Slik holder du kontroll med kortbruken

- Fordi vi ikke holder pengene i hånda lenger, men betaler med kort, må vi opprette systemer for å hindre oss selv i å bruke penger over evne. Forsker Eivind Jacobsen ved Statens Institutt for Forbruksforskning tar doktorgraden i sosiologi på bruk av betalingskort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange har mer penger mellom hendene nå enn tidligere. Dermed fristes de til å bruke mer.

For å unngå det, lager de seg systemer som skal hindre at de bruker penger over evne.

Et eksempel er å ikke ta med seg betalingskortet når en går på byen.

Taper kontakt

- Mange har lært av overforbruket i 80-åra. Noen oppretter egne husholdnings-og husleiekontoer som de har betalingskort til, mens de tar ut kontanter til rent forbruk.

Det viser at vi fremdeles har behov for å ha oversikt over pengene våre. Når kontakten med pengene forsvinner, forsøker vi fortsatt å sette merkelapper på det elektroniske pengesystemet, sier Jacobsen.

- Ved å betale med kort bruker vi mer penger. Mange fristes til å kjøpe ting de ellers ikke ville kjøpt, enten fordi fristelsen er så stor eller fordi vi rett og slett mister oversikten.

Forskeren mener at utvidelse av antall brukssteder er årsaken til den økte bruken av betalingskort.

- I tillegg føler man det tryggere. Amerikanske undersøkelser viser at eldre mennesker som er redde for å bli slått ned, foretrekker å bruke betalingskort framfor kontanter.

Fylle på kortet

Til sommeren lanserer Europay International Clip-kortet som kan brukes internasjonalt.

- Ti ulike valutaer kan lastes inn på kortet som inneholder så mye penger som du bestemmer sammen med banken. Ved å kontakte banken og benytte en pinkode kan du stadig fylle på dette kortet, sier Johan Reinsli i Europay International.

Bankforeningens tekniske hovedutvalg har vurdert å etablere et system for slike småpengekort, men har funnet ut at investeringen er høyst usikker. Planen er derfor lagt på is inntil videre.