Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan de løse mysteriet

Leder av Kripos' ID-gruppe, Harald Skjønsfjell, forteller hva som blir det verste med arbeidet med å identifisere de 39 personene som ble funnet døde i en lastebil i England.

39 DØDE: Her fanges lastebilen på overvåkningsbilder i et industriområde i Essex. Bilen er på vei inn i området, hvor den like etter ble forlatt med 39 døde mennesker om bord. Vis mer

GRAYS/OSLO (Dagbladet): Natt til onsdag gjorde britisk politi funn av 39 døde personer i en lastebil på et industriområde i Essex i Sør-England. En 25 år gammel mann, som skal være sjåføren, er blitt pågrepet og siktet for drap.

Menneskene som jobbet på stedet, som har vært avsperret på flere hundre meters radius, forteller om grusomme scener inne i lastebilen.

Nå står politiet overfor en et omfattende arbeid.

- Et slikt funn må jeg si at er spesielt, sier leder av Kripos' ID-gruppe, Harald Skjønsfjell, til Dagbladet.

Kripos er ikke selv involvert i arbeidet med å finne identiteten til de 39 personene, men Skjønsfjell gir et bilde av hva som blir viktig i identifiseringsarbeidet.

- Hvor vanskelig arbeidet blir, kommer an på hvor ille det er og hvor lenge de har vært døde.

- ET SJOKK: 21 år gamle Chaima Allali bor Essex, hvor 39 lik ble funnet i en container natt til onsdag. Hun reagerte med sjokk og vantro da hun fikk nyheten. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

De viktigste grepene

Skjønsfjell sier at det først og fremst er viktig å obdusere personene. I obduksjonsarbeidet bruker Skjønsfjells ID-gruppe å lete etter særlig tre ting: DNA, fingeravtrykk og tenner.

Samtidig er det også viktig å samle inn alt av opplysninger man kan finne inne i bilen - for eksempel identifikasjonspapirer, eller papirer som kan fortelle noe om hvor de kommer fra.

Videre er det vanlig å skaffe savnetregistre fra andre land, slik at man kan sjekke om noen som er meldt savnet, stemmer overens med informasjonen man har hentet inn i forbindelse med identifiseringsarbeidet.

Det er også mulig å innhente registre for fingeravtrykk.

- Den verste jobben med dette tilfellet, blir å finne ut hvem som er savnet. Klarer man å finne ut det, så har man gode sjanser for å klare å identifisere personene, sier Skjønsfjell.

MASSE POLITI: Waterglade industripark har blitt sperret av etter at det ble funnet 39 lik i en container. Sjåføren, en 25-år gammel mann fra nord Irland er pågrepet. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet. Vis mer

Kan ta tid

Britisk politi har uttalt at identifiseringsarbeidet blir en lang prosess.

- Det er helt umulig å si hvor lang tid det vil ta. Det kommer an på hvor raskt man får tak i opplysninger fra pårørende, og opplysninger om savnede personer. Selve obduksjonen vil ta bare noen dager, sier Skjønsfjell og tilføyer:

- Det er et møysommelig arbeid.

Sjåføren kan bli viktig

En 25 år gammel mann fra Nord-Irland er blitt pågrepet og siktet for drap. Mannen skal være sjåføren av lastebilen. Skjønsfjell mener at han blir en viktig del av etterforskningen.

- Han vil forhåpentligvis kunne fortelle noe om hvor personene kommer fra. Eventuelt kan han være i stand til å fortelle om det finnes papirer som forteller noe om hvor lastebilen kommer fra. Det blir det kjempeviktig å finne ut av.

- Men så lenge de har registreringsnummeret, så bør de kunne klare å spore opp hvem som eier lastebilen.

Police are seen at the scene where bodies were discovered in a lorry container, in Grays, Essex, Britain October 23, 2019.  REUTERS/Peter Nicholls
Police are seen at the scene where bodies were discovered in a lorry container, in Grays, Essex, Britain October 23, 2019. REUTERS/Peter Nicholls Vis mer

Kom fra Belgia

Lastevogna kom til havna Purfleet i England med en ferje fra Zeebrugge i Belgia like etter midnatt tirsdag. Mens politiet tror at trekkvogna kan ha kommet fra Nord-Irland, ifølge The Guardian.

Lastebilen er registrert i kystbyen Varna i Bulgaria. Registreringen er gjort på navnet til et irsk selskap, ifølge Bulgarias utenriksdepartement.

Storbritannias nasjonale kriminalitetsbyrå (NCA) uttaler at de etterforsker om funnet kan knyttes til menneskesmugling, og at de vil undersøke om organiserte kriminelle kan ha spilt en rolle i tragedien.

Funnet minner om en sak som rystet britene i år 2000, melder NTB. Da ble 58 kinesiske immigranter funnet døde i en lastebil i Dover. En nederlandsk lastebilsjåfør ble året etter dømt til 14 års fengsel for drap.

DESPERAT SITUASJON: Matthew Carter, presseoffiser for britiske Røde Kors, klarer ikke å begripe den desperate situasjonen til de 39 personene som satte seg i en lastebil, hvor de senere døde. Video: AP / Christian Wehus Vis mer

Preget

Dagbladet er til stede i Essex, og har blant annet snakket med mennesker som har jobbet på stedet.

- En rettsmedisiner fortalte at det var det verste han hadde sett på sine 30 år i jobben, sier Matthew Carter til Dagbladet.

Han er presseoffiser for britiske Røde Kors. Gjennom hele dagen har de bistått nødetatene på stedet.

Det var en dag hvor selv de mest hardbarkede trengte det.

- Det har vært en svært, svært tøff dag for nødetatene og for de 39 menneskene som har mistet sitt liv. Det er annerledes og tragisk. For rettsmedisinerne og nødetatene har det vært grufullt og vanskelig, sier Carter til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media