Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan de berges

Mannskapet på 116 om bord på den havarerte ubåten blir forsøkt reddet opp til overflaten ved hjelp av ei dykkerklokke, som kapsles fast til nødluka på ubåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under redningsaksjonen vil det ventelig bli forsøkt å feste ei stor dykkerklokke med plass til mellom 10 og 15 personer. Etter at dykkerklokka er kapslet fast til nødluka på ubåten, kan mannskapene gå tørrskodd opp i den. Der vil de stå mens klokka, som er festet med wire, blir hevet 100 meter opp til et fartøy på overflaten.

Trykkammer

I overflatefartøyet skal klokka kapsles fast til et trykkammer, slik at mannskapene kan ta seg videre inn der og bli i kammeret inntil alle farer for trykkfallssyke er over. En lege vil vente på dem inne i kammeret. Dykkerklokka må heves og senkes mange ganger. Redningsledelsen er avhengig av flere trykkammere til å ta imot mannskapene på overflaten.

Redningsdrakter

Om bord i norske ubåter finnes også spesielle redningsdrakter med tilførsel av pusteluft. Hvis det russiske mannskapet har dette tilgjengelig, kan de om nødvendig kle seg i disse draktene og gå ut av en annen nødluke om bord. Med oppdrift i drakta vil de få en rask oppstigning til overflaten, uten at faren er stor for trykkfallssyke.

Om en redningsaksjon kan lykkes uten fare for liv, avhenger av trykket i ubåten. Ifølge norsk dykkerekspertise kan det være at mannskapet må oppholde seg i trykktanker noen dager.

Dybderus

Hvis fartøyet har tatt inn vann, kan trykket allerede ha blitt endret. Det kan føre til nitrogenforgiftning og såkalt dybderus og apati hos mannskapet. De kan også pådra seg oksygenforgiftning, som fører til slapphet og krampe.