Raset i Gjerdrum

Slik jobber hundepatruljen

Politiet har nå to hunder som søker i rasområdet. Utfordringen er å få tilgang til området, fordi det er fare for nye ras.

Det brukes to redningshunder under søk i rasområdet i Ask, Gjerdrum. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

GJERDRUM (Dagbladet): Både i dag og på nyttårsaften har politiet hatt med seg hunder i rasområdet. Men å ta seg rundt er en komplisert jobb.

- Den største utfordringen er å få tilgang til området fordi det er fare for nye ras. Den massen som ligger der går det ikke an å gå på, så det er bare enkelte plasser det går an å gå trygt, og det gjør at det blir veldig vanskelig å få tilgang til store deler av rasområdet, sier Philip Milford, fagleder søk og han som har ansvaret for hundene som nå søker i skredområdet.

Flere hunder på vent

Hundepatruljen jobber nå sammen med brannvesenet.

- Vi har tatt oss inn i skredområdet fra det som er regnet som et sikkert sted. Vi har så lagt noe som det går an å gå på fram så langt som mulig mot bygningsrestene, og så er hundene satt i søk derfra, forklarer Milford.

I dag er det to hunder som er i skredområdet og søker.

- Begrensningene for oss er at det er veldig få steder i dette rasområdet som det er trygt å gå inn i. Da er det nok med to hunder. Vi har flere hunder tilgjengelig hvis det blir mulig å søke flere plasser, men foreløpig er ikke det mulig, sier Milford.

UTE OG LEITER: Denne hunden er én av to hunder som nå er i rasområdet for å lukte seg fram til finne overlevende. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTE OG LEITER: Denne hunden er én av to hunder som nå er i rasområdet for å lukte seg fram til finne overlevende. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Utholdende

Luktesansen til hundene kan bli avgjørende i det pågående søket etter overlevende.

- I og med at det er bygningsrester i rasmassene her, så er det mulig for hundene å kjenne lukt som gjør at vi kan finne ut hvor det eventuelt bør graves for å finne mennesker, forklarer Milford.

Også i går, nyttårsaften, var det hunder med i leteaksjonen.

- Da var det ikke trygt nok til å ta seg inn fra raskanten, så da ble hundene firt ned sammen med redningsmannskaper fra helikopter, sier Philip Milford, fagleder søk og han som har ansvaret for hundene som nå søker i skredområdet.

Hundene er utholdende.

- Nå søker én hund om gangen. Etter 15-20 minutter med søk, kan det kanskje greit å bytte, men hundene har ganske stor kapasitet, så de kan søke relativt lenge, sier hundeansvarlig Milford.

PÅ JOBB: Hundenes luktesans kan bli avgjørende i søkearbeidet etter de savnede. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅ JOBB: Hundenes luktesans kan bli avgjørende i søkearbeidet etter de savnede. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer