoren Sanders selv håper på å få innført i USA.

- Han er en utrolig fin fyr, sier Meetali Kakad da Dagbladet tar kontakt med henne torsdag.

Tok kontakt i fjor

Samfunnsmedisineren, som til daglig jobber ved Akershus universitetssykehus, forklarer at hun først kom i kontakt med Sanders-apparatet i fjor.

Da ble hun og UiO-professor Jan Frich spurt om å bidra til en informasjonsvideo om det norske helsevesenet - i skrivende stund sett av over én million mennesker.

- I 2015 fikk jeg et stipend av The Commonwealth Fund og Forskningsrådet for å forske på det amerikanske helsesystemet og utveksling av ideer mellom forskjellige lands helsetjenester, og det var gjennom den organisasjonen de tok kontakt med meg, forklarer Kakad.

- Så kontaktet de meg igjen for noen uker siden, og spurte om jeg ville bli med på onsdagens arrangement, legger hun til.

- Et brennende engasjement

Legen beskriver Sanders som autentisk og pragmatisk.

Den oppfatningen hadde også bevegelsen som sørget for at han i 2016 lenge truet Hillary Clintons presidentkandidatur, til tross for at Sanders' meninger er uortodokse i amerikansk kontekst.

- Jeg hadde sett ham på TV under valgkampen, og oppfattet ham som en veldig engasjert type. Jeg ble ikke mindre imponert da jeg traff ham i virkeligheten. Han er veldig kvikk, og har et brennende engasjement for opplyse folk om hvordan helsetjenester fungerer i andre land, sier hun.

LER AV TRUMP: Under en tale til landets guvernører, kom Trump inn på helsesystemet til USA, og hans planer framover. En av uttalelsene Trump kom med her, fikk senator Bernie Sanders til å bryte ut i høylytt latter på direkten. Video: CNN Vis mer

Kostbart helsesystem

USA omtales ofte som det eneste rike landet i verden uten noen form for universell helsetjeneste. Samtidig er USA også blant de OECD-landene der staten bruker mest penger på helseoppfølging per innbygger, ifølge Quartz.

Det amerikanske magasinet skriver at store mengder byråkrati tilknyttet private forsikringsordninger, samt at amerikanske myndigheter ikke kan forhandle priser med de store legemiddelfirmaene, er mye av årsaken til utgiftene.

Da Dagbladet onsdag kontaktet Hilmar L. Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergens institutt for informasjons- og medievitenskap, angående systemets styrker og svakheter, svarte han følgende:

- USAs velferdsprogrammer generelt er mer selektive og behovsprøvde, mens norske er for alle. Pengesterke miljøer har bidratt til at noen av de fremste og mest ressurssterke medisinske forskningsmiljøene finnes i USA. Har du penger, kan du kjøpe deg til topp behandling kjapt. Men de som mangler penger, kan ikke det.

Ville vise annen løsning

Mjelde understreket også at markedsøkonomi og skepsis til staten er sentralt i amerikansk politisk kultur.

- Man har sett på staten som ineffektiv, og mener at helsetjenestene blir dårligere i statlig regi. Spesielt på høyresiden, forklarte Mjelde.

Meetali Kakad er på sin side glad for å ha kunnet videreformidle et annet perspektiv sammen med Sanders.

​- Å bevise for folk at det går an få til en rimelig universell helsetjeneste var faktisk mye av bakgrunnen for møtet. I USA er det ikke mulig å få de store kanalene til å overføre dette, og derfor var det nødvendig å gå utenom de vanlige mediene, sier Kakad til Dagbladet om sitt møte med Bernie Sanders i Washington D.C..