Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanget i grotte med vann:

Slik kan de reddes ut i frihet

Flere muligheter skisseres. Samtlige involverer stor risiko.

PUMPER UT VANN: Det er flere måter å redde de tolv guttene og fotballtreneren fra grotta i Thailand. Den ene muligheten er å pumpe ut alt vann. Foto: NTB scanpix
PUMPER UT VANN: Det er flere måter å redde de tolv guttene og fotballtreneren fra grotta i Thailand. Den ene muligheten er å pumpe ut alt vann. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kom nyheten alle hadde ventet på. Etter ni døgn kunne myndighetene i Thailand bekrefte at de har funnet de tolv guttene og treneren som har vært innesperret i ei grotte i live, etter en dramatisk leteaksjon.

Men dramatikken stopper ikke der. Fremdeles er det uvisst hvordan de 13 kan hentes ut.

Dykking

Flere mulige løsninger har blitt skissert, men ingen av de er uten risiko for dem som sitter fanget. Å sende inn dykkere for å hente de 13 ut, har vært ansett som den raskeste løsningen.

- Men det er også den farligste, sier Anmar Mirza, koordinator ved US Cave Rescue Commission, som jobber med redningsaksjoner og opptrening av dykkere til slike aksjoner, til BBC.

Flere dykkere har allerede vært nede i grottekanalene, som ble fylt med vann da de 13 personene ble fanget. Veien inn tok flere timer, og beskrives som svært utfordrende på grunn av trange ganger og uklart vann.

For å komme seg ut ved hjelp av dykking, må også de 13 dra samme vei. Problemet er at ingen av dem har dykkererfaring fra før, noe som vil gjøre situasjonen svært risikofylt.

Edd Sorenson fra den internasjonale organisasjonen for redning i undervannsgrotter, sier til BBC at dykking er «ekstremt farlig». Han sier at det er den «absolutt siste utveien».

- For noen uten erfaring, er det en enorm utfordring å ta seg fram med nær null sikt i ekstreme forhold. Det er veldig lett at man får panikk, og ender opp med å ta livet av seg selv eller andre, sier Sorenson.

I LIVE: Det har vært ni dramatiske døgn, men etter en lang redningsaksjon er den thailandske fotballaget og treneren funnet i en gruve. Video: Thai Navy Seals Vis mer

Bore

Et annet alternativer å bore hull i grotteveggen, noe de gjorde natt til fredag forrige uke. Da forsøkte redningsmannskapet å bore etter brønner for å tømme grotta, som består av flere kamre, for vann.

Da boret de helt ned på 30 meter, men uten hell, opplyste lokale myndigheter lørdag.

Det har også vært nevnt at å bore seg inn i grotta vil være en mulighet til å hente guttene og treneren.

Men det er heller ikke risikofritt.

I tillegg må det lages infrastruktur som gjør det mulig for store maskiner å bore seg gjennom fjellveggen. En undersøkelse av fjellet må også gjennomføres, slik at man er sikker på at man borer på rett sted.

- Det høres lett ut, men det er faktisk ganske vanskelig. Det er som nåla i høystakken, sier Anmar Mirza, koordinator ved US Cave Rescue Commission.

Mer enn 1000 personer har vært involvert i redningsaksjonen. Folk fra både Kina, Myanmar, Laos og Australia har kommet til stedet for å delta.

Få ut vannet

Et siste alternativ som blir presentert, er å fortsette å pumpe vannet ut av grotta mens leger og sykepleiere ser til guttene og treneren, samt sende inn mat.

Ifølge BBC er guttene foreløpig trygge i grotta, selv om det er en fare for at vannstanden vil stige på grunn av nedbøren.

- Hvis legene sier at deres fysiske tilstand er sterk nok, vil de få dem ut, sa guvernøren på en pressekonferanse.

- Jeg tror de vil være best å gi dem mat, vann, filtreringssystemer, oksygen hvis luftrommet trenger og krever det, sier Sorenson og fortsetter:

- De har nå lys og håper å kunne vente med å få dem ut så lenge de har forsyninger som gjør dem komfortable, varme og mette.