EVENTYRET OVER: I løpet av det siste tirået utvidet Madoff gradvis nettverket av investorer. Han trakk inn små, individuelle investorer,
veldedighetsorganisasjoner, pensjonsfond, prominente milliardærer og europeiske banker. Dette bildet er fra en paneldiskusjon høsten 2007. Foto: REUTERS/Philoctetes Center/SCANPIX
EVENTYRET OVER: I løpet av det siste tirået utvidet Madoff gradvis nettverket av investorer. Han trakk inn små, individuelle investorer, veldedighetsorganisasjoner, pensjonsfond, prominente milliardærer og europeiske banker. Dette bildet er fra en paneldiskusjon høsten 2007. Foto: REUTERS/Philoctetes Center/SCANPIXVis mer

Slik holdt Wall Street-svindleren investorene for narr

Nå har Bernard Madoff fått fotlenke og husarrest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I dag måtte Bernard Madoff møte i retten på Pearl Street, Manhattan.

Ute av stand til å oppfylle kausjonskravet på 70 millioner kroner, ble den 70 år gamle Wall Street-legenden fratatt passet og dømt til husarrest og fotlenke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tilstod overfor sønnene
Det skjer mindre enn en uke etter at Madoff innså tida var i ferd med å renne ut for ham. Tirsdag lovet han plutselig sine nærmeste ansatte millionbonuser.

Dagen etter satt han i sin fasjonable 50 millioner kroners leilighet på Upper East Side i New York og fortalte sønnene Mark og Andrew hva han hadde gjort.

Etter å ha hørt farens tilståelse ringte de FBI, og det som trolig er den største bedragerisaken på Wall Street så dagens lys. De ansatte fikk aldri millionbonusene de ble lovet.

Fra Palm Beach til Capitol Hill
Ennå har vi ikke fått alle svarene på hvordan Madoff i løpet av ett tiår klarte å svindle til seg ufattelige 350 milliarder kroner.

Alt tyder på at den tidligere styrelederen for Nasdaq bevisst spilte på sitt gode navn og rykte, og utnyttet alt fra mektige kontakter på Washingtons Capitol Hill til godtroende medlemmer på eksklusive Palm Beach Country Club i Florida.

Medlemmene av rekreasjonsklubben, som angivelig betaler halvannen million i året for adgang til de luksuriøse fasilitetene, består hovedsaklig av jøder. Det er grunnen til at så mange jødiske veldedighetsklubber nå står på offerlista til Madoff, deriblant stiftelsene til både Hollywood-regissør Steven Spielberg og nobelprisvinner Elie Wiesel.

Ifølge britiske Independent har kanskje så mange som halvparten av de 300 medlemmene satt penger i Madoffs Investment Securities. Men det var ikke bare i Florida at Madoff pleiet kontaktene han hadde opparbeidet seg gjennom nesten et halvt århundre i finansverdenen.

FLORIDA-HJEMMET: Madoff hadde en leilighet i dette bygget i Palm Beach. Foto: AP Photo/SCANPIX
FLORIDA-HJEMMET: Madoff hadde en leilighet i dette bygget i Palm Beach. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

I tillegg til eiendommen i Palm Beach og leiligheten på Upper East Side, hadde Madoff også en eiendom på Long Island, et yndet tilfluktssted for New Yorks meglerelite i helgene.

Lobbyvirksomhet
I Washington skal Madoff ha brukt 2,8 milliarder kroner på lobbyvirksomhet gjennom firmaet Dow Lohnes Government Strategies, skriver nettstedet Politico.

I tillegg til kostbar korridorpolitikk, brukte Madoff også tilsvarende summer på støtte til politiske komiteer, slett ikke uvanlig for en mann i hans posisjon. New York-senator Charles Schumer er en av dem som har nytt godt av Madoffs sjenerøsitet. Han har mottatt 270 000 kroner i valgkampbidrag.

Siden Schumer ble leder av demokratenes valgkomité i Senatet, har komiteen mottatt 700 000 kroner i pengestøtte.

ARRESTERT I SITT HJEM: Journalister venter utenfor Madoffs hjem i New York, der han ble pågrepet forrige torsdag. Foto:EPA/JUSTIN LANE/SCANPIX
ARRESTERT I SITT HJEM: Journalister venter utenfor Madoffs hjem i New York, der han ble pågrepet forrige torsdag. Foto:EPA/JUSTIN LANE/SCANPIX Vis mer

I tillegg viser det seg at Madoffs niese, Shana Madoff Swanson, som jobber som advokat i firmaet hans, er gift med en tidligere høytstående tjenestemann i det amerikanske kredittilsynet.

Arven etter Ponzi
Var Madoff alene om megasvindelen? Hvem hadde adgang til de egentlige regnskapene? Og hvordan kunne det amerikanske kredittilsynet overse hans aktiviteter?

Det eneste Madoff selv skal ha sagt om svindelen er: «I korte trekk var det en gigantisk Ponzi-svindel».

Det kaster skygger over navnet til den italienskfødte forretningsmannen Charles Ponzi, 60 år etter hans død, mener CNN.

Forskjellen mellom Madoff og lykkejegeren Ponzi, hvis navn i USA for noen er blitt synonymt med bedrageri, er at den suksessrike Madoff visste hva han gjorde og lurte investorene med fullt overlegg.

LURT: Filmregissør Steven Spielberg er blant dem som ble lurt av Madoff. Hans veldedighetsorganisasjon satte 70 prosent av sine midler i Madoffs fond. Spielberg selv ga store årlige donasjoner. Foto: AP Photo/Francois Mori/SCANPIX
LURT: Filmregissør Steven Spielberg er blant dem som ble lurt av Madoff. Hans veldedighetsorganisasjon satte 70 prosent av sine midler i Madoffs fond. Spielberg selv ga store årlige donasjoner. Foto: AP Photo/Francois Mori/SCANPIX Vis mer

Ponzi derimot trodde han hadde funnet snarveien til rikdom, da han tidlig på 1900-tallet forsøkte å slå seg opp gjennom kjøp av internasjonale svarkuponger (verdipapirer for porto) i land der de var billige og ved å løse dem ut i land der de var dyre.

Anslagsvis 17 000 investorer lot seg lokke av Ponzis forretningsmodell og løfte om 50-100 prosent avkastning i løpet av 90 dager. Ponzi håvet inn 56 millioner kroner (700 millioner i dag), før han ble avslørt i 1920.

Det var rett og slett ikke nok internasjonale svarkuponger i sirkulasjon, og selv om det hadde vært det, ville det vært en logistisk umulighet å omsette Ponzis teorier til virkelighet.

Finanskrisa stagget investorene
Derfor gjorde Ponzi - i klassisk pyramidespill - som Madoff har gjort i vår tid. Han brukte fersk kapital fra nye investorer til å betale avkastning til gamle investorer, og dermed lurte dem til å tro at det var penger de selv hadde akkumulert.

Trolig vil det gå måneder før vi får vite i detalj hvordan Madoff lurte alt fra europeiske storbanker til nære venner og bekjente. Utenfor kontoret i 17.etasje på Manhattan står sikkerhetsvakter og vokter inngangen, mens etterforskerne saumfarer dokumenter og regnskaper på jakt etter svar.

Men da finanskrisa slo til for fullt i høst, begynte investorene å trekke seg, og det ble vanskeligere for Madoff å få inn nye. I begynnelsen av desember opplevde de som allerede hadde satset pengene i Madoffs selskap at de ikke fikk betalt den lovede avkastningen.

REKRUTTERINGSBASE: Her på eksklusive Palm Beach Country Club lokket Bernard Madoff til seg mange av investorene. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/SCANPIX
REKRUTTERINGSBASE: Her på eksklusive Palm Beach Country Club lokket Bernard Madoff til seg mange av investorene. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Det var bare et tidsspørsmål før Wall Street-legendens bedragerieventyr var over.