Slik jobber tyvene

Informasjonssjef Arvid Bårdstu i NSB advarer mot bandene og arbeidsmetodene. Nytt er det at tyvene stjeler mens togene står på stasjonen. Slik jobber bandene:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Toget stanser på Oslo S eller Nationaltheatret stasjon. Toget står noen minutter mens passasjerene går av og på.
  • Blant de første som går på toget er tyvene. De jakter målbevisst på ting de kan ta. Kofferter og bager i bagasjerommet, bagasje på hattehylla, veskene til passasjerer som halvsover, lommeboka til den reisende som har lagt den i nettet foran seg, håndveska fra hun som er i ferd med å løfte ryggsekken opp på hattehylla, eller bærbare PC-er mens passasjeren er opptatt med å henge fra seg frakken.
  • Like før avgang forlater tyvene toget og løper bort. Når passasjerene etter avgang savner sine ting er det for seint. Toget går - tyvene er på perrongen.
  • Ingen har sett dem skikkelig. De etterlater ingen spor. Politiet står nærmest maktesløse.
  • Det skjer flest tyverier på fjerntog, der folk har mye med seg, og på flytogene. Det har også vært gjenger i aksjon på Agendatogene. På ett tog stjal de fire bærbare PC-er fra passasjerer som gikk på toget og skulle legge bort annen bagasje, henge opp jakker etc.
  • På trikk, buss og T-bane er metodene de samme. Gjengene stjeler mens dørene er åpne på holdeplassen. De forsvinner på sekunder og blander seg med folkemassene.

- Det er ofte tyvebander i juli, men verre enn nå har vi aldri opplevd, sier direktør Leif Øverland i NSB.