Slik hemmeligholder de miljøinformasjon

Svein Søgnen sitter i klagenemnda og skal hjelpe de som vil ha ut miljøinformasjon - samtidig forfatter han svarene for de som har noe å skjule.

AVSLØRTE STRATEGIEN: Miljøengasjerte Dag Ronny Pettersen fra Kornsjø følger nøye med på skogbruksnæringa. Et notat han fikk tilsendt ved en feil, viser hvordan skognæringa jobber for å tildekke informasjon. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
AVSLØRTE STRATEGIEN: Miljøengasjerte Dag Ronny Pettersen fra Kornsjø følger nøye med på skogbruksnæringa. Et notat han fikk tilsendt ved en feil, viser hvordan skognæringa jobber for å tildekke informasjon. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Et notat på avveie viser hvordan skogbrukets egne miljøvoktere jobber aktivt for å hindre innsyn i miljøinformasjon.

På begge sider Som mangeårig fagmann har Svein Søgnen vært med på å bygge opp skogbrukets miljøstandard, Levende Skog, som skal sikre et bærekraftig norsk skogbruk og åpenhet om forvaltningen. Han sitter også i Klagenemnda for miljøinformasjon, som skal hjelpe folk til å få ut informasjon de har krav på fra private virksomheter.

Samtidig har han i jobben som rådgiver i Skogeierforbundet ikke bare gitt råd, men også forfattet svarbrev for aktører i skognæringa som ønsker å skjule miljøinformasjon. Svarbrev han seinere har kunnet behandle i Miljøklagenemda. Dette mener Søgnen selv er helt ok.

Billedkunstner Dag Ronny Pettersen jobber med miljø og skogbruk i hjemfylket Østfold på hobbybasis. Han bruker mye tid på å gå i skogen og kontrollere skogeieres framferd, og til å be om innsyn i miljørapporter. Hans erfaring er at det står dårlig til med miljøvern i norske skoger, og at systemene som skal sikre en god forvaltning ikke fungerer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.