Slik kan det truende skredet ramme Rauma

Skredfaren øker med regnet som skal komme i helga.

SKREDFAREN: Denne grafikken viser hvordan det varslede skredet fra fjellområdet Mannen kan ramme Rauma. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SKREDFAREN: Denne grafikken viser hvordan det varslede skredet fra fjellområdet Mannen kan ramme Rauma. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 120.000 kubikkmeter steinmasse tilsvarende 12.000 lastebillass i fjellområdet Mannen i Rauma kommune er i ferd med å rase og kan treffe flere hus. Elleve personer er nå evakuert og går bare å venter på raset. Alle har funnet midlertidig bosted, enten via kommunen eller kjente. I tillegg er toglinja for Raumabanen og brua over elva ved Lyngheim stengt.

Bakgrunnen for det er at fjellmassen som kan rase, er tre ganger større enn først antatt.

Torsdag kveld sier sjefgeolog i Åknes/Tafjord Beredskap, Lars Harald Blikra, at bevegelsene i skredområdet er stabile, men det varslete regnværet i helgen kan forandre på situasjonen.

Regn, kulde og vind Ifølge meteorologisk institutt er det ventet mellom 30 og 50 millimeter nedbør i Møre og Romsdal i helga. Også temperaturendringene som er ventet den kommende uka kan påvirke situasjonen.

- Det er snakk om mye nedbør på et døgn. Da er det spesielt stor fare for skred. Vi får også mer nordvestlig og vestlig vindretning neste uke. I tillegg vil temperaturen falle, og en kan ikke se bort fra at det kommer snø i fjellet. Også det vil spille inn, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid, til NRK.

- Det spørs hva som skjer med mye regn. I tillegg spørs det hva som skjer om vinteren slår inn. Men jeg tror ikke det vil være som nå i ukesvis, sier Bikra på et folkemøte torsdag, ifølge NTB.

Utelukker ikke dynamitt På møtet ble geologene også spurt om det var mulig å framskynde skredet med dynamitt.

— Det er den del praktiske utfordringer dersom man skulle tenke på å sprenge ned steinmasser, sa Blikra, ifølge Romsdals Budstikke.

EVAKUERT: Husene under Mannen i Romsdal ble evakuert onsdag av frykt for et steinras. Foto: Lars Smisethjell / NTB scanpix
EVAKUERT: Husene under Mannen i Romsdal ble evakuert onsdag av frykt for et steinras. Foto: Lars Smisethjell / NTB scanpix Vis mer

Så langt er denne løsningen ikke vurdert.

— Men vi kan ikke utelukke det. Ved en eventuell sprengning er det veldig viktig at vi ikke gjør vondt verre, sier Geologen til NTB.

Til Romsdals Budstikke forteller han samtidig at et ras av denne typen ikke vil komme uten forvarsel.

- Det er umulig å si når raset kommer. Det kan gå ett døgn, det kan gå ei uke. Vi må bare overvåke fjellet. Men vi vil alltid få forvarsler. Erfaringer fra Alpene forteller at det både vil komme forvarsel i form av lyder og i form av steinsprang før et større ras utløses, sier Blikra.

OVERVÅKER: Sjefgeolog i Åknes/Tafjord Beredskap, Lars Harald Blikra, overvåker skredfaren i Rauma. Foto: NGU
OVERVÅKER: Sjefgeolog i Åknes/Tafjord Beredskap, Lars Harald Blikra, overvåker skredfaren i Rauma. Foto: NGU Vis mer