Slik hjelper Saddams spøkelser til med IS' grusomme frammarsj i Irak

Gamle hauker trekker i trådene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi vet at det er elementer fra Saddam Husseins hær som har bidratt betydelig til IS' (tidligere kjent som ISIL) frammarsj i Irak, sier Nils A. Butenschøn, professor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Kløverkongen - Det selv om IS er ekstremt religiøse — og Saddam ikke var et religiøst regime. Det er et forferdelig hevntokt fra krefter som drømmer om å bruke IS for å gjenerobre Bagdad, sier Butenschøn.

Han trekker fram Izzat Ibrahim al-Douri — en av Saddams to visepresidenter. Da USA tegnet opp en kortstokk med Saddam og hans nærmeste, var al-Douri kløverkonge. Han gikk under jorda etter invasjonen og er aldri blitt funnet, før han nå har ledet opprørshæren Naqshbandi, som har støttet IS. Det er imidlertid spekulert i et brudd mellom disse nylig.

- Da USA fikk avskaffet og demobilisert hele Saddams hær, gikk deler av den gikk under jorden. Noen av de elementene dukker nå opp igjen. Dette er kompetente folk. Denne offensiven inn i Irak har vært basert på veldig gode kunnskaper om terrenget og lokale forhold, og om hvilke stammeledere som kunne mobiliseres til støtte, sier Butenschøn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer