Slik jobber den falske nakenfotografen

Den 24-årige fotografen som er siktet for å ha banket to mindreårige modeller, tiltrekker seg håpefulle unge jenter ved å forespeile dem en suksessfull karriere i glamourverdenen.

ØNSKET SELV Å BLI OPPDAGET: Den nå voldssiktede 24-åringen, fotografert hjemme på gutterommet i 2005. Den gang sto han fram i Dagbladet som bruker av et mye omtalt bildenettsted og uttalte at han gjerne kunne tenke seg å bli plukket opp av fotografsider og bildedatabaser. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet
ØNSKET SELV Å BLI OPPDAGET: Den nå voldssiktede 24-åringen, fotografert hjemme på gutterommet i 2005. Den gang sto han fram i Dagbladet som bruker av et mye omtalt bildenettsted og uttalte at han gjerne kunne tenke seg å bli plukket opp av fotografsider og bildedatabaser. Foto: Andrea Gjestvang/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 24-årige glamourfotografen som onsdag ble pågrepet og siktet for å ha skamslått to unge kvinnelige modeller under en fotosession, har siden pågripelsen sittet i politiets varetekt. Der blir han sittende inntil videre.

- Etterforskningen fortsetter. Fredag vil vi ta stilling til videre varetektsfengsling av den siktede, sier Dyveke Schjøtt, jourhavende etterforsker ved Majorstua politistasjon, til Dagbladet.

Blødende modeller Politiet ble tilkalt i 10-tida onsdag etter at det ble hørt rop og bråk fra den siktede fotografens leilighet sentralt på Majorstua i Oslo. Da de kom fram, fant de 24-åringen sammen med to jenter som blødde fra hodet.

Fotografen hevder at det var modellene som angrep ham først - men det fester ikke politiet lit til.

For etterforskernes del gikk store deler av gårsdagen med til avhør av involverte og vitner. Schjøtt opplyser at de to jentene som skal ha blitt banket av fotografen, er under 18 år.

Beryktet Dagbladet får fra flere uavhengige kilder bekreftet at den siktede 24-åringen er identisk med den falske glamourfotografen vi omtalte i mai. En rekke aktører i glamourmodellmiljøet sto den gang fram og fortalte at mannen er svært beryktet for sine arbeidsmetoder:

Han skal gjentatte ganger ha forsøkt å presset unge jenter til sex eller til å blotte seg på webcam. Samtidig har han på falskt grunnlag utgitt seg for å jobbe for en rekke kjente blader og modellbyråer. Jentene er blitt lokket med lysende karriere innen glamoursjiktet.

BERYKTET: Etter hvert har 24-åringen blitt beryktet i glamourmodellmiljøet og gjenstand for en rekke antikampanjer på blogger og Facebook. Dette er gruppa Angelica Steen opprettet tidligere i år - den fikk raskt 3000 medlemmer. Faksimile: Facebook
BERYKTET: Etter hvert har 24-åringen blitt beryktet i glamourmodellmiljøet og gjenstand for en rekke antikampanjer på blogger og Facebook. Dette er gruppa Angelica Steen opprettet tidligere i år - den fikk raskt 3000 medlemmer. Faksimile: Facebook Vis mer

- Når jeg nå ser hva som er skjedd, er jeg veldig glad for at det aldri ble noe av fotoshooten han prøvde å få i stand med meg, sier Angelica Steen (19) til Dagbladet.

19-åringen sto i mai fram og fortalte hvordan det som startet med forsiktig kontakt på chat, utviklet seg til å bli et intenst enveiskjør der fotografen kom med stadig slibrigere forslag. Til slutt brøt hun kontakten.

Skaffer nye modeller På tross av at den 24-årige fotografen er svært beryktet i miljøet, samtidig som en rekke blogger og Facebook-grupper advarer mot ham, klarer han åpenbart fortsatt å skaffe til veie jenter som vil la seg fotografere av ham.

- Han opererer hele tida med nye navn, og forsvinner periodevis fra nettet - før han dukker opp igjen med nye hjemmesider og brukerprofiler. Dermed kan det være lett for jenter som ikke er bevandret i miljøet, å gå på limpinnen, forteller Arne D. Skalmeraas (44), redaktør for OnlineMagasinet, til Dagbladet.

- Det kommer stadig til nye 18-åringer som gjerne vil la seg fotografere og/eller drømmer om å bli modell. Spesielt de i den første gruppa er utsatt, siden de ikke nødvendigvis har modellaspirasjoner, men synes det er morsomt å bli tatt bilde av. De har gjerne ikke de nødvendige kontaktene, sier han.

- Han lokker med ferieturer, gull og grønne skoger. Sannheten er at han aldri har jobbet for Vi Menn, FHM og modellbyråene han skryter på seg, sier Benjamin Hefner (28), tidligere leder for byrået SD Models, til Dagbladet.

HAR STOR PÅGANG: - På det meste ringer fem-seks jenter om dagen og vil bli fotografert, sier Beathe Grøgård (30), eier av glamourmodellbyrået Show Models. Foto: Patrik Book
HAR STOR PÅGANG: - På det meste ringer fem-seks jenter om dagen og vil bli fotografert, sier Beathe Grøgård (30), eier av glamourmodellbyrået Show Models. Foto: Patrik Book Vis mer

Hefner mener bestemt at 24-åringens virksomhet nå må stoppes.

- Han gir bransjen et dårlig rykte. Spesielt seriøse fotografer reagerer på at han får drive på.

Lettelse og frustrasjon Tidligere har den siktede 24-åringen hevdet å være daglig leder i byrået Show Models. Det har han aldri vært, og byråets eier Beathe Grøgård (30), selv modell, har sett seg kraftig lei på mannens virksomhet under falskt flagg.

- Jeg føler lettelse over at han nå er tatt. Samtidig er jeg frustrert; jeg har anmeldt ham tidligere, men politiet har aldri gjort noe. Det er for ille at det skal utarte til vold før det skjer noe, sier Grøgård til Dagbladet.

Hun forteller om stor pågang av unge jenter som vil bli modell.

- På det meste kan det være fem-seks som henvender seg og vil bli fotografert. Men vi avviser mange av dem, siden vi har 20-årsgrense. Vi anbefaler dem å vente, sier glamourgründeren.

BLE BEDT OM Å KLE AV SEG PÅ WEBCAM: Angelica Steen (19) ble kontaktet av den 24-årige fotografen og ble bedt om å kle av seg på webcam, slik at han kunne vurdere kroppen hennes foran en eventuell fotoshoot. I dag er hun glad hun brøt kontakten med ham. - Da jeg snakket med ham i telefon, skjønte jeg at noe var galt, sier hun. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
BLE BEDT OM Å KLE AV SEG PÅ WEBCAM: Angelica Steen (19) ble kontaktet av den 24-årige fotografen og ble bedt om å kle av seg på webcam, slik at han kunne vurdere kroppen hennes foran en eventuell fotoshoot. I dag er hun glad hun brøt kontakten med ham. - Da jeg snakket med ham i telefon, skjønte jeg at noe var galt, sier hun. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer