Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet avslører 106 607 nettpirater:

Slik jakter svensk politi på ulovlige fildelere

Mens norsk politi setter ulovlig fildeling nederst på prioriteringslistene, har politiet i Sverige dedikerte etterforskere som jakter nettpirater. Det har gitt resultater.

ETTERFORSKER: Svensk politi har organisert en egen gruppe som blant annet etterforsker ulovlig fildeling. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Svensk politi har organisert en egen gruppe som blant annet etterforsker ulovlig fildeling. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, du, nettpirater har jeg jaktet mye på, sier Paul Pinter.

Den erfarne svenske politimannen har i en årrekke jaktet på personer som driver med piratkopiering og ulovlig spredning av film, tv-serier og musikk i Norges naboland.

- Sverige var tidligere en slags frisone for ulovlig fildeling, og vi hadde flere bakmenn som stod bak noen av verdens største nettsider for piratvirksomhet. Mange så nok på Sverige som et sted hvor man kunne drive ulovlig fildeling, nærmest uten å få straff.

PAUL PINTER.

Selv var han med da svensk politi gjennomførte sin første aksjon mot personene bak verdens kanskje mest kjente nettsted for ulovlig fildeling, The Pirate Bay. Siden har han blitt værende innen IT-etterforskningen.

- I 2015 omorganiserte vi oss, og dannet en riksdekkende gruppe basert i Stockholm, med ansvar for alle saker innenfor merkevarer, opphavsrett og deriblant fildeling. Årsaken til omorganiseringen var rett og slett å få en mer effektiv etterforskning av material- og opphavsrettslige lovbrudd, forklarer Pinter til Dagbladet.

PIRATJEGER: Paul Pinter koordinerer den svenske etterforskningen av nettpirater. Foto: Polisen
PIRATJEGER: Paul Pinter koordinerer den svenske etterforskningen av nettpirater. Foto: Polisen Vis mer

Gruppen han forteller om, består av totalt ti personer, blant dem sju etterforskere. Selv har han siden 2010 hatt rollen som koordinator for samtlige av etterforskerne.

- Det er nesten aldri filmselskapene som anmelder saker til oss, men Rettighetsalliansen, som jobber på vegne av bransjen. Vår jobb blir så å verifisere informasjonen og finne ut om anklagene stemmer. Dette gjør vi ved sporing av IP-adresser og etterforskning av blant annet aktivitet på sosiale medier. Deretter overleveres saken til etterforskere som gjennomfører husransakelser, beslag og lignende, sier Pinter.

NETTPIRATER: Nordmenn laster ned enorme mengder film og tv-serier ulovlig. «Trygve» driver daglig med ulovlig fildeling. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Organiseringen og satsingen har gitt resultater. De siste 18 månedene har 40 nettpirater blitt avslørt for ulovlig fildeling hos söta bror. Sakene som har havnet i retten, har ifølge koordinatoren i de fleste tilfeller endt med tilståelsesdom. Straffene har som regel vært i form av bøter. Men det finnes også eksempler hvor det er idømt fengselsstraff.

Dagbladet har i løpet av 39 dager kartlagt fildeling i Norge, og fant underveis over 100 000 nettpirater, hvor de bor og hva de lastet ned. Ifølge filmbransjen taper de en halv milliard kroner i året på grunn av hverdagskriminaliteten som den ulovlige fildelingen representerer.

Etter kartleggingen er flere av politidistriktene i Norge forespurt om hvor mange saker de har hatt innen ulovlig fildeling de senere årene. Mens politiet i Oslo i sitt register fant én anmeldelse fra 2014, skriver Agder politidistrikt i en e-post at de har mottatt én i 2018.

Sør-Vest politidistrikt opplyser at ulovlig fildeling av film, tv-serier og musikk er sakstyper med laveste prioritet, som sjelden eller aldri ender på deres bord. De siste ti åra har de bare hatt et par saker til behandling. Resultatet ble inndragning av utstyr og et mindre forelegg.

Mens man i Norge risikerer bøter og tre års fengsel for piratkopiering og ulovlig fildeling i stor skala, er det i Sverige maksimalt to års fengsel for samme type lovbrudd. Det er imidlertid i ferd med å endre seg.

På politikernes bord ligger det nå et forslag til behandling om en ny lov. En lov som Pinter håper vil gjøre det enda lettere å bekjempe nettpiratene.

- Den vil trolig innføres fra neste år, og vil føre til store endringer. Den strengeste straffen økes til seks års fengsel i de grove sakene. Politiet vil også få lov til å beslaglegge domener som brukes i forbindelse med ulovlig fildeling. I tillegg senkes kravet til anmeldelse, slik at det vil bli lettere for oss å opprette saker, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!