Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik jukset Intel seg til markedsherredømme

Ifølge statsadvokaten i New York, som nå tar ut sak mot IT-giganten.

GIGANT: Intel beskyldes for omfattende bestikkelser og utøvelse av press. Her er selskapet til stede på en datamesse i Las Vegas. Foto: AFP PHOTO / ROBYN BECK / Scanpix
GIGANT: Intel beskyldes for omfattende bestikkelser og utøvelse av press. Her er selskapet til stede på en datamesse i Las Vegas. Foto: AFP PHOTO / ROBYN BECK / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Andrew Cuomo, statsadvokat i staten New York, tar nå ut søksmål mot IT-giganten Intel - verdens største produsent av dataprosessorer, som også har levert innmat til mange norske hjemme- og kontor-PCer.

Selskapet har, ifølge anklagene, jukset seg fram til sin posisjon som markedsledende innen prosessorer i USA.

Lignende beskyldninger er tidligere blitt satt farm mot giganten både i Asia og Europa, skriver New York Times - og i mai ila EU-kommisjonen selskapet en bot på nesten 1,5 milliard dollar.

Bestikkelser
Intel skal ha presset fabrikker og forhandlere til å velge deres prosessorer, noe som ifølge Cuomo «går utover forbrukerne, som blir fratatt både bedre produkter og lavere priser».

Cuomo sier Intel bedrev både tvang og betalte ut bestikkelser på sin vei til markedsherredømme.

Selskapet tegnet eksklusive gigantavtaler med framtredende datafirmaer, mot at disse mottok vederlag på flere milliarder dollar.

Vil forsvare seg
Fortrinnsvis gikk dette ut over Advanced Micro Devices, som har nummer to-posisjonen i det amerikanske markedet, som også selv går til søksmål mot Intel - en sak som er ventet for retten til neste år.

Intel har i 0040-tida norsk tid ikke publisert noen uttalelse om søksmålene, men til Sky News sier pressetalsmann Chuck Molloy at selskapet er dypt uenige i statsadvokatens vurdering.

- Vi vil forsvare oss, lover Molloy.

TAR UT SØKSMÅL: Statsadvokat Andrew Cuomo. Foto: EPA/PETER FOLEY/Scanpix
TAR UT SØKSMÅL: Statsadvokat Andrew Cuomo. Foto: EPA/PETER FOLEY/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media