Slik hjelper Saddams spøkelser til med IS' grusomme frammarsj i Irak

Gamle hauker trekker i trådene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi vet at det er elementer fra Saddam Husseins hær som har bidratt betydelig til IS' (tidligere kjent som ISIL) frammarsj i Irak, sier Nils A. Butenschøn, professor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Kløverkongen - Det selv om IS er ekstremt religiøse — og Saddam ikke var et religiøst regime. Det er et forferdelig hevntokt fra krefter som drømmer om å bruke IS for å gjenerobre Bagdad, sier Butenschøn.

Han trekker fram Izzat Ibrahim al-Douri — en av Saddams to visepresidenter. Da USA tegnet opp en kortstokk med Saddam og hans nærmeste, var al-Douri kløverkonge. Han gikk under jorda etter invasjonen og er aldri blitt funnet, før han nå har ledet opprørshæren Naqshbandi, som har støttet IS. Det er imidlertid spekulert i et brudd mellom disse nylig.

- Da USA fikk avskaffet og demobilisert hele Saddams hær, gikk deler av den gikk under jorden. Noen av de elementene dukker nå opp igjen. Dette er kompetente folk. Denne offensiven inn i Irak har vært basert på veldig gode kunnskaper om terrenget og lokale forhold, og om hvilke stammeledere som kunne mobiliseres til støtte, sier Butenschøn.

Vanstyre Irak-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo ser flere årsaker til IS' voldsomme frammarsj i Irak.

FRYKTET: Izzat Ibrahim al-Douri ledet tidligere Baath-partiet og er den mest høytstående Saddam-medarbeideren som fortsatt er på frifot i Irak, elleve år etter USAs invasjon og regimets fall. Foto: AP / NTB scanpix
FRYKTET: Izzat Ibrahim al-Douri ledet tidligere Baath-partiet og er den mest høytstående Saddam-medarbeideren som fortsatt er på frifot i Irak, elleve år etter USAs invasjon og regimets fall. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Det er veldig, veldig misvisende å si at dette er en terrorbevegelse som har tatt halvparten av Irak og Syria på et halvt år. IS har utnyttet ulmende mistillit fra flere år tilbake. Veldig mange av de som er i IS' rekker nå er gamle arabiske operative militære, som har ført en lang krig mot Iran og som slåss mot USA etter invasjonen i 2003. Så kommer unge rekrutter som har vokst opp i et miljø med ekstremt høyt sikkerhetsmessige utfordringer, sier Hellestveit til Dagbladet.

- Dette er ikke bare jihadister, men også gammel-baathister. Dette er en del av den irakiske politiske kampen i et land som har sett med tre års politisk vanstyre. Også mer moderate sunnier er frustrerte, de har forsøkt alt - demokrati, ubevæpnede demonstrasjoner - men blir stadig mer frustrerte og bruker IS som et politisk pressmiddel mot Bagdad, sier Hellestveit til Dagbladet.

- Samtidig er det gamle irakiske nasjonalister som benytter seg av dette for å ta kontroll over områder som kurdiske styrker tok fra baathistene i 1991 og som kurdiske styrker tok i 2003 og også i sommer. På toppen av dette har du IS, som bekjenner seg til en ytterliggående og utopistisk islam.

Storpolitikk Spørsmålet verden stiller seg er: Hva vil skje i Irak framover?

PROFESSOR: Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
PROFESSOR: Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

- Hvor dette går nå er nærmest umulig å spå, sier Cecilie Hellestveit.

- USA er de eneste som kunne gått inn militært mot ISIL uten å bringe situasjonen til et helt annet nivå — noe eksempelvis en iransk, tyrkisk eller israelsk aksjon ville gjort. Men min vurdering er at USA ikke kommer til å være de som knekker ISIL militært, om vi ikke får et stort ISIL-terrorangrep et sted som fungerer som en «game changer», sier Hellestveit.

- Hvis USA bomber IS tilbake til steinalderen vil alle spørre seg: Hvem er dine allierte i regionen for å bombe IS? Iran kan presse Irak veldig langt om de får resultater i atomvåpenforhandlingene som pågår mellom Iran og USA. Saudi-Arabia er veldig bekymret for at USA og Iran skal bli altfor gode venner. USA ønsker i bunn å trappe ned sitt militære engasjement i Midtøsten, og vil derfor samarbeide med partnere som har evne og vilje til å holde orden. Hvem dette er i sentrale deler av Midtøsten er ikke klart. Jeg tror IS er et fenomen vi vil slite med lenge, også på grunn av det enorme rekrutteringspotensialet IS har i Midtøsten i dag.

VIKTIG: En IS-kriger feirer at islamistene har tatt kontroll over Iraks nest største by Mosul. Foto: Reuters / NTB scanpix
VIKTIG: En IS-kriger feirer at islamistene har tatt kontroll over Iraks nest største by Mosul. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
IRAK-FORSKER: Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI). Foto: Privat
IRAK-FORSKER: Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI). Foto: Privat Vis mer