- Slik hensynsløs adferd i trafikken er totalt uakseptabel

Drapssiktet drosjesjåfør (56) tidligere dømt for kjørt på syklist. Nå er drosjesjåføren siktet for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Av almennpreventive hensyn er det svært viktig å markere at en slik hensynsløs adferd i trafikken er totalt uakseptabel.», skrev dommeren fra Oslo tingrett om den 56 år gamle drosjesjåføren i 2003.

Den 56 år gamle drosjesjåføren som tidligere i dag ble siktet for forsettlig drap på svensken Kjell Åke Palmqvist (44), som ble funnet død på Alnabru i Oslo i påska, er tidligere dømt for å ha kjørt på en syklist. 

Mannen fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett nå. Etter aktors ønkse ble det lukkede dører. Siktede møtte selv på møtet.

Sommeren 2002 kjørte 56-åringen i drosjen oppover Grunerløkka i Oslo. Han kjørte bak en syklist i Nordregate og etter 10-20 meter kjørte han i syklisten bakfra. Sykkelen veltet, syklisten fikk flere skrubbsår og sykkelhjulet ble ødelagt.

Stakk fra åstedet

Drosjesjåføren ble dømt for å ha stukket av fra stedet etter påkjørselen. Han utvekslet ikke navn, telefonnummer eller lignende med syklisten og sjekket ikke om mannen var alvorlig skadet.

Oslo Tingrett mener den nå drapssiktede mannen opptrådte uforsvarlig i trafikken. Retten mener det mest alvorlige er at mannen ikke sjekket om den påkjørte mannen var uskadd.

«Av almennpreventive hensyn er det svært viktig å markere at en slik hensynsløs adferd i trafikken er totalt uakseptabel. I denne saken er er en straffereaksjon også påkrevet av individualpreventive hensyn. Tiltalte har i retten fraskrevet seg ethvert ansvar for at ulykken inntraff og videre gitt en lite troverdig forklaring på hvorfor han straks kjørte fra ulykkesstedet», skrev dommeren.

MISTENKELIG: Politiet undersøkte stedet der svenske Kjell Åke Palmqvist (44) ble funnet død. Det skal ikke ha vært noen vitner det som skjedde på industriområdet på Alnabru i Oslo i påsken. Foto: Morten Holm/SCANPIX
MISTENKELIG: Politiet undersøkte stedet der svenske Kjell Åke Palmqvist (44) ble funnet død. Det skal ikke ha vært noen vitner det som skjedde på industriområdet på Alnabru i Oslo i påsken. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer

- Trodde syklisten skulle slå

Drosjesåføren hevdet i retten at syklisten bråbremset foran ham og at det resulterte i sammenstøtet. Dette avviste syklisten og blir referert i dommen: «... en slik handling ville vært galskap i det tiltaltes drosje var rett bak ham.»

Drosjesjåføren forklarte at han stakk av fra stedet fordi syklisten kom gående mot han etter å ha blitt påkjørt, og han følte seg truet.

Retten sier det er «høyst usannsynlig at en drosjesjåfør som nettopp har kjørt på en syklist midt i Oslo på et trafikkert sted følte noen frykt for slag fra syklistens side.»

Mannen ble dømt til ubetinget fengsel i 24 dager og til å betale 12.000 kroner i bot. I tillegg måtte han dekke saksomkostninger på 2000 kroner.

56-åringen har bodd i Norge i nærmere 20 år. Da dommen falt i 2003 hadde han arbeidet som drosjesjåfør i fem og et halvt år.

- Slik hensynsløs adferd i trafikken er totalt uakseptabel
FUNNET DØD: Svenske Kjell Åke Palmqvist (44) ble funnet død på et industriområde på Alnabru i Oslo i påsken. Nå mener politiet at han er drept.