Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik jeg kjenner Adrian, vil han ikke utøve vold igjen

Utøya-offeret og AUF-erens psykolog går god for Adrian Pracon (23), og sier at episoden var en unntakshendelse.

GÅR GOD:  Adrian Pracons psykolog, Kjell Magne Håkonsen, sier at episoden var en enkelthendelse. AUF-politiker og Utøya-overlevende Pracon møtte i retten sammen med sin forsvarer Bjørn Nærum i dag. Pracon er tiltalt for å ha slått ned to personer på et utested i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GÅR GOD: Adrian Pracons psykolog, Kjell Magne Håkonsen, sier at episoden var en enkelthendelse. AUF-politiker og Utøya-overlevende Pracon møtte i retten sammen med sin forsvarer Bjørn Nærum i dag. Pracon er tiltalt for å ha slått ned to personer på et utested i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag erkjente AUF-er og Utøya-overlevende Adrian Pracon (23) straffeskyld for  legemsbeskadigelse mot to personer på utestedet London Pub i Oslo 16. november i fjor.

Episoden skjedde dagen etter at Pracon så Anders Behring Breivik i retten under første fengslingsmøte.

- Jeg vet ikke hvordan jeg kan unnskylde meg for noe så grusomt, sa han om episoden han har forklart at han ikke husker noen ting fra.

Endret oppførsel I Oslo tingrett gjenfortalte Pracon hva han opplevde under massakren på Utøya, og at han hadde sett venner dø, og sjøl bli skutt i skulderen.

Pracon ble først skånet av Breivik, før han seinere på øya, ble skånet igjen - ved at Breivik ikke skjøt et dødelig skudd nummer to. Breivik har forklart at han sparte Pracon fordi han så «høyreorientert» ut, og minnet om han sjøl.

Gjenfortellingen av terroren på Utøya kom etter at Pracons forsvarer, Bjørn Nærum, innledningsvis forklarte at de ønsket å få fram hvordan hendelsene på Utøya har hatt betydning for hans oppførsel.

Pracon fortalte også hvordan han har slitt psykisk med depresjon, stress og sinne etter 22. juli, og at han frykter store menneskemengder - og at noen skal plutselig begynne å skyte.

- Jeg opplevde at jeg ble en ny person. Jeg skulle ønske jeg kunne gråte og rope og få all smerten ut, men klarte det ikke, forklarte han.

- En engangshendelse Pracons psykolog, Kjell Magne Håkonsen, forklarte deretter i retten at han var sikker på at Pracon ikke kommer til å fortsette med vold.

- Voldshendelsen var et unntakshendelse, og slik jeg kjenner Adrian vil han ikke utøve vold igjen, sa Håkonsen.

Spesialistpsykologen sa videre at terroren på Utøya delvis kan forklare episoden på London Pub, som endte med at en mann - en grafisk designer - ble sparket og slått i hodet, og at en kvinne måtte sy seks sting etter å ha blitt slått i ansiktet.

Psykologen sa han ikke var overrasket over voldshendelsen, men at han heller ble nysgjerrig. Psykologen fikk først kjennskap til volden i juni i år, til tross for at Pracon har møtt han flere ganger i fjor og i år.

Dette forklarte han med at det er vanskelig å fortelle om ting dersom det ikke blir sagt første gang.

- Ikke typisk full Politibetjent Per Magnus Heggedal ved sentrum politistasjon var i politipatruljen som kom til åstedet den novembernatta, og pågrep Pracon.

- Han snakket tydelig, og var ikke typisk full slik jeg er vant til å se i Oslo, sa han.

Heggedal sa også at de to ofrene ikke ville anmelde Pracon, fordi de hadde hørt at han hadde vært på Utøya.

Sa unnskyld Kvinnen forklarte i retten i dag at hun hadde slitt med å puste med nesa etter hendelsen. Hun forklarte at hun grep inn da hun så at en mann sparket en annen som lå på gulvet. Deretter fikk hun et slag hun beskrev som en knyttneve.

Gjennom politiet har hun søkt oppreisning for tapt inntekt som følge av at hun nettopp hadde vært gjennom en sykdomsperiode, blitt friskmeldt, og var i en jobbsøkerfase.

Hun sa hun ikke kunne gå på intervju da hun hovnet opp og var blå og svart i ansiktet etter slaget. Etter at hun hadde forklart seg, beklaget Pracon for alt dette har medført.

Kvinnen svarte med at hun hadde gitt 23-åringen mulighet til å unnskylde seg tidligere, men at hun ikke hadde hørt fra ham.

Ble sparket - Jeg sa det ikke var nødvendig å snakke til damer på den måten, forklarte mannen, som ble sparket novembernatta, i retten i dag.

Han forklarte at han gikk bort til Pracon og en dame, som han opplevde at kranglet mer enn diskuterte. Han fortalte at han sa dette på en humoristisk måte, men at han ble møtt med et slag som førte til at han falt i bakken.

- Jeg holdt hendene opp mot hodet, han traff meg i armene, men ikke i hodet, sa mannen, som fortalte at dette ikke hadde fått noen konsekvens for ham utover en blåveis.

ERKJENNER VOLD: AUF-er og Utøya-overlevende Adrian Pracon erkjenner straffskyld etter tiltalen om legemsbeskadigelse, selv om han sier han ikke husker voldsepisoden. - Jeg stoler på politiet og bevisene, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
ERKJENNER VOLD: AUF-er og Utøya-overlevende Adrian Pracon erkjenner straffskyld etter tiltalen om legemsbeskadigelse, selv om han sier han ikke husker voldsepisoden. - Jeg stoler på politiet og bevisene, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media