Siden den første nedstengingen i mars, har mange fått erfare at brudd på gjeldende coronatiltak og smittevernregler kan gi store bøter.
De nasjonale retningslinjene for behandling av brudd på smittevernloven ble gitt av riksadvokaten til politi og påtalemyndighet 16. mars. Retningslinjene legger føringer for hvordan brudd på regelverket skal straffeforfølges.
I verste fall gis bøter på 20 000 kroner per tilfelle til enkeltpersoner. Bedrifter og virksomheter risikerer også å bli bøtelagt om de for eksempel holder åpent når de er pålagt å stenge - etter langt høyere satser.
Politiet har mulighet til å øke bøtesatsene ved gjentatte brudd, eller andre skjerpende omstendigheter.
Politiet skjerper innsatsen
Forrige uke ba riksadvokaten politidistriktene om å skjerpe håndhevingen av smittevernbestemmelsene.
Flere politidistrikter varslet deretter om økt innsats før helga. Hovedregelen er nå at personer vil bli anmeldt når det gjelder aktiv smittespredning, brudd på karantene, gjentatte brudd og ikke etterfulgte pålegg.
Tidligere i pandemien er det først og fremst brudd på karanteneregler som har blitt straffeforfulgt. Nå kan politiet også slå ned på dem som bryter lokale bestemmelser. Det gjelder blant annet festdeltakere og dem som ikke bruker munnbind der dette er påkrevd.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger