GJERDRUM (Dagbladet): Både i dag og på nyttårsaften har politiet hatt med seg hunder i rasområdet. Men å ta seg rundt er en komplisert jobb.
- Den største utfordringen er å få tilgang til området fordi det er fare for nye ras. Den massen som ligger der går det ikke an å gå på, så det er bare enkelte plasser det går an å gå trygt, og det gjør at det blir veldig vanskelig å få tilgang til store deler av rasområdet, sier Philip Milford, fagleder søk og han som har ansvaret for hundene som nå søker i skredområdet.
Flere hunder på vent
Hundepatruljen jobber nå sammen med brannvesenet.
- Vi har tatt oss inn i skredområdet fra det som er regnet som et sikkert sted. Vi har så lagt noe som det går an å gå på fram så langt som mulig mot bygningsrestene, og så er hundene satt i søk derfra, forklarer Milford.
I dag er det to hunder som er i skredområdet og søker.
- Begrensningene for oss er at det er veldig få steder i dette rasområdet som det er trygt å gå inn i. Da er det nok med to hunder. Vi har flere hunder tilgjengelig hvis det blir mulig å søke flere plasser, men foreløpig er ikke det mulig, sier Milford.

Utholdende
Luktesansen til hundene kan bli avgjørende i det pågående søket etter overlevende.
- I og med at det er bygningsrester i rasmassene her, så er det mulig for hundene å kjenne lukt som gjør at vi kan finne ut hvor det eventuelt bør graves for å finne mennesker, forklarer Milford.
Også i går, nyttårsaften, var det hunder med i leteaksjonen.
- Da var det ikke trygt nok til å ta seg inn fra raskanten, så da ble hundene firt ned sammen med redningsmannskaper fra helikopter, sier Philip Milford, fagleder søk og han som har ansvaret for hundene som nå søker i skredområdet.
Hundene er utholdende.
- Nå søker én hund om gangen. Etter 15-20 minutter med søk, kan det kanskje greit å bytte, men hundene har ganske stor kapasitet, så de kan søke relativt lenge, sier hundeansvarlig Milford.
