Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik hilser Bush-familien

Mange hevet øyenbrynene da Jenna og George hilste til publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Men for å roe ned kritikerne med én gang: Neida, det er ikke noe djeveltegn George og Jenna viser.

Det er ikke et rocketegn engang.

George W. Bush og datteren Jenna gjør den tradisjonelle Longhorn-hilsenen,  universitetet i Texas sitt symbol for kvegtypen longhorns.

Jenna gjorde tegnet under et ball i går, mens George W. hilste til en gruppe mennesker fra hjemstaten hans, Texas, i kveld.

Uansett blir det en parantes i historiebøkene. For klokka 17.56 norsk tid ble president George Bush innsatt i sin andre periode som president i USA. 

Bush (58) har forlatt Det Hvite Hus, men bare for en kort stund: Nå avholdes innsettelses-seremoni på Capitol Hill. Turen mellom Det Hvite Hus og Capitol Hill foregikk i en splitter ny og svært dyr limousine sammen med kona Laura og døtrene Barbara og Jenna.

Det er kjølig vintervær i Washington. Dagens innsettelse er den 55. i USAs historie. Bush er president nummer 43 i rekka.

Tidligere i dag har presidentfamilien vært på gudstjeneste sammen med Lauras mor.

Foto: Scanpix/Reuters
Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Vil spre demokrati til verden

Bush avlegger innsettelseseden sammen med visepresident Dick Cheney . Mange viktige gjester er til stede, blant annet er senator Hillary Clinton og eks-president Bill Clinton blant publikum. Tidligere president Jimmy Carter er også på gjestelista, sammen med Bush sin motstander fra valgkampen, demokratenes frontfigur John Kerry. Amerikanere over hele landet følger innsettelsen på tv.

Det var høyesterettsdommer William Rehnquist leste løftet sammen med Bush.

Sikkerheten er på topp. Siden forrige innsettelse har USA opplevd terrorangrepene 11.september 2001 og krig i både Afghanistan og Irak. Sikkerhetsopplegget rundt verdens mektigste mann er derfor om mulig enda mer omfattende denne gangen.

Blant løftene Bush snakker om i den drøyt 20 minutter lange talen sin, var krigen mot terror og kampen for å innføre demokrati flere steder i verden. Ordet "frihet" gikk igjen i de fleste setningene.

- Frihetens suksess i vårt land avhenger av frihetens suksess i andre land, sa Bush og høstet applaus fra mengden.

- Hver mann og kvinne har verdi. De bærer Skaperens bilde i seg her på jorden. Ingen er utrustet til å være herre, og ingen er ment å være slave.

- Vi vil beskytte oss med våpen når nødvendig, sa presidenten og understreket at ingen bør leve i tyranni. USA vil kreve at land de samarbeider med, behandler innbyggerne sine med respekt.

Fangene på Guantanamo ble ikke nevnt. Derimot snakket han om amerikanske soldater som har betalt med livene sine og lovte at deres offer aldri skal bli glemt.

- Det er min plikt å beskytte nasjonen mot angrep, sa Bush.

- Friheten skal nå de mørkeste hjørnene i verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media