Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SLIK HOLDER DU DEG SOMMERFRISK

Diaré, reisesyke, soleksem og insektbitt. Alt hører sommeren til. Dagbladet gir deg listen over de vanligste sommerplagene - og hvilke medisiner du skal bruke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange har en viss skepsis til medikamenter. Men leser du bruksanvisningen godt, eller følger rådene fra legene, er det ingen grunn til bekymring, sier lege Jørn Bremnes.

- Om sommeren kaster folk klærne og blir mer aktive. Vi nyter utetilværelsen - med enkelte ubehagelige følger, sier Bremnes.

Våken og våryr

Våren og sommeren fører til lavere søvnbehov, bedre humør og økt seksuell lyst.

- Om vinteren mister mange krefter og blir deprimerte. Dagslyset påvirker den biologiske klokka, som må justeres hver dag. Med lysere tider er det flere som blir ekstra oppstemte. Derfor er det, i motsetning til vinteren, enkelt å overleve sommeren rent psykologisk, sier professor Odd Lingjærde ved Gaustad sykehus.

Mer aggressive

Sommer og sol kan imidlertid også by på trøbbel.

- Mennesker har en tendens til å vise en økende aggressiv atferd når det er varmt. Varmen virker irriterende, og du får en ubehagelig følelse i kroppen. Da er toleransegrensen ofte lavere, sier psykolog Ingela Lundin Kvalheim ved Universitetet i Oslo - som understreker at temperaturene må være svært høye for at du kan skylde på været når du surner.

Patolog Odd Didrik Lærum antyder også at sosial uro kan øke når temperaturen stiger.

- Når mennesker blir aktive, kan det inntreffe episoder som ikke ville skjedd dersom det var kaldt, mener Lærum.