Slik jobber Snåsamannen

Småskeptisk Dagbladet.no testet med vond skulder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


STRØMMEN (Dagbladet.no): Snåsamannen er høstens store vinner på bokmarkedet. Ingar Sletten Kolloens biografi om Joralf Gjerstad (82) er nå trykket i 90000 eksemplarer.

Gyldendal forlag opplyser til Dagbladet.no at forlaget er tomt for bøker og at de regner med at butikkene blir støvsugd for alle eksemplarene.

- Vi rekker ikke trykke flere før jul, så vi regner ikke med å få så mange i retur, sier Bjarne Buset til Dagbladet.no.

Setter Snåsamannen på prøve
Mannen som erfarne leger landet over henviser sine pasienter til, og som skal ha hjulpet tusenvis av nordmenn med sine varme hender, har de seineste to månedene vært ute på en omfattende signeringsturné.

Nærmere 70 bokhandlere er blitt besøkt. Mange tusen bøker er signert.

Men funker de? De varme hendene, altså?

Dagbladet.no ønsket å sette Snåsamannen på prøve. Under boksigneringen på Strømmen Storsenter på tirsdag utfordret vi Joralf Gjerstad — som tok utfordringen på strak arm.

Dagbladet.nos utsendte, hvis forhold til det overnaturlige begrenser seg til en oldefar i Trøgstad som en gang skal ha sett nissen, stilte med en skadet skulder og en skeptisk holdning til det hele.

Snåsamannen forsikret imidlertid at skaden skulle bli bedre etter en kjapp seanse på bakrommet til bokhandleren Ark.

Funket de? De varme hendene, altså? Kan tusenvis av nordmenn ha tatt feil, eller er det faktisk slik at Snåsamannen har legende evner?

Se Dagbladet.nos video i toppen av saken!

- Kan ikke ta fram dem troen
Vålerenga-prest Einar Gelius (49) svarer også.

Men han har vanskeligheter med å gi noen forklaring på Snåsamannens enorme popularitet og varme hender.

- Noen ting er vanskelig å forklare, men han besitter en godhet og varme som kanskje ikke alle andre har, sier Gelius til Dagbladet.no.

Han har selv aldri møtt 82-åringen, men hørte masse om han da han fungerte som prest i Steinkjer, ikke så langt fra Snåsa, på 80- og 90-tallet.

- Jeg kjenner mange som fikk hjelp av ham. Hvis folk opplever det som hjelp, så kan ikke jeg ta den troen vekk fra folk, sier Gelius.

Flokkeffekt
Han sammenligner heller ikke Snåsamannen med andre som hevder å ha de samme ferdighetene.

- Jeg er skeptisk til folk som skor seg på andres lidelser for egen økonomisk vinning eller de som kombinerer tro og lykke. Snåsamannen er et eksempel på det motsatte. Han garanterer ingenting og blir ikke rik av det, sier Gelius, som håper at boka vil dukke opp under juletreet med prestens navn på i år.

Førsteamanuensis Asbjørn Dyrendal ved Institutt for arkeologi og religionsvitenskap har heller ikke lest biografien om 82-åringen.

Han tror at tidspunktet for boka er perfekt siden temaene den presenterer er i voldsom blomstring i landet.

- Mange er interessert i disse temaene. Det skaper en flokkeffekt i folket, sier Dyrendal til Dagbladet.no.

Han tror mange finner det slående at de får bekreftet fortellingene.

- Snåsamannen er ikke en healer i tradisjonell forstand, men en helbreder. Dette passer inn i tradisjonell kristen folkereligion. Samtidig passer det som dokumenatsjon, sier han.