Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik jobber kongen

Kongen på fasanjakt. Rypejakt med Rimi-Hagen. Seminar med redervenner. Er kongen og dronningen virkelig ikke ute blant folket? Dagbladet har sett nærmere på deres hverdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet i går fikk kongen flere oppfordringer fra informasjonsrådgivere om å komme seg mer ut blant folket. Hans Geelmuyden i Geelmuyden.Kiese gikk lengst:

 Fasanjakt og slottsombygging illustrerer en familie med betydelig avstand til folket, sa han.

 Et pusterom

Kabinettsekretær Magne Hagen forstår ikke kritikken fra Hans Geelmuyden.

 Det at kongen innvilger seg å gå på jakt, gir han noen pusterom fra hverdagen. Men som konge har han et mye mer hektisk uteprogram enn kong Olav hadde, noe som er forståelig sett i lys av kong Olavs alder.

 Så kongehuset er mer aktivt nå enn da kong Olav levde?
 Kongen og dronningen tar mer initiativ selv, mens kong Olav ventet på invitasjoner. Et eksempel på det nylig er da dronningens besøkte Frelsesarméen. Det var dronningen selv som ønsket å sette seg inn i arbeidet de gjør, framholder Hagen.

Strengt program

Hva er virkeligheten? Dagbladet ba kabinettsekretæren om en fullstendig oversikt over kongen og dronningens offisielle program, slik at folk selv kan bedømme. Slik er deres hverdag et par førjulsuker i 1998:

Onsdag 25. november: Generalinspektøren for Sjøforsvaret gir kongen en orientering. En gang i uka møter forsvarsledelsen kongen.

Torsdag 26. november: Ny ambassadør fra Paraguay presenterer seg for kongen i en høytidelig audiens. Dronningen har audienser i halvannen time, og arbeidsmøte på Kongsseteren. Dagen avsluttes med at kongen åpner en utstilling i Sjøfartsmuseet.

Fredag 27. november: Statsråd, møte på Slottet og lunsj for diplomater på Slottet.

Mandag 30. november: Dronningen besøker Frelsesarméen i Oslo for å sette seg inn i armeens sosiale arbeide. På kvelden er det møte i Oslo Redaktørforening på Hotel Continental med påfølgende middag.

Tirsdag 1. desember: Kongen flyr til Tromsø hvor han åpner Polaria og Polarmiljøsenteret. Prinsesse Märtha Louise drar til Kristiansand, hvor hun deltar i aksjon Fredslys 1998.

Onsdag 2. desember: Kongen er med på åpningen av OSSEs ministermøte i Oslo Plaza Hotel. Etterpå får han en orientering fra generalinspektøren for Heimevernet.

Torsdag 3. desember: Ny ambassadør fra Nord-Korea presenterer seg.

Fredag 4. desember: Statsråd og lunsj for St. Olavs Ordens Råd. Rådet gir kongen anbefaling om hvem som bør få tildelt St. Olavs Orden. Seinere drar kongen til St. Barbara-feiring på Haslemoen   et uhøytidelig militært arrangement.

Mandag 7. desember: Audienser og slottsmøte.

Tirsdag 8. desember: Ny ambassadør fra Kenya presenterer seg. Utenriksministeren møter kongen og kvelden avsluttes med at kongen og dronningen gir middag for fylkesmennene.

Onsdag 9. desember: Forsvarssjefen møter kongen, og på kvelden gir kongen og dronningen middag for Høyesterett (middag for fylkesmennene og Høyesterett holdes etter hverandre. Slik sparer Slottet omkostninger).

Torsdag 10. desember: Utdeling av Nobels Fredspris i Oslo.

Mer aktive

 Er dette den typiske hverdagen for kongeparet, kabinettsekretær Magne Hagen?
 Ikke helt. Denne tida på året er det færre arrangementer rundt omkring i landet enn for eksempel i mai og juni hvor det blomstrer opp med arrangementer. Det er heller ikke vanlig å ha statsbesøk på denne årstida. Nå er det mer audienser og arbeidsmøter enn det er i den travleste utesesongen, sier Magne Hagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media