Slik kan det skje

Skal et maktskifte finne sted i høst, må partiene stå ved sine ord. KrF må stå beinhardt på sin kontantstøtte og ikke inngå kompromiss med Ap. Høyre må på sin side stå beinhardt på sin motstand mot skatteøkninger. Da vil det ikke bli flertall for noe budsjett. Og Bondevik må konstatere at han ikke har støtte i Stortinget for sin politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved voteringen om finansinnstillingen i Stortinget vil Ap's forslag få flest stemmer, mest sannsynlig Ap's egne og SVs ved subsidiær stemmegivning. Avhengig av situasjonen kan Høyre komme til å støtte Ap's budsjett subsidiært. Særlig hvis Ap's alternative budsjett, eller det som framkommer som Ap's holdning i finansinnstillingen, oppleves bedre med Høyre-øyne.

Ny situasjon

Stortingspresidenten vil da gi Jagland i oppdrag å sondere om det er grunnlag for en ny regjering.
Sonderinger vil vise at han ikke kan basere en regjering på et stabilt parlamentarisk grunnlag. Han vil ventelig sondere på nytt, og forutsette støtte til sine punkter for sin stabiliseringspolitikk. De signalene han da får, kan være tilstrekkelig til at han mener det er grunnlag for å danne en ny mindretallsregjering.

Han vil kunne hevde at det har inntruffet en ny situasjon siden han selv kastet kortene:

Sentrumsfallitt

  • Situasjonen han selv advarte mot, med synkende oljepriser, stigende rente og truende verdensomspennende økonomisk krise, har inntruffet.
  • Sentrumspartiene, som før valget utgjorde en del av det borgerlige flertallet som ønsket en annen regjering, har spilt fallitt. De har selv gjennom sitt statsbudsjett gått tilbake på mange av de løftene som etter hvert ble et problem for Jagland. Det borgerlige flertall på Stortinget utgjør dermed ikke lenger samme trussel.
  • Velgerne har gjennom vedvarende sterk oppslutning om Ap på meningsmålingene gjort det klart at de ønsker en Jagland-regjering.
  • Ap's landsstyre har gitt Jagland klarsignal til å inngå «brede samarbeidsløsninger» og gripe makten hvis han får støtte for en ansvarlig økonomisk politikk.