Omikronvariantens spredning:

Slik kan begge mutantene herje

Det er ikke sikkert at omikron vil avløse deltavarianten, ifølge epidemiolog. Dersom visse faktorer inntreffer, kan vi få en langvarig «dobbeltepidemi» i samfunnet.

VAKSINE: Avdelingsdirektør i FHI Line Vold med oppfording til de frivillig uvaksinerte. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Det virker som det er en vanlig antakelse at omikronvarianten vil avløse deltamutasjonen, akkurat som delta avløste alfa, beta og gamma før der igjen. Det kan være tilfellet, men det er overhodet ikke sikkert.

Det skriver epidemiolog og virolog Trevor Bedford ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle på Twitter. I en lang meldingsrekke forklarer han hvorfor.

Ifølge Bedford står vi, vitenskapelig sett, overfor tre muligheter:

At omikronmutasjonen tar over for delta er den ene muligheten.

Vi kan også få en langvarig «dobbeltepidemi» hvor begge variantene herjer i samfunnet samtidig, eller så kan vi oppleve en bølge av omikronsmitte etterfulgt av en ny deltabølge som fører til at omikron etter hvert dør ut.

- Kan sameksistere

Hvordan kan det ha seg, lurer du kanskje på?

- Jo mer immunevasjon omikron har fra deltaspesifikk immunitet, jo mer får de to variantene distinkte økologiske nisjer og kan dermed sameksistere uten å trå på hverandres tær, forklarer Bedford.

Immunevasjon eller immunflukt er det som skjer når et patogen klarer å unngå å bli stanset av immunforsvaret det står overfor. Det kan skje ved hjelp av mutasjoner eller spesifikke mekanismer som gjør at det ikke oppdages eller angripes effektivt av immunsystemet, ifølge Wikipedia.

HØY IMMUNFLUKT: Denne modellen viser hvordan omikron kan spre seg, dersom immunevasjonen er høy (66 prosent). Da vil omikron spre seg i en høy bølge, og de to virusvariantene kan sameksistere uten å påvirke hverandre. Foto: Twitter / Trevor Bedford
HØY IMMUNFLUKT: Denne modellen viser hvordan omikron kan spre seg, dersom immunevasjonen er høy (66 prosent). Da vil omikron spre seg i en høy bølge, og de to virusvariantene kan sameksistere uten å påvirke hverandre. Foto: Twitter / Trevor Bedford Vis mer

Bedford har delt en rekke modeller hvor han beregner spredningen for omikron og delta. Her går det fram at jo høyere immunevasjonen er, jo mindre påvirkning vil omikronspredningen ha på deltavirusets spredning.

Forskeren har denne uka løftet bekymringer for omikron-varianten i anerkjente medier som The New York Times og The Atlantic.

Kryssimmunitet

Avdelingsdirektør for Folkehelseinstituttets avdeling for smittevern og beredskap, Line Vold, forklarer til Dagbladet hvordan dette kan skje:

LAV IMMUNFLUKT: Denne modellen viser hvordan omikron kan spre seg, dersom immunevasjonen er lav (33 prosent). Da vil omikron slå ned deltaviruset. Foto: Twitter / Tom Bedford
LAV IMMUNFLUKT: Denne modellen viser hvordan omikron kan spre seg, dersom immunevasjonen er lav (33 prosent). Da vil omikron slå ned deltaviruset. Foto: Twitter / Tom Bedford Vis mer

- Dette er noe som har vært diskutert internasjonalt. Diskusjonen har kommet opp fordi omikron er såpass annerledes enn delta, at man lurer på i hvor stor grad beskyttelse den ene varianten gir mot den andre, sier Vold - og utdyper:

- Altså hvis det ikke er noe særlig kryssimmunitet, så kan man ha to varianter gående i større grad. Mens hvis man får god beskyttelse fra omikron gjennom delta, så vil man i mindre grad se en slik utvikling.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vokser raskest

Hun sier det nå vil bli spennende å følge med på den videre utviklingen i de landene som vi vet har en rask framvekst av omikron, og ikke minst i Norge - hvor man ser at omikron er i ferd med å etablere seg godt.

- Omikron har en ganske bratt vekstrate. Den har faktisk den hurtigste vekstraten av tidligere bekymringsvarianter som har gitt spredning i Norge. Den vokser raskere enn både alfa og delta gjorde da de kom inn i landet. Så får vi se om den fortrenger delta, og hvordan utviklingen blir videre, sier hun til Dagbladet.

FRAMVEKST: Figuren viser det samlede antatt sekvenserte og screenede prøver for både nåværende og tidligere bekymringsvarianter siden første tilfelle i Norge. Kilde: Folkehelseinstituttet, BeredtC1
FRAMVEKST: Figuren viser det samlede antatt sekvenserte og screenede prøver for både nåværende og tidligere bekymringsvarianter siden første tilfelle i Norge. Kilde: Folkehelseinstituttet, BeredtC1 Vis mer

- Større spredningsevne

Ifølge FHIs siste risikorapport, utgitt 13. desember, konkluderer de med at omikron har større spredningsevne enn deltavarianten.

- Hovedårsaken er at omikronvarianten i større grad omgår immuniteten etter infeksjon eller vaksinasjon, forklarer de, og utdyper:

- Da er det i vår gjennomvaksinerte befolkning mange flere som potensielt kan bli smittet og føre smitten videre. Heldigvis har de vaksinerte trolig fortsatt god beskyttelse mot alvorlig forløp.

Folkehelseinstituttet har allerede publisert noen modeller for hvordan omikron kan komme til å spre seg i Norge.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

De understreker at estimatene for når omikron vil dominere er usikre, fordi vekstraten og hvor mange omikrontilfeller det har vært i Norge, er veldig usikre anslag.

- Hint om utfallet

I en av disse modellene går det fram at hvis omikron fortsetter å vokse like raskt, så kan omikron utgjøre mer enn halvparten av tilfellene i Norge en gang mellom 18. og 23. desember.

Men i disse anslagene er variantene modellert uavhengig av hverandre. Dersom de to virusvariantene har innvirkning på hverandre, slik Bedford antyder, kan det bety at vi vil se et helt annet bilde.

Hvis omikron og delta kommer til å sirkulere samtidig, så mener Bedford at vi kan forvente høyere nivåer av viral sirkulasjon enn i scenarioet der den ene mutasjonen fortrenger den andre.

- Jeg håper veldig på at vi vil få se en forskyvning, men vi bør se et første hint om utfallet i løpet av de neste ukene, da vi vil se i hvilken grad omikronbølgen vil redusere deltasirkulasjonen i USA og Europa, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer