Stormingen av Kongressen

Slik kan de felle Trump

17 republikanere i Senatet må «bytte side».

BANKES IGJENNOM: Donald Trump ble onsdag 13. januar stilt for riksrett for andre gang. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Flertallet i Representantenes hus har stemt for å stille president Donald Trump for riksrett, tiltalt for å oppildne til opprør.

Klokka 15 norsk tid startet Representantenes hus riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Det er en omfattende og lang prosess.

Dette stod på planen i dag:

Først var det duket for debatt om prosedyrer og regler rundt å sette i gang debatten om riksrettstiltalen. Etter en avstemning om dette startet debatten om riksrettstiltalen.

Debatten startet rundt klokka 18.30 norsk tid og skulle vare i rundt to timer. Rett før klokka 22.30 ble det klart at flertallet i Representantenes hus stemte for å stille presidenten for riksrett.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen. Han anklages også for ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Hvordan kan de felle Trump?

Nå går saken videre til Senatet, som fører riksrettssaker.

I Senatet er det republikanerne som har flertall. Skal Trump bli dømt, trengs imidlertid to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene.

Joe Biden innsettes som president 20. januar. Eksperter på den amerikanske grunnloven er delt i synet på om riksrettssaken mot Trump kan føres etter at han har gått av, slik Demokratene mener, skriver NTB.

Per nå ser det ut til at Senatet ikke vil samles før 19. januar, altså dagen før Biden tar over. Onsdag bekrefter flertallsleder Mitch McConnell i Senatet at han ikke kommer til å framskynde behandlingen.

Tidligere onsdag kveld kom det meldinger om at det republikanske lederskapet i Senatet vurderer å sette i gang saken allerede på fredag. Dette sa en kilde til Reuters, sitert av The Guardian. Det ser nå ut til at McConnell har avkreftet dette.

- Ikke helt umulig

Før seansen i Huset startet, uttalte USA-ekspert Eirik Løkke til Dagbladet at han mener det ikke er så enkelt som å bare vende Trump ryggen. For republikanske velgere står per nå fortsatt bak ham, understreket Civita-rådgiveren. Det vil det være vanskelig å bryte med.

- Det republikanerne i Senatet har vist de siste fire åra, er at de fullstendig mangler ryggrad, sa Løkke.

Han fortalte vi må følge med på meningsmålingene framover. Det velgerne gjør, vil dytte republikanerne i Senatet i samme retning, mener Løkke.

Mitt Romney var den eneste republikanske senatoren som stemte for å felle Trump i forrige runde.

- Det kommer nok flere denne gangen, men om de greier å snu 17 republikanere, det er jeg i tvil om. Skjønt, det er ikke helt umulig, sa Løkke.

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis og USA-ekspert, har blant annet forsket spesielt inn mot det republikanske partiet. Han er ikke i tvil om at flere snur seg mot Trump i denne runden.

- Jeg har hørt at minst ti kommer til å stemme mot Trump. Det er litt tidlig å si sikkert om de får alle 17, men det kan gå. Det har mye å si hva ledelsen gjør, sa Tønnessen.

Fakta om riksrettsprosessen

 • Representantenes hus vedtok onsdag å ta ut riksrettstiltale mot avtroppende president Donald Trump.
 • Samtlige 222 demokrater og 10 av 211 republikanere stemte for.
 • Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen.
 • Han anklages også for ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».
 • Saken blir nå oversendt Senatet, som fungerer som domstol i riksrettssaker.
 • Republikanerne har flertall i Senatet, men mister det når to demokratiske senatorer fra Georgia tas i ed.
 • Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet.
 • Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene, noe som ikke er ventet om ikke flertallsleder Mitch McConnell skulle stemme for.
 • Senatet kan ifølge et internt dokument tidligst tre sammen og behandle en riksrettssak 19. januar, dagen før Trump forlater Det hvite hus.
 • Samtlige 100 senatorer må stemme for dersom Senatet skal hasteinnkalles før den tid, noe som er lite sannsynlig.
 • Eksperter på den amerikanske grunnloven er delt i synet på om riksrettssaken mot Trump kan føres etter at han har gått av, slik Demokratene mener.

  Kilde: NTB
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer