STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Rundt 20 stats- og regjeringsledere møtes i morgen i Oslo for fredsprisutdelingen, som i år går til EU. - Det vil kanskje ligne litt på da Obama var her, anslår Oslo-politiets kommunikasjonsrådgiver, når det gjelder plassen rundt Rådhuset. Foto: NTB Scanpix
STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Rundt 20 stats- og regjeringsledere møtes i morgen i Oslo for fredsprisutdelingen, som i år går til EU. - Det vil kanskje ligne litt på da Obama var her, anslår Oslo-politiets kommunikasjonsrådgiver, når det gjelder plassen rundt Rådhuset. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slik ivaretas sikkerheten når Oslo blir terrormål

Store områder sperres av og spesialsoldater, politiets beredskapstropp, militære helikoptre og eksplosivryddere er på skarp beredskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort antall væpnede politifolk og avsperringer vil prege bybildet i Oslo denne uka.

I lufta over byen vil både politihelikoptre og militære helikoptre fly høyt og lavt for å best mulig ha oversikt over kaoset som oppstår når statsledere fra hele Europa inntar hovedstaden i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.

Mer komplekst enn Obama-besøket De strenge sikkerhetstiltakene kan minne om det storslåtte Obama-besøket i 2009 og da den daværende president Bill Clinton besøkte Oslo i 1999. Da ble kumlokk sveiset igjen, søppelkasser fjernet og skarpskyttere utplassert på hustak. 

Etter det Dagbladet kjenner til vil sikkerhetsoppbudet neppe være mindre nå.

Den største forskjellen er at det er langt flere mål og dermed en mer kompleks sikkerhetssituasjon nå som mange av verdens mektigste inntar Oslo.

STORT OPPMØTE: Slik ser det ut utenfor Grand Hotel, der fredsprisvinnerne og flere statsledere fra EU skal bo i forbindelse med mandagens prisutdeling i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STORT OPPMØTE: Slik ser det ut utenfor Grand Hotel, der fredsprisvinnerne og flere statsledere fra EU skal bo i forbindelse med mandagens prisutdeling i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Oslopolitiet bekrefter at sikkerhetstiltakene kan komme til å minne om det storslåtte Obama-besøket i 2009.

- Rundt Rådhusplassen, når utdelingen skal skje, blir det adgangskontroll inn til Rådhuset. Så det vil kanskje ligne litt på da Obama var her, da områdene rundt også skal sperres av, sier kommunikasjonsrådgiver Martine Laeng i Oslo-politiet til Dagbladet.

- Sperringer og væpna politi Sammen med Oslo-politiet presiserer hun at de heftigste sikkerhetstiltakene i utgangspunktet kun skal merkes utenfor Rådhusplasssen, hvor EU skal tildeles fredsprisen, og ikke ellers i Oslo.

- Utganspunktet er at beboerne og de som besøker Oslo ikke skal merke noen forskjell, men det blir noen sperringer og væpna politi. Skal vi derfor be om noe må det være at folk skal reise kollektivt, da det kan oppstå sperringe, sier innsatsleder Kjell Jan Kverme til Dagbladet.

Bistand fra Forsvaret Det er Oslo-politiet, med bistand fra nabodistrikter, naboland og Forsvaret, som har ansvaret for sikkerheten rundt prisutdelingen.

- Forsvaret bistår politiet med med tre Bell 412-helikoptre, soldater fra Forsvarets Spesialkommando/Hærens Jegerkommando (FSK/HJK), og et par eksplosivryddere, sier Forsvarets talsmann, Bent Ivan Myhre, til Dagbladet.

I tillegg har Sverige ifølge Laeng bistått med kjøretøy til topplederne.

SKARPSKYTTERE PÅ HUSTAK: Under USAs president Barack Obamas besøk i forbindelse med Nobels fredspris i 2009 ble skarpskyttere plassert på hustak. 
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SKARPSKYTTERE PÅ HUSTAK: Under USAs president Barack Obamas besøk i forbindelse med Nobels fredspris i 2009 ble skarpskyttere plassert på hustak. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- På utsyrssiden har vi fått biler fra nabolandet, som stats- og regjeringslederne skal sitte i, forteller hun til Dagbladet.

Laeng presiserer at statsbesøket hardest vil ramme bil- og kollektivtrafikken i Oslo sentrum, da blant annet trikken kommer til å måtte kjøre andre veier for å unngå Rådhusplassen.

- Trikken går ikke over Rådhusplassen - Trikken over Rådhusplassen vil bli berørt. Den kommer ikke til å gå over plassen i morgen, sier hun.

- Sikkerhetsmessig kan det ikke sammenlignes med utdelingen i 2009. Vi har bygget om sikkerheten slik at det skal bli færrest mulig konsekvenser, sier hun til Dagbladet.

Når det gjelder kostnadene, hvilket P4 har fått opplyst at kommer på mellom 10 og 17 millioner kroner, tør ikke Laeng å anslå.

SVEISET KUMLOKK: Her sveiser mekanikere fra Oslo Vann og Avløpsverk igjen kumlokk i Oslo sentrum i forbindelse med daværende president Bill Clintons besøk til Norge i 1999.
Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
SVEISET KUMLOKK: Her sveiser mekanikere fra Oslo Vann og Avløpsverk igjen kumlokk i Oslo sentrum i forbindelse med daværende president Bill Clintons besøk til Norge i 1999. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

- Kostnadene har vi ikke klart for oss, det blir ikke klart før vi er ferdig, sier hun.

AVSPERRET: Da Barack Obama var i Norge i 2009 var det store sikkerhetstiltak iverksatt. I tillegg til norsk politi og forsvar, hadde han med seg en egen politistyrke og Secret Service. Foto:  Stein Hallingstad / Scanpix
AVSPERRET: Da Barack Obama var i Norge i 2009 var det store sikkerhetstiltak iverksatt. I tillegg til norsk politi og forsvar, hadde han med seg en egen politistyrke og Secret Service. Foto: Stein Hallingstad / Scanpix Vis mer