Rødgrønn regjering til høsten?

Slik kan den nye regjeringen se ut

Etter åtte år kan Jonas Gahr Støre lykkes i å feie ut Erna Solbergs lag og bringe Ap tilbake til makten i høst. Men kanskje må han overlate jobben som statsminister til Trygve Slagsvold Vedum.

RØDGRØNN MAKT?: De satt sammen i regjering for åtte år siden, vinner de valget i 2021? Og blir de enige om å danne regjering sammen? Fra venstre SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RØDGRØNN MAKT?: De satt sammen i regjering for åtte år siden, vinner de valget i 2021? Og blir de enige om å danne regjering sammen? Fra venstre SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er åtte måneder til valget, det er mange kamper å kjempe og mange hindre å forsere før en av dem, Jonas Gahr Støre eller Trygve Slagsvold Vedum, kan stå på slottsbakken med sin nyutnevnte regjering:

* De rødgrønne må vinne valget.

På Ipsos januarmåling for Dagbladet er det solid rødgrønt flertall. Sp er større enn Ap, med 21,4 prosent mot 20,4 prosent.

* De må ble enige om hvem som skal danne regjering.

Ap ønsker en regjering bestående av Ap, Sp og SV. Det samme gjør SV. Men Trygve Slagsvold Vedum snakker konsekvent om en Sp/Ap-basert regjering. Om det er et ultimatum eller uttrykk for budskapsdisiplin til valget er over, kan man ikke vite skråsikkert. Hvorvidt de tre rødgrønne partiene kan danne flertallsregjering eller ikke, kan være avgjørende. Dersom Rødt og eller MDG skulle komme på vippen, er en mindretallsregjering av Ap og Sp mer sannsynlig. Men det kan også hende at Sp absolutt ikke vil ha med SV i regjering.

* Partiene som skal danne regjering, må bli enige om politisk plattform og fordeling av ansvarsområder og statsrådsposter.

* Vanligvis kommer statsministeren i en koalisjonsregjering fra det største partiet. Men det finnes unntak: Da Høyre, KrF og Venstre dannet regjering i 2001, var Høyre størst, men Kjell Magne Bondevik ble likevel statsminister. Høyre-leder Jan Petersen ble utenriksminister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer