- Slik kan du bo 50 km over «helvetesplaneten»

To NASA-forskere med luftig idé.

BY I SKYENE: Ville du bodd i et luftskip 50 kilometer over Venus' overflate? Det vil Nasa-forskere gi deg muligheten til. Foto: NASA
BY I SKYENE: Ville du bodd i et luftskip 50 kilometer over Venus' overflate? Det vil Nasa-forskere gi deg muligheten til. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vissheten om at jordas ressurser ikke er uendelige, har eksistert lenge. Det har også tanken på å bosette seg andre steder enn vår egen klode. En dag, enten vi vil eller ikke, blir vi nødt til å forlate jorda om menneskeheten skal overleve.

Ett av de mest realistiske alternativene, som har blitt diskutert i det vide og det brede, er kolonisering av Mars. De fleste estimater plasserer Den røde planeten innenfor solsystemets såkalte beboelige sone. Men til tross for dette er det en rekke problemer og hindre som må bestiges før vi kan bygge et nytt hjem der. Mars er en kald og støvete ørken som bombarderes av livsfarlig stråling. Vann - en forutsetning for absolutt alt liv - finnes ikke i flytende utgave på overflaten. Atmosfæren er tynn og upustbar.

Hvilke andre alternativer har vi? Forskere ved Nasas Langley Research Center (LaRC) har tatt en runde utenfor boksen og foreslår en koloni på et av de mest usannsynlige stedene: Venus, planet nummer to fra sola.

«Helvetesplaneten» Venus er omtrent like stor som jorda og beskrives ofte som vår tvillingplanet, men der stopper også likhetene. Om noe sted i solsystemet kan beskrives som et helvete, er det Venus. Som følge av en løpsk drivhuseffekt stiger temperaturene opp mot 500 varmegrader. Atmosfæren, som nesten bare er karbondioksid, er så tykk at trykket på overflaten tilsvarer et dykk ned til 1000 meter under havet her på jorda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer