TEKNISKE UNDERSØKELSER: Politiet saumfarte åstedet i timene etter drapet natt til lørdag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
TEKNISKE UNDERSØKELSER: Politiet saumfarte åstedet i timene etter drapet natt til lørdag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer

Slik jakter politiet på drapsmannen fra Bislett

Politiet mener 35-åringen som ble skutt og drept på åpen gate er nok et eksempel på den blinde gatevolden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er ikke første gang det skytes i Oslos gater, men når personer blir drept på liknende måter er det som regel en relasjon mellom offer og gjerningsmann. Det er som regel som et ledd i et kriminelt oppgjør, sier politioverbetjent Grethe Lien Metlid ved Voldsavsnittet i Oslo-politiet til Dagbladet.

Men 35-åringen som på brutalt vis ble skutt i hodet ved en taxiholdeplass på Bislett i Oslo natt til lørdag, framstår som et tilfeldig offer, mener politiet.

35-åringen, som kommer fra en velstående familie, har plettfritt rulleblad. Mannens forretningsforbindelser får bare gode skussmål.

Ble sint 35-åringen skal ha vært på en fest med venner og kolleger da han og to andre bestemte seg for å ta en taxi hjemover. Dagbladet får bekreftet fra vitner på stedet og fra personer som har forklart seg for politiet, at 35-åringen gikk bort til en bil som sto parkert ved taxiholdeplassen og spurte personen i bilen om det var piratdrosje.

35-åringen skal ikke ha oppført seg provoserende, men mannen i bilen skal ha blitt svært sint da henvendelsen kom, får Dagbladet opplyst.

Bare sekunder senere kom det en annen bil opp og bremset bak den parkerte bilen. Ut kom det en mann, som beskrives å være asiat med langt, svart og bakovergredd hår. Mannen skal ha gått rett mot 35-åringen og avfyrt et skudd mot hodet hans. 35-åringen døde senere på sykehus.

- Dette er et usedvanlig brutalt drap. Det framstår tilfeldig og uforstårlig, sa Metlid under en pressekonferanse i går.

Kartlegger At offeret er tilfeldig gjør etterforskningen desto vanskeligere for politiet.

BLOMSTER: Flere la ned blomster ved åstedet i løpet av gårsdagen. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
BLOMSTER: Flere la ned blomster ved åstedet i løpet av gårsdagen. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

- Vi står overfor en utfordrende etterforskning. Vi har ingen mistenkte, men jakten er i gang, sier Metlid.

Politiet jobber intenst og undersøker alle muligheter.

- Selv om dette så langt virker som et tilfeldig offer og at det ikke er noe relasjon mellom offer og gjerningsmann, utelukker vi aldri noe så tidlig i etterforskningen. Vi kartlegger også offeret , om det kan være relasjoner for eksempel, nettopp for å utelukke eller bekrefte, sier hun.

Overvåkning Politiet har sikret seg materiale fra flere overvåkningskameraer langs drapsmannens angivelige fluktrute. Bilen kjørte opp Pilestredet og mot Majorstua.

- Det er en stor jobb å kartlegge dette og vi vet ikke om det kommer noe ut av materialet ennå, sier Metlid.

Politiet ettergår alle elektroniske spor, som kan kartlegge offerets bevegelser. Bomstasjonene inn og ut av Oslo kan være av avgjørende betydning, og politiet sikrer seg informasjon derfra i tilfelle fluktbilene kan ha passert dem før eller etter drapet.

Politiet etterlyser en lys og mørk bil.

DREPT 1998: Rune Åge Berg. Foto: Privat
DREPT 1998: Rune Åge Berg. Foto: Privat Vis mer

Kriminalteknikere jobber på åstedet og politiet foretar rundspørringer i nabolaget. I tillegg avhører de vitner gjerne flere ganger i jakt på detaljene som kan gi politiet viktige ledetråder.

Ofre for blind vold 35-åringen som ble drept fredag kveld etter å ha vært i hyggelig lag med venner og kolleger er ikke det eneste tilfellet med brutal blind gatevold i Oslo de senere åra:

• Natt til søndag 20. januar 2002 ble Kristoffer Inderberg Bastiansen (19) drept utenfor det nå nedlagte utestedet Catwalk i Oslo sentrum. Han var en av 200 ungdommer på en privat 18-årsfeiring. Bastiansen ble påført flere knivstikk i ryggen, skuldrene og buken av en han aldri tidligere hadde møtt. En 20-åring nektet straffskyld, men ble dømt til 10 års fengsel.

• Natt til 18. november 2002 ble Egil Tostrup Bråten (23) fra Våler brutalt drept få meter fra inngangsdøra til hybelen der han bodde i Nordahl Bruns gate i Oslo. Han var på vei hjem fra kino. Saken er ikke oppklart.

• Natt til søndag 1. november 1998 ble den 36 år gamle tobarnsfaren Rune Åge Berg fra Sparbu i Nord-Trøndelag brutalt slått ned utenfor diskoteket Desibel i Akersgata i Oslo. Berg var i byen for å følge cupfinalen mellom Rosenborg og Stabæk, men fikk aldri oppleve kampen.

• Natt til lørdag 4. mars 1995 ble Andreas Stavseth (17) skutt og drept på åpen gate i Pløens gate ved Youngstorget i Oslo. Drapsmannen, som ble dømt til ni års fengsel, kunne ikke gi noen forklaring på hvorfor han drepte. Han var full og skjønte ikke hva som gikk av ham.

• Natt til søndag 1. april 1990 døde Erik Moen (46) etter blind vold utenfor Margaretakyrkan i Oslo. Moen ble drept at knivstikk rett i hjertet. Seks år senere var drapet endelig oppklart og to unge menn ble dømt til fengsel.

DREPT 2002: Egil Tostrup Bråten. Foto: Privat
DREPT 2002: Egil Tostrup Bråten. Foto: Privat Vis mer

- Brutaliteten i det at en person har med seg våpen i bilen og er kapabel til  skyte en person på åpen gate sier seg selv, dette er en svært alvorlig sak, sier Grethe Lien Metlid til Dagbladet.

DREPT 2002: Kristoffer Inderberg Bastiansen. Foto: Privat
DREPT 2002: Kristoffer Inderberg Bastiansen. Foto: Privat Vis mer