ESKALERTE: Makaveli Lindén som 15-åring i 9. klasse på Gränby skole i Uppsala. På denne tida hadde både dopbruken og kriminaliteten eskalert for den nå drapssiktede 20-åringen. Foto: Uppsala kommune
ESKALERTE: Makaveli Lindén som 15-åring i 9. klasse på Gränby skole i Uppsala. På denne tida hadde både dopbruken og kriminaliteten eskalert for den nå drapssiktede 20-åringen. Foto: Uppsala kommuneVis mer

Slik herjet han som kriminell i hjembyen: «Har blitt dum av dopet»

Politiet mener etterlyste Makaveli Lindén dro hjem til Uppsala etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto.

UPPSALA (Dagbladet): Makaveli Lindén jages over hele verden etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua forrige mandag.

Politiet mener at han dro til hjembyen Uppsala etter drapet.

- Vi mener å kunne si at den siktede forlot Oslo og Norge samme dag som drapet og ranet skjedde. Vi har observasjon, video og annen informasjon som tilsier at han går på toget som skulle gå klokka 16.56 fra Oslo S til Stockholm. Vi mener også at han dro videre hjem til Uppsala, men ønsker ikke å si noe mer om informasjon og bevegelser etter dette nå, sier politiinspektør Grete Metlid i dag, tirsdag.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo har historie fra forsterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén er nå siktet for drapet, men er fortsatt på frifot. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

«Sjef på gata»

Svensk politi har gjennom helga lett på en rekke adresser i Uppsala etter den etterlyste 20-åringen, men har foreløpig ikke funnet ham. I går opplyste politiet at de også har elektroniske spor av ham fra et tredje land.

Makaveli Lindén har levd et svært utsvevende tenåringsliv, preget av alvorlig kriminalitet og narkotika, i den svenske byen med snaut 200 000 innbyggere.

Han blir omtalt som en person folk er redd for og som skaper frykt blant andre, og som en «sjef» på gata. Han gikk nesten konstant med kniv og havnet stadig i tumulter.

Flere av personene i hans omgangskrets er dømt for alvorlige forhold og har sonet fengselsstraffer.

Det siste året på skolen

Allerede som 14-åring begynte han å røyke hasj regelmessig, og begynte også å teste ut det svært uforutsigbare syntetiske stoffet spice - også kjent som «zombie-dop».

Før det ble Lindén, som tidligere het Christian Bo, oppfattet som en kvikk gutt uten lærevansker. Men på et tidspunkt gikk det fryktelig galt. Da han var 14 år, kom det anmeldelser om vold, tyveri og brudd på narkotikalovgivningen.

SKOLE: Lindén gikk sitt siste skoleår på Gränbyskolen i Uppsala. Han fikk ikke karakter i noen fag i 9. klasse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKOLE: Lindén gikk sitt siste skoleår på Gränbyskolen i Uppsala. Han fikk ikke karakter i noen fag i 9. klasse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

2014 var Lindéns siste år på grunnskolen, i 9. klasse på Gränby skole i bydelen der han vokste opp i Uppsala.

Klassebildet fra 9C viser Lindén på bakerste rad i en grå Helly Hansen-hettegenser og med ørepynt i begge ørene. Det var det siste året han gikk på skolen før han ble plassert på en ungdomsinstitusjon.

- Ble dum av dopet

«Christian har ikke karakter i noen fag fra niendeklasse på grunn av omfattende skulking, og har derfor ikke mulighet for å søke seg til gymnaset», heter det i offentlige dokumenter Dagbladet har fått tilgang til.

Videre er han vurdert til å ha gode forutsetninger for å klare grunnskolen, og at han ikke har noen lærevansker. Etter at han ble plassert på en av de flere ungdomsinstitusjonene han har bodd på, tok han enkelte fag der.

«Christian har selv sagt at det er avhengig av dopet, da han ikke orker å tenke. Han har selv uttrykt at han ikke klarer å huske ting lenger fordi han føler han har blitt dum av dopet han har brukt» heter det i rapporten.

Den drapsetterlyste fortalte selv at han ikke var spesielt motivert for å gjøre skoleoppgaver. Videre heter det at han ikke har drevet med noen fritidsaktiviteter, og stort sett bare omgått kompiser.

OPPVEKST: Makaveli Lindén vokste opp i denne blokka i Uppsala-bydelen Gränby. Politiet var i helga på adressen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPVEKST: Makaveli Lindén vokste opp i denne blokka i Uppsala-bydelen Gränby. Politiet var i helga på adressen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Rømte

Svensk sosialtjeneste konkluderte med at både narkoproblematikken og kriminaliteten bare eskalerte etter første gang han ble tatt i 2013. Han forklarte selv at misbruket påvirket hans psykiske og fysiske helse, og at han trengte støtte for å holde seg rusfri.

ETTERLYST: Makaveli Lindén er etterlyst via Interpol over hele verden. Foto: Interpol
ETTERLYST: Makaveli Lindén er etterlyst via Interpol over hele verden. Foto: Interpol Vis mer

Lindén klarte imidlertid ikke å holde seg rusfri eller å forholde seg til tiltakene fra sosialtjenesten.

I 2014 rømte han blant annet fra et ungdomshjem samme dag som han ble plassert der. Tre uker etterpå ble han funnet av politiet etter mistanke om ny kriminalitet. Etter et døgn i arresten ble han på nytt plassert på en annen ungdomsinstitusjon.

Gikk med kniv

I avhør med politiet forklarte han at han nesten alltid gikk med kniv for å beskytte sitt eget liv. På spørsmål fra politiet om han var truet, svarte han:

- Ja, folk blir skutt og knivstukket i mitt område.

Det er fortsatt uklart hvorfor han reiste til Norge i høst, etter å ha sonet en dom på halvannet års fengsel for grovt ran. Lindén ble dømt for ranet av et kollektiv i Uppsala i oktober i fjor, etter at han klatret gjennom et åpent vindu i leiligheten i andre etasje midt på natta og truet beboerne med kniv. Etter å ha sonet denne dommen, reiste han til Norge.

TATOVERING: Lindén har denne tatoveringen på venstre hånd. Symbolet er likt det som er å finne i Angolas flagg, der mora hans opprinnelig er fra. Foto: Interpol
TATOVERING: Lindén har denne tatoveringen på venstre hånd. Symbolet er likt det som er å finne i Angolas flagg, der mora hans opprinnelig er fra. Foto: Interpol Vis mer

I fengsel var han også utagerende, og hadde ved to tilfeller truet personalet, skriver Expressen.

Han skal blant annet ha formet hånda som en pistol og «avfyrt» mot de ansatte.

- Tenk på å lukke vinduet ditt når du sover, skal han ha sagt.

Ifølge avisa ble han gang på gang plassert på isolat, rapportert for uønsket oppførsel og fikk advarsler. Ifølge Expressen dreier det seg om totalt ti hendelser, men han ble likevel løslatt 10. august i år.