Dagbladet avslører 106 607 nettpirater:

Slik jakter svensk politi på ulovlige fildelere

Mens norsk politi setter ulovlig fildeling nederst på prioriteringslistene, har politiet i Sverige dedikerte etterforskere som jakter nettpirater. Det har gitt resultater.

ETTERFORSKER: Svensk politi har organisert en egen gruppe som blant annet etterforsker ulovlig fildeling. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Svensk politi har organisert en egen gruppe som blant annet etterforsker ulovlig fildeling. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Ja, du, nettpirater har jeg jaktet mye på, sier Paul Pinter.

Den erfarne svenske politimannen har i en årrekke jaktet på personer som driver med piratkopiering og ulovlig spredning av film, tv-serier og musikk i Norges naboland.

Selv var han med da svensk politi gjennomførte sin første aksjon mot personene bak verdens kanskje mest kjente nettsted for ulovlig fildeling, The Pirate Bay. Siden har han blitt værende innen IT-etterforskningen.

- I 2015 omorganiserte vi oss, og dannet en riksdekkende gruppe basert i Stockholm, med ansvar for alle saker innenfor merkevarer, opphavsrett og deriblant fildeling. Årsaken til omorganiseringen var rett og slett å få en mer effektiv etterforskning av material- og opphavsrettslige lovbrudd, forklarer Pinter til Dagbladet.

Gruppen han forteller om, består av totalt ti personer, blant dem sju etterforskere. Selv har han siden 2010 hatt rollen som koordinator for samtlige av etterforskerne.

- Det er nesten aldri filmselskapene som anmelder saker til oss, men Rettighetsalliansen, som jobber på vegne av bransjen. Vår jobb blir så å verifisere informasjonen og finne ut om anklagene stemmer. Dette gjør vi ved sporing av IP-adresser og etterforskning av blant annet aktivitet på sosiale medier. Deretter overleveres saken til etterforskere som gjennomfører husransakelser, beslag og lignende, sier Pinter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer