HJELP: Flyktninger strømmer mot Europa. Mange vil hjelpe, men hva slags hjelp monner mest? Foto: AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
HJELP: Flyktninger strømmer mot Europa. Mange vil hjelpe, men hva slags hjelp monner mest? Foto: AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKIVis mer

Slik hjelper du flyktningene

Kanskje du har ting du heller kan gi om noen måneder?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi er midt inne i den største flyktningkrisen siden Andre verdenskrig. Det florer av folk som ønsker å hjelpe, og Facebook-grupper som «Refugees Welcome to Norway» har mer enn 80 000 medlemmer. Folk rydder i skap, donere klær, lager mat og gir penger.

Men hvordan kan og bør man som privatperson hjelpe?

Bruk stemmeretten - Det beste man kan gjøre er å bruke stemmeretten sin 14. september. Stem på det partiet og den ordføreren som vil bosette flere flyktninger, sier leder for Redd Barnas arbeid i Norge, Janne Raanes til Dagbladet.

Hun får støtte av generalsekretær i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Ann-Margit Austenå.

- Stem på et parti som vil ta imot flyktninger og som vil sikre god rettssikkerhet og god behandling av dem.

Og når flyktningene først har kommet seg til Norge, er det viktig at de integreres. Det kan du hjelpe dem med, oppfordrer NOAS' generalsekretær.

- Inviter dem med på lokale aktiviteter. De aller fleste som kommer hit nå får oppholdstillatelse, og de må derfor få bli en del av samfunnet vårt, sier hun.

Hun oppfordrer også til å ta kontakt direkte med et asylmottak, for å høre hva de har behov for.

Må takke nei En rekke giverglade nordmenn har tatt kontakt med Refstad transittmottak, i et ønske om å gi klær og leker, men får avslag.

- Vi må takke nei til de som ringer, siden folk bare bor her i tre dager, og siden vi gir dem mat, klær, sengetøy og hygienepakker her. Grunnen er at vi har hatt problemer med veggdyr her tidligere, i tillegg til at Mattilsynet ikke tillater at folk utenfra kommer med mat, sier leder Refstad transittmottak, Balasubramaniam Venkatasamy. 

Han åpner likevel døra på gløtt: Folk kan komme og levere toalettartikler som nye tannbørster, tannkrem, sjampo og lignende.  

Alle flyktningene som ankommer Refstad får tre måltider om dagen, standard sengetøypakke med to sett nye klær og hygienepakke med sjampo, såpe, tannbørste og damer får bind. 

I tillegg får de nyankomne informasjon om hva som venter dem og hva de skal gjøre. De får også en helsesjekk, konsultasjon og penger.

Hver flyktning får 245 kroner for 14 dager og 490 for én måned.

Langvarige strukturer I landet mange av flyktningene nå strømmer til Europa og Norge fra, Syria, er det nærmest umulig å leve. Det er et viktig poeng i hvordan du som privatperson bør hjelpe, mener ekspertene.

- Den verste krisen utspiller seg inne i Syria. Det må ingen glemme. Hvis man bidrar økonomisk via internasjonale organisasjoner - til de som befinner seg inne i landet - redder man flest, sier generalsekretær i Røde Kors, Sven Mollekleiv til Dagbladet.

LES OGSÅ: - Det er ikke mulig å leve i Kobani

 MAT:  Jan Vaedøen og andre frivillige delte ut toalettsaker og mat til flyktningene ved PUs mottak på Tøyen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MAT: Jan Vaedøen og andre frivillige delte ut toalettsaker og mat til flyktningene ved PUs mottak på Tøyen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Mollekleiv syns det er storartet med alt initiativet som vises nå, men minner om at det er viktig å etablere langsiktige løsninger.

- De som kommer hit må ikke stues bort. De må inviteres inn på en god måte, det kan alle bidra med. Og nå må det etableres langsiktige strukturer. Vi må gi etter behov, og vi må gi med kvalitet. Da blir hjelpen verdig, sier han.

- Penger er mest verdifullt Flyktninghjelpens hjelpearbeid er hovedsakelig i nærområdene til Syria og respons i forhold til Europa. 

- For oss er det mest effektive å få inn penger. Enten som fadder eller at folk gir finansielle bidrag. Pengebidrag bidrar til at vi kan jobbe fortere, mer og vi kan hjelpe flere, sier Harriet Rubb, leder for samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen.   

Hun legger til at de generelt aldri sender ned klær, utstyr eller andre gaver.

- Årsakene til det er flere: Det tar tid, det er dyrt og vi hjelper heller ikke i lokalområdene ved at vi kjøper inn det vi trenger der.

Hun ber oss se til Hellas.

- Å ta imot flyktninger er økonomisk belastende. Å handle lokalt hjelper. For oss er det alltid bedre å kjøpe inn det som trengs for å hjelpe flyktningene lokalt. Det tror jeg er vanlig praksis blant alle de store norske hjelpeorganisasjonene, sier Rubb. 

Kan fort forsvinne Det viktigste, som de alle er enige i, er å påse at ikke engasjementet blir borte. Kanskje har du bidrag du heller kan levere om et par måneder?

- Engasjementet vi ser nå er fantastisk, men kan fort forsvinne, sier en av initiativtakerne bak Facebook-gruppa «Refugees welcome to Norway», Bianca Boege.

 OVER GRENSEN:   Flyktninger på vei mot grensen til Makedonia. Foto: AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
OVER GRENSEN: Flyktninger på vei mot grensen til Makedonia. Foto: AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI Vis mer

Gruppa fikk sine første medlemmer for to uker siden, og i dag er det mer enn 80 000 medlemmer.

- Hjelp vil det være behov for lenge, og det er viktig for oss at dette ikke bare blir et spontant initiativ nå, men at engasjementet fortsetter. Derfor vil jeg be folk om å ikke glemme oss, men kanskje la en posen med klær stå på loftet en måned til. Når det blir ordentlig kaldt vil behovet blir enda større, sier Boege til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram