LIVSFARLIG: Denne mannen jobber som diamanthandler, og driver uavhengig av de store, Mugabe-godkjente selskapene. Han risikerer livet gjennom sin handel med bloddiamanter. Mugabe har fortsatt stålkontroll på handelen i Zimbabwe, viser en ny rapport fra Global Witness. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Scanpix
LIVSFARLIG: Denne mannen jobber som diamanthandler, og driver uavhengig av de store, Mugabe-godkjente selskapene. Han risikerer livet gjennom sin handel med bloddiamanter. Mugabe har fortsatt stålkontroll på handelen i Zimbabwe, viser en ny rapport fra Global Witness. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/ScanpixVis mer

Slik herjer Mugabes nye diamantmafia

Nå får Zimbabwe eksportere diamanter for 12 milliarder kroner i året. Pengene havner hos despotens beste menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marange-området i Zimbabwe er et av Afrikas mest lukrative diamantområder. Det bærer det vanskjøttede, ødelagte landet lite preg av.

I 2008 tok hæren til despoten Robert Mugabe over kontrollen over store deler av diamantområdene.

De væpnede styrkene har siden det drevet en nærmest mafialignende virksomhet:

Barn og lutfattige familiefedre blir brukt nærmest som slaver, og soldater står bevæpnet vakt, mishandler og krever beskyttelsespenger og «skatt».

Tillater import Det siste året har myndighetene i Zimbabwe jobbet hardt for å renvaske ryktet til diamantbusinessen i landet, og blant annet India tillater nå import av diamanter fra Zimbabwe.

Myndighetene har gikk konsesjoner til et lite utvalg selskaper.

Det betyr at selv om myndighetene selv formelt ikke er like sterkt inne i diamanthandelen som tidligere, er det et svært lite antall hender som håndterer Zimbabwes diamantformue.

Global Witness peker ut to selskaper som er sentrale i Zimbabwes nye diamantindustri. Og hevder at det slett ikke er tilfeldig at disse to selskapene har sikret seg diamantrettigheter:

Håndplukket • Anjin Investments: Selskapet hevder å være verdens største diamantutvinningsselskap. Selskapet eier eies av et kinesisk byggefirma, sammen med det zimbabwiske selskapet Matt Bronze. Giganten eier to millioner karat med diamanter i Zimbabwe.

LØFTER: President Mugabe og finansminister Tendai Biti lover 3,5 milliarder diamantkroner skal investeres i helse, vann og elektrisitet. Imens går diamantselskapers inntekter til skatteparadiser. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix
LØFTER: President Mugabe og finansminister Tendai Biti lover 3,5 milliarder diamantkroner skal investeres i helse, vann og elektrisitet. Imens går diamantselskapers inntekter til skatteparadiser. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix Vis mer

• Mbada Diamonds: Selskapet sender penger gjennom en rekke udnerselskaper i skatteparadiser som Mauritius, Hong Kong, Dubai og De britiske jomfruøyene. Fellesnevneren for samtlige småland - strengt hemmelighold om kontoeiere.

Anjin styres av eks-topper i forsvarsdepartementet, militæret og politiet - instansene som utøvde Mugabes skrekkpolitikk.

Styreformannen i Mbada Diamonds var tidligere Mugabes private pilot, og skal nå også eie 25 prosent av selskapet - via en rekke underselskaper.

Livsfarlig Ulikt i Kongo, der diamanthandelen styres av en rekke mindre fraksjoner og militsgrupper, og de sentrale myndighetene ikke har - eller ikke vil ha - kontroll, går diamantpengene i Zimbabwe for en stor del til myndighetenes egne folk.

Dermed kan de mafialignende systemene fortsette som før, selv om pengene går til private selskaper.

Det anses som svært farlig å bevege seg i diamantområdene, og Kimberley-prosessen - som skal overvåke og godkjenne diamanthandelen i verden - er sjelden på inspeksjon i Zimbabwe.

Fri flyt Kimberley-prosessen har godkjent ubegrenset eksport fra både Mbada og Anjin, mens Zimbabwe som nasjon får lov å eksportere diamanter verdt 2 milliarder dollar - 12 milliarder kroner - fra Marangeområdet.

Det har utløst kraftige protester.

Global Witness, som sammen med Partnership Africa Canada, Human Rights Watch og Amnesty er organisasjonene som kanskje tettest overvåker diamantindustrien, nekter å vedkjenne seg Kimberley-prosessen.

TILLATER: India tillater nå import av diamanter fra Zimbabwe. Foto: Foto: AP/Bikas Das/Scanpix
TILLATER: India tillater nå import av diamanter fra Zimbabwe. Foto: Foto: AP/Bikas Das/Scanpix Vis mer

Menneskerettighetsgrupper har i lang tid kommet med massiv kritikk av Kimberleys håndtering av Zimbabwe, etter at flere land - deriblant Sør-Afrika og Sierra Leone - har lyktes med å rydde opp i diamanthandelen.

• Hele den nye diamantrapporten kan lastes ned her (pdf).

FARLIG: Det er ansett som svært risikabelt for journalister å ta seg inn i Marange-området, og bildeserien dette bildet stammer fra - fra 2006 - er de eneste bildene som er tilgjengelige gjennom norske Scanpix. Bildet ble tatt før hærens «opprydning» i 2008. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix
FARLIG: Det er ansett som svært risikabelt for journalister å ta seg inn i Marange-området, og bildeserien dette bildet stammer fra - fra 2006 - er de eneste bildene som er tilgjengelige gjennom norske Scanpix. Bildet ble tatt før hærens «opprydning» i 2008. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix Vis mer