VAR ETTERLYST: 20 år gamle Makaveli Lindén var etterlyst av Interpol etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo. Foto: Politiet
VAR ETTERLYST: 20 år gamle Makaveli Lindén var etterlyst av Interpol etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo. Foto: PolitietVis mer

Makaveli Lindén pågrepet i Frankrike

Slik jakter politiet kriminelle verden rundt

Tidligere Kripos-etterforsker mener det er vanskelig å holde seg på rømmen lenge.

Tirsdag ettermiddag ble drapssiktede Makaveli Lindén pågrepet i Frankrike etter en intens politijakt.

Lindén er siktet for ran og drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) i Oslo. Paltto ble funnet drept i sitt hjem mandag forrige uke. Nå, åtte dager seinere, ble han arrestert i Dijon i Frankrike.

- Vi har samarbeidet med Interpol, Europol og Eurojust. Vi har også vært i direkte kontakt med flere land, blant annet Sverige, Belgia og nå til slutt Frankrike, uttalte politiadvokat Christian Hatlo på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Det var søndag at politiet gikk ut og opplyste at Lindén er etterlyst gjennom Interpol for drapet. Etterlysningen som sendes ut fra Interpols kontor i Lyon, betyr at samtlige 192 samarbeidsland i løpet av få timer fikk tilgang til informasjon om og bilder av Lindén.

Dermed fikk organisasjonens sambandspersoner verden over, en sentral rolle i jobben med å spore opp den etterlyste svensken.

MAJORSTUADRAPET: Politiinspektør Grete Metlid møtte pressen etter det ble kjent at svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med Majorstuadrapet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Den krevende jobben

Via det internasjonale samarbeidet deles det fingeravtrykk og DNA for å kunne identifisere etterlyste personer dersom de pågripes. Sambandspersonenes oppgave blir blant annet å sørge for at både politi og tollvesen i alle land er kjent med etterlysningen og har all tilgjengelig informasjon.

Kontakt med sentrale kilder ved trafikknutepunkter, og da særlig flyplasser, er en viktig oppgave i arbeidet med å kartlegge etterlyste personers bevegelser. Passasjerlister er viktige spor, og politiets arbeid for å få rask tilgang til slike lister står høyt på lista over oppgaver.

Forutsetningene er likevel at den etterlyste i mellomtida ikke har sikret seg falske ID-papirer eller pass, noe som ofte gjør jakten enda mer utfordrende.

Elektroniske spor

Politiet i Oslo gikk mandag ut og sa at de hadde sporet Lindéns bevegelser ut av Sverige. Han skal ha forlatt Oslo kort tid etter drapet på Majorstua, og reist hjem til Uppsala før han dro videre.

Før 20-åringen forlot landet, ble han imidlertid fanget opp av minst ett overvåkningskamera.

Politiet har ikke gått ut med konkrete opplysninger om hvordan de til slutt fikk tatt den svenske mannen, men var tydelige på at tekniske spor har vært viktig i etterforskningen.

Det er vanlig at politiet kontakter etterlyste personers banker og telefonselskap er for å sikre kontinuerlig overvåkning av eventuell bruk.

- Et veletablert system

Helge Tangen (70) har nærmere ti år bak seg i Kripos, og har blant annet jobbet som avsnittsleder hos Interpol i Norge. Hans erfaringer er at det internasjonale samarbeidet under etterlysninger fungerer svært bra.

- Det er et veletablert og rutinepreget system. Samarbeidet mellom de 192 landene som Interpol omfatter, er godt innarbeidet, sier Tangen til Dagbladet.

Han har selv tre år bak seg som sambandsmann i Pakistan, og har fortsatt karrieren som privatetterforsker etter at han gikk av. Erfaringsmessig mener han det er vanskelig å holde seg på rømmen lenge.

- Det er flere faktorer som gjør det utfordrende. Men i all hovedsak er det kostbart og ekstremt psykisk belastende å være i en slik situasjon. Det gjør at få klarer det særlig lenge, forklarer Tangen.

Tror på snarlig pågripelse

Da Dagbladet snakket med tidligere privatetterforsker og etterforskningsleder hos politiet i Oslo, Leif A. Lier, før Lindén ble pågrepet, sa han at sjansene for å ta ham er gode så lenge han fremdeles er innenfor EU.

- Holder han seg i EU skal det bare én kontroll til, så er han ferdig. Men det vil være verre hvis han for eksempel har dratt til Sør-Amerika, sa den pensjonerte privatetterforskeren.

I likhet med Tangen anser han det som svært krevende å holde seg på rømmen i lang tid.

- Før eller siden må han passere en grenseovergang eller så roter han seg bort i en liten politisak. Da vil han bli sjekket opp imot Interpol-registeret, og så er det gjort, sa Lier.