Omikronvariantens spredning:

Slik kan begge mutantene herje

Det er ikke sikkert at omikron vil avløse deltavarianten, ifølge epidemiolog. Dersom visse faktorer inntreffer, kan vi få en langvarig «dobbeltepidemi» i samfunnet.

VAKSINE: Avdelingsdirektør i FHI Line Vold med oppfording til de frivillig uvaksinerte. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det virker som det er en vanlig antakelse at omikronvarianten vil avløse deltamutasjonen, akkurat som delta avløste alfa, beta og gamma før der igjen. Det kan være tilfellet, men det er overhodet ikke sikkert.

Det skriver epidemiolog og virolog Trevor Bedford ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle på Twitter. I en lang meldingsrekke forklarer han hvorfor.

Ifølge Bedford står vi, vitenskapelig sett, overfor tre muligheter:

At omikronmutasjonen tar over for delta er den ene muligheten.

Vi kan også få en langvarig «dobbeltepidemi» hvor begge variantene herjer i samfunnet samtidig, eller så kan vi oppleve en bølge av omikronsmitte etterfulgt av en ny deltabølge som fører til at omikron etter hvert dør ut.

- Kan sameksistere

Hvordan kan det ha seg, lurer du kanskje på?

- Jo mer immunevasjon omikron har fra deltaspesifikk immunitet, jo mer får de to variantene distinkte økologiske nisjer og kan dermed sameksistere uten å trå på hverandres tær, forklarer Bedford.

Immunevasjon eller immunflukt er det som skjer når et patogen klarer å unngå å bli stanset av immunforsvaret det står overfor. Det kan skje ved hjelp av mutasjoner eller spesifikke mekanismer som gjør at det ikke oppdages eller angripes effektivt av immunsystemet, ifølge Wikipedia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer