Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik hedrer The Capital ofrene for torsdagens dødelige angrep

The Capital vier forsida til de fem drepte kollegene sine, og følger opp med en rørende melding i meningsseksjonen.

SKYTING I AVISREDAKSJON: En kronikør for avisa Annapolis Capital Gazette forklarer hvor dårlig sikkerheten var i redaksjonen som mistet fem ansatte da en skytter tok seg inn i redaksjonen torsdag kveld. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld ble avisselskapet Capitol Gazette utsatt for et dødelig angrep i sine lokaler i Annapolis. Natt til fredag ble Jarrod W. Ramos utpekt som mannen politiet mistenker at står bak angrepet.

Blokkerte utgang

Fredag har det kommet nye opplysninger om hvordan mannen som nå er siktet for fem drap, skal ha utført angrepet.

Under fengslingsmøtet fredag, fortalte statsadvokat, Wes Adams, at Ramos skal ha blokkert utgangen slik at journalistene ikke kunne rømme. Så skal han ha stormet avislokalet med en hagle. Minst ett av ofrene skal ha blitt skutt i det vedkommende forsøkte å rømme ut den blokkerte døra.

Adams fortalte også at Ramos skal ha hatt en rømningsplan, men at politiet maktet å pågripe ham før han rakk å sette den i live, skriver CNN.

FORSIDEN: Slik hedres ofrene på The Capitals forside fredag. Faksimile: The Capital
FORSIDEN: Slik hedres ofrene på The Capitals forside fredag. Faksimile: The Capital Vis mer

Ofrene hedres

De fem drepte er nå identifisert som Gerald Fischman (61), Rob Hiaasen (59), John McNamara (56), Rebecca Smith (34) og Wendi Winters (65). I tillegg ble ytterligere to personer skadd i angrepet, og har mottatt behandling på sykehus.

Bare timer etter angrepet lovet Capital Gazette at de på tross av angrepet, ville publisere en ny utgave allerede morgenen etter.

- Vi er helt knust. Våre kolleger og venner er nå døde. Samme hvor stort tapet vårt er, kan det ikke sammenliknes med sorgen deres pårørende nå føler, siteres avisas redaktør, Rick Hutzell, på forsida.

- Tomme for ord

På meningsskejsonen i fredagens avis, har de holdt av en nesten helt blank side med denne korte beskjeden:

- I dag er vi tomme for ord. Denne siden er blank for å hedre ofrene for torsdagens skyting i våre kontorer, skriver de og nevner alle fem drepte.

- I morgen vil denne siden vende tilbake til sin faste hensikt med å gi lesere en informert mening om verden, slik at de kan bli bedre borgere.

Under angrepet tok en av journalistene til stede i lokalet, Phil Davis, til Twitter for å informere om situasjonen. Fredag skriver han at han har mottatt en rekke henvendelser fra journalister, men informerer om at han tar en pause fra intervjuer.

Ifølge politiet skal gjerningsmannens motiv ha vært at Capital Gazettes daglige avisutgave The Capital i 2011 skrev en nyhetsartikkel om at Ramos var beskyldt for å trakassere en kvinne.

MENINGSSEKSJONEN: Siden er for det meste blank, med en rørende melding på midten. Faksimile: The Capital
MENINGSSEKSJONEN: Siden er for det meste blank, med en rørende melding på midten. Faksimile: The Capital Vis mer

Motivet

Ifølge Los Angeles Times beskrev The Capital «måneder med e-poster hvor Ramos vekselvis ba om hjelp, kalte henne vulgære ting og ba henne drepe seg selv.» Han skal også ha forsøkt å få arbeidsgiveren hennes til å sparke henne.

Ramos skal så ha saksøkt avisa. Søksmålet ble avvist i 2012, og i stevningen skrev dommeren at ingenting av det som ble skrevet i nyhetsartikkelen var feil.

Da saken ble fremmet for domstolene, skal Ramos særlig ha reagert på at han i nyhetsartikkelen ble anklaget for å ha sagt «dra til helvete, la meg være» til kvinnen han angivelig skal ha trakassert.

I forkant av skytingen torsdag, skal Ramos ha skrevet akkurat de samme ordene på en Twitter-konto, ifølge AP.

CNN skriver at i etterkant av søksmålet i 2012, skal Ramos ha skrevet flere truende meldinger mot avisa på nettet. Noen Twitter-meldinger skal ha inneholdt drapstrusler mot journalistene.

Truslene ble etterforsket av politiet, men Capital Gazette valgte å ikke anmelde saken i frykt for at situasjonen skulle eskalere.