Coronaviruset

Slik kan de knekke corona-koden

På Oslo universitetssykehus jobber et knippe forskere med en test som kan bli nøkkelen til å finne svar på coronavirusets mysterier.

KAN VÆRE NØKKELEN: ELISA-brett brukes brukes blant annet til å teste blod for antistoffer. Der kan også nøkkelen til en vaksine ligge, ifølge overlege Andreas Lind ved mikrobiologi i virusavdelingen ved OUS. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix
KAN VÆRE NØKKELEN: ELISA-brett brukes brukes blant annet til å teste blod for antistoffer. Der kan også nøkkelen til en vaksine ligge, ifølge overlege Andreas Lind ved mikrobiologi i virusavdelingen ved OUS. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blir alle som har hatt coronaviruset immune? Hvordan kan jeg vite om jeg har vært smittet, men så har blitt frisk igjen? Og hvis de fleste som er smittet ikke blir testet, hvordan vet vi egentlig hvor høy dødeligheten er?

Bildet over viser et ELISA-brett. Dem er det mange av i laboratoriet i virusavdelingen på Oslo universitetssykehus - og de kan bli helt sentrale i jakten på svarene på disse spørsmålene.

De brukes nemlig til å teste blod for stoffer som kan beskytte mot coronaviruset - og i beste fall skape immunitet.

Men først det helt grunnleggende: Når vi får en virusinfeksjon, danner kroppens immunforsvar antistoffer. Disse er kroppens forsøk på å beskytte oss mot å bli syk på nytt.

Hvis antistoffene er sterke, og de blir i kroppen, utvikles immunitet. Det vil si at du ikke kan bli smittet igjen.

Testene som i dag brukes til å påvise coronasmitte, viser aktiv smitte. Det vil si om du er syk eller smittsom for øyeblikket.

De viser ikke om du var syk for tre måneder siden, og seinere har blitt frisk. Men det kan forhåpentligvis testene overlege Andreas Lind og kollegene hans arbeider med. Han er enhetsleder ved avdeling mikrobiologi i virusavdelingen ved OUS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer