Slik jaktet drapstiltalte (18) på et offer

18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård fortalte i retten hvordan han skulle ta liv for å unnslippe.

VARHAUG-SAKEN: Onsdag starter rettssaken i Varhaug-saken. Det var mandag 30. juli i fjor at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved en sti i Varhaug. Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix Vis mer

JÆREN (Dagbladet) Onsdag møtte den nå 18 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) i retten.

13 år gamle Sunniva ble drept 29. juli i fjor på Varhaug i Hå kommune i Rogaland. Den tiltalte var 17 år gammel på gjerningstidspunktet. Han er tiltalt for drap, likskjending, skadeverk og falsk forklaring.

Onsdag var første rettsdag i Jæren tingrett, og her forklarte 18-åringen hvordan han jaktet på et tilfeldig offer fordi han ville «unnslippe omverden». Han stilte i vitneboksen i rødbrun genser og jeans, og måtte flere ganger ta pause fordi det ble for vanskelig for ham å gå inn i detaljene.

Les alt om rettssaken her.

- Jeg klarte ikke omverden mer. Det var så mye press på meg. Det var så mye folk rundt meg hele tida, fortalte han.

Politiet ble først oppmerksom på at Sunniva Ødegård ikke hadde kommet hjem til avtalt tid da en patrulje møtte faren hennes på Varhaug klokka 00.20.

Han var da ute å lette etter dattera. Det hadde han gjort i en times tid.

Slik var bevegelsene

Politiet har sikret overvåkingsbilder av den tiltalte mannen fra Varhaug skole i 21-tida på kvelden før Sunniva ble drept. Rundt samme tid forlot Sunniva og en venn av henne hjemmet hans og gikk til en matbutikk i området.

Etter hvert viser bildene på stedet at tiltalte bevegde seg mot barnehagen ved siden av skolen, hvor han har erkjent å ha knust et vindu. Han forklarer dette med at han søkte et adrenalinrush.

Samtidig som tiltalte var ved barnehagen, gikk Sunniva og kompisen hennes en tur innom skolen før de bevegde seg videre hjem til ham.

Statsadvokat Nina Grande forteller i retten at Sunniva begynte å gå hjemover klokka 22.11. Da var hun i en telefonsamtale med en kompis. Samtalen varte i 13 minutter.

Klokka 22.44 blir det brutt mellom dem. På dette tidspunktet mener statsadvokaten at hun blir angrepet av den tiltalte.

Slik jaktet drapstiltalte (18) på et offer

Syklet forbi henne

Rundt klokka 22.30 blir tiltalte sett syklende forbi en MIX-kiosk på Varhaug. Dette er et samlingssted for ungdommer i bygda.

18-åringen forteller i retten at han så Sunniva Ødegård for første gang ved en gangsti ved en lekeplass på Varhaug.

- Da tenkte jeg at jeg skulle drepe henne. Men jeg så ikke at hun var 13 år. Hadde jeg visst det, hadde jeg nok ikke gjort det.

Tiltalte forteller at han etter å ha sett henne, og tenkt at han skulle drepe henne, syklet forbi henne og parkerte sykkelen et stykke borti veien.

Han fulgte deretter etter henne et godt stykke langs veien på Varhaug. Han sier at han ikke tenkte over hva han gjorde på dette tidspunktet, at det gikk av seg selv.

- Jeg går litt fortere. Drar fram hammeren og slår så hardt jeg kan, sier han.

- Hva følte du når du slo? spør statsadvokat Nina Grande.

- Jeg tror jeg var sint.

- På henne?

- Nei, jeg tror jeg var sint inni meg.

Slik jaktet drapstiltalte (18) på et offer

Angrer

I retten sier den tiltalte 18-åringen at han angrer på det han har gjort. Det er første gang han sier at han angrer på drapet.

På spørsmål fra statsadvokaten om hvorfor han angrer, svarer han følgende:

- Jeg har drept en person. Det er ikke bra, sier han.

Etter drapet skal Sunnivas far ha forsøkt å få tak i henne, og tiltalte fortalte i retten at han så at telefonen hennes ringte etter at han hadde slått henne i hodet med en hammer. Da skrudde han av telefonen hennes.

Han sier at det at telefonen ringte gjorde ham trist. Etter drapet reiste 18-åringen hjem og så på en film. Han forteller at han da ble veldig trist og begynte å gråte.

Tre aktuelle steder

Påtalemyndighetene viser til at det er tre viktige steder i etterforskningen. Det er stedet hvor Sunniva ble angrepet, åstedet for drapet og funnstedet.

Tiltalte fortalte at han, etter å ha slått henne i hodet med en hammer, flyttet henne til en steintrapp bak noen hekker. Her slo han henne flere ganger.

Han returnerte seinere på kvelden til åstedet for drapet, og flyttet henne til gangstien der hun ble funnet i 03-tida.

Etter drapet på Sunniva gjemte den tiltalte sine blodige klær på lekeplassen i området og plantet DNA-spor. Etter en stund hentet han klærne hjem og vasket dem i badekaret.

VARHAUG-DRAPET: Den tiltalte 18-åringen erkjenner å ha drept Sunniva Ødegård, men nekter straffskyld fordi han mener han var psykotisk. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Større bilde

Statsadvokat Nina Grande sier til Dagbladet at denne tidslinja er med på å tegne det større bildet av drapshandlingen.

- Han har stort sett forklart seg likt som i avhør. Det er noen variasjoner, men ingen overraskelser.

Hun mener at tiltalte var tilregnelig da han tok livet av Sunniva Ødegård, men forklarer at retten skal ta stilling til dette i slutten av saken.

Hun har lagt ned forbehold om forvaring i saken, og mener fortsatt at vilkårene for forvaring av 18-åringen er til stede.