KAMPSANGER: Militssoldater fra CNDP gjør seg klare til kamp i januar i fjor, etter at Laurent Nkunda ble arrestert og general Bosco Ntaganda overtok kommandoen. Gruppa er nå formelt integrert i den kongolesiske hæren. Foto: AFP/LIONEL HEALING
KAMPSANGER: Militssoldater fra CNDP gjør seg klare til kamp i januar i fjor, etter at Laurent Nkunda ble arrestert og general Bosco Ntaganda overtok kommandoen. Gruppa er nå formelt integrert i den kongolesiske hæren. Foto: AFP/LIONEL HEALINGVis mer

Slik herjer milits-mafiaen i Kongos mineralgruver

Banker opp småbarn hvis de ikke graver opp nok mineraler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det var som et ledd i Kimia II-operasjonen medlemmer av Laurent Nkundas tutsimilits CNDP ble innlemmet i de kongolesiske regjeringsstyrkene FARDC. Grepet er blitt slaktet, blant annet av en FN-rapport framlagt før nyttår.

«CNDP besitter fortsatt et massivt våpenarsenal, og kontrollerer på tross av deres formelle integrasjon inn i FARDC forretningsvirksomhet (innen gruvedrift, journ. anm.)», heter det i rapporten.

Den frivillige organisasjonen Global Witness står bak omfattende avsløringer av utnyttelse av naturressurser og korrupsjon. Organisasjonen legger i dag fram en ny oversiktsrapport som viser hvordan tutsimilitsen kan utnytte mineralressursene i langt større grad nå, enn de kunne før de ble en del av Kongos egen hær.

Militsen driver en nærmest mafia-lignende virksomhet, der sivile gravere, ofte barn, må betale beskyttelsespenger for å få lov å jobbe i gruvene.

I Muhinga-gruven i Sør-Kivu-provinsen, et viktig utgravingsområde for kassiteritt, måtte eksempelvis de sivile gravere betale 10 dollar for å få lov til å jobbe ei natt.

Banket oppI tillegg koster det penger å bruke dynamitt i gruvene, og hver torsdag må arbeiderne betale en hel dags produksjon som avgift til de korrupte militskrigerne - nå iført den kongolesiske hærens uniform.

GRAVER GULL: Menneskerettighetsbruddene florerer i gruvene i Øst-Kongo. Her graver en gruppe menn gull i Chudja, nær Bunia. Foto: AFP/LIONEL HEALING
GRAVER GULL: Menneskerettighetsbruddene florerer i gruvene i Øst-Kongo. Her graver en gruppe menn gull i Chudja, nær Bunia. Foto: AFP/LIONEL HEALING Vis mer

- Arbeidere i Muhinga-gruven forteller hvordan de blir pisket og raner av soldatene, hvis de ikke betaler det de skal, sier forsker Emilie Serralta i Global Witness.

- Hæren er ment å beskytte sivilbefolkningen. I stedet lammer de dem med ulovlige skatter og overgrep.

Hvor mineralene havner?

I vestlige mobiltelefoner, diamantringer og elektronikkartikler. Fortsatt.

SMÅBARN: Det blir brukt barn både som soldater og gruvearbeidere. Denne lille gutten er fotografert nær gruvemeteropolen Bunia. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen
SMÅBARN: Det blir brukt barn både som soldater og gruvearbeidere. Denne lille gutten er fotografert nær gruvemeteropolen Bunia. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen Vis mer

Ingen sanksjonerFor selv om FN har gått ut og oppfordret selskaper om å holde seg unna blodmineralene fra Kongo, eksisterer det fortsatt en blomstrende handel med militsgruppene.

Thaisarco, AMC, Refractory Metals Mining Company Ltd og Malaysia Smelting Corporation er noen av selskapene som har vokst seg store på det utnyttede barnehender har gravd opp.

Mellommenn i grensebyene i Rwanda, Uganda og Kongo står for papirarbeidet.

- Det holder ikke å stole på papirer de får. Selskapene må gå aktivt inn og etterforske hele kjeden, sier forskningsleder Dunnebacke hos Global Witness.

Ingen enkeltselskaper er underlagt FN-sanksjoner. FN forlenget 30. november våpenembargoen mot Kongo.

OFFENTLIGGJØR NYE FUNN: Global Witness, her ved leder Simon Taylor. Foto: REUTERS/Andreas Meier
OFFENTLIGGJØR NYE FUNN: Global Witness, her ved leder Simon Taylor. Foto: REUTERS/Andreas Meier Vis mer