Slik kan du bli rammet av streik

Fra mandag kan den første storstreiken ved årets lønnsoppgjør være et faktum. Seinere på våren kan du måtte belage deg på tørrlagte ølkraner, innstilte busser, stengte barnehager og søppelkaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i år er det fare for streik på sykehusene. Og for fotballelskere det verst tenkelige marerittet: Det kan bli TV-streik midt under fotball-VM i Frankrike.
Riksmeklingsmannen er forberedt på om lag hundre små og store meklinger ved årets forbundsvise oppgjør. Noen av dem vil temmelig sikkert ende med konflikt. Her er oversikten over alle streiker du kan bli rammet av i løpet av de nærmeste uker og måneder:

KONTRAKTER I FARE

Dersom riksmeklingsmann Reidar Webster ikke lykkes i å få partene i verkstedoppgjøret til å bli enige innen klokka 24.00 søndag, står om lag 46000 jernarbeidere klare til å gå ut i streik. En slik streik fører til store tap for bedriftene fra dag én. Eksportindustrien vil oppleve at viktige kontrakter står i fare. Dersom streiken varer, kan resultatet bli permitteringer og usikre arbeidsplasser.

GARDERMOEN

To dager seinere, tirsdag 21. april, kan om lag 17000 bygningsarbeidere følge etter og legge ned arbeidet, dersom de ikke er tilfredse med meklingsresultatet. Det betyr at store byggeprosjekter som Gardermoen og Rikshospitalet stopper opp. Men folk som bygger bolighus vil også bli rammet.

STENGTE KLESBUTIKKER

Dersom du har tenkt å kjøpe nye klær til 17. mai, bør du handle nå. Og 17. maifilmen kan det ta mange uker å få framkalt. For klesforretninger og fotolaboratorier er noen av de første stedene som vil bli tatt ut i streik dersom lønnsforhandlingene mellom Handel og Kontor og Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon ikke fører fram. Meklingsfristen er 8- 10. mai. Etter det vil Handel og Kontor begynne å ta sine medlemmer ut i streik.

Du vil også risikere å møte stengte Narvesen-kiosker. Dagligvarebutikkene vil bli skjermet i det lengste.

TRAFIKKAOS

Hvis Norsk Rutebilarbeiderforbund og deres motpart ikke blir enige, og heller ikke riksmeklingsmannen finner en løsning, kan det bli trafikkaos i de største byene fra 12. mai. Da går fristen for de organiserte i private transportbedrifter ut. Det betyr at du vil vente forgjeves på busser i de store byene.

STENGTE HOTELLER

Fra 24. april kan du møte stengte hoteller og restauranter. Dersom meklingen mellom hotell- og restaurantansatte og arbeidsgiverne mislykkes, blir det hotellstreik som for to år siden. Fremskrittspartiets landsmøte som skal arrangeres på Lillehammer neste helg, er i faresonen.

ØL- OG VINTØRKE

Mangel på øl og brus er det første som vil merkes dersom verken forhandlinger eller mekling fører fram mellom partene i næringsmiddelindustrien. Det kan innebære at 17. mai-pilsen står i fare, og at du går en tørr sommer i møte.

Ved en opptrapping av streiken kan det bli slutt på melka, og sommerferien kan bli iskremfri.

Og som om ikke det er nok: Dersom de organiserte i Arcus tas ut i streik fra begynnelsen av juli, blir det raskt tomt i hyllene til Vinmonopolet i sommer.

SØPPELBERG

Dersom forhandlingene i kommunal sektor bryter sammen og mekling heller ikke fører fram, kan kommunene bli rammet av streik fra slutten av mai. Det betyr at trikker og busser i storbyene kan slutte å gå. Det kan bety at søppelkjørerne uteblir. Dersom sentralbordansatte og andre i administrasjonen du skal ha tak i streiker, vil du merke det.

EKSAMENSKAOS

Om du er elev eller student kan du oppleve eksamenskaos mot slutten av mai. Om du rekker å ta eksamen er det ikke sikkert at besvarelsene blir rettet tidsnok til å rekke søknadsfrister ved andre skoler. Dersom utdanningsgruppene ikke blir fornøyde med tilbudet fra staten, blir det nemlig streik. Også førskolelærerne står på barrikadene i år. Det kan bety stengte barnehager, som for tre år siden.

SYKEHUS KAN LAMMES

Sykepleiere, fysioterapeuter og laboranter er store lønnstakergrupper som mange unner høyere lønn. Også i år kvesser de streikevåpenet. Akademikernes Fellesorganisasjon kan også ta ut andre vitale grupper i streik: ingeniører i Vegvesenet og energiforsyningen. Dersom Vidar Theisen og andre meteorologer tas ut i streik, kan det lamme flytrafikken som er avhengig av nøyaktige værvarsler. Flygeledere er nøkkelgrupper som setter flyene på bakken dersom de er i streik.

SVARTE SKJERMER

Ved månedsskiftet mai/juni er det fare for avisstreik dersom journalister og aviseiere ikke blir enige, og en måned seinere er det fare for svarte skjermer. Om journalistene i TV blir enige med sine motparter, er det andre grupper som kan stoppe sendingene. Fotballinteresserte vil umiddelbart forstå at det kan bety svarte skjermer midt under sluttspillet i fotball-VM i Frankrike.

JOBBER PÅ SPRENG

Dersom du selv er blant de gruppene som tas ut i streik, må du nøye deg med et høyst magert streikebidrag. Men fortvil ikke, riksmeklingsmann Riedar Webster og hans 18 meklingsmenn vil sammen med partene i arbeidslivet jobbe på spreng de neste ukene for å unngå så mange streiker som mulig. Og lyspunkter kan også en streik by på: En kommunestreik kan bety at parkeringsvaktene forsvinner fra gatebildet. Det svir for kommunen, men ikke for deg.