Bøter for brudd på smittevernregler

Slik kan du corona-straffes

Brudd på reglene kan koste deg tusenvis av kroner. Nå skjerper politiet innsatsen.

SKJENKEFORBUD: Utesteder og restauranter i Oslo sentrum stenger på grunn av coronaviruset. Brudd på de nye innstrammingene kan gi saftige bøter til både privatpersoner og virksomheter. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SKJENKEFORBUD: Utesteder og restauranter i Oslo sentrum stenger på grunn av coronaviruset. Brudd på de nye innstrammingene kan gi saftige bøter til både privatpersoner og virksomheter. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Siden den første nedstengingen i mars, har mange fått erfare at brudd på gjeldende coronatiltak og smittevernregler kan gi store bøter.

De nasjonale retningslinjene for behandling av brudd på smittevernloven ble gitt av riksadvokaten til politi og påtalemyndighet 16. mars. Retningslinjene legger føringer for hvordan brudd på regelverket skal straffeforfølges.

I verste fall gis bøter på 20 000 kroner per tilfelle til enkeltpersoner. Bedrifter og virksomheter risikerer også å bli bøtelagt om de for eksempel holder åpent når de er pålagt å stenge - etter langt høyere satser.

Politiet har mulighet til å øke bøtesatsene ved gjentatte brudd, eller andre skjerpende omstendigheter.

Politiet skjerper innsatsen

Forrige uke ba riksadvokaten politidistriktene om å skjerpe håndhevingen av smittevernbestemmelsene.

Flere politidistrikter varslet deretter om økt innsats før helga. Hovedregelen er nå at personer vil bli anmeldt når det gjelder aktiv smittespredning, brudd på karantene, gjentatte brudd og ikke etterfulgte pålegg.

Tidligere i pandemien er det først og fremst brudd på karanteneregler som har blitt straffeforfulgt. Nå kan politiet også slå ned på dem som bryter lokale bestemmelser. Det gjelder blant annet festdeltakere og dem som ikke bruker munnbind der dette er påkrevd.

Politidirektør Benedicte Bjørnland mener det er riktig av politiet å bruke mer ressurser på dette slik situasjonen er nå.

– Vi går ut nå og sier at dette vil bli prioritert, på bekostning av noe annet. En ordinær ordensforstyrrelse i bybildet nattetid kan det hende at må vente i påvente av at vi prioriterer hendelser som har med brudd på smittevernregler å gjøre, sa hun til VG fredag.

Til og med uke 43 var det registrert 428 straffesaker over hele landet i forbindelse med covid-19. 205 av disse, nesten halvparten, er opprettet i forbindelse med de nye forskriftene, opplyser seksjonssjef Harald Bøhler i Politidirektoratet til Dagbladet.

- Dette dreier seg blant annet om brudd på karantene, isolering og opphold på fritidseiendom.

De øvrige sakene gjelder hovedsakelig ulike bedragerier (47 saker), trusler (32 saker), smitteoverføring (31 saker) og hensynsløs atferd (28 saker).

Dette er bøtesatsene

Oslo politidistrikt opplyser i en pressemelding at følgende satser gjelder for dem som oppholder seg i hovedstaden:

  • 20 000 kroner for brudd på karantene- eller isolasjonsplikt. Det gjelder etter ankomst fra utlandet, etter nærkontakt med en som er bekreftet smittet eller dersom man selv er smittet.
  • 10 000 kroner for å arrangere et privat arrangement med flere enn 10 deltakere, eller på et sted der det ikke er mulig å overholde enmeteren.
  • 5000 kroner for å delta på et slikt arrangement.
  • 2000 kroner for brudd på plikt til å bruke munnbind der dette er påkrevd når det ikke er mulig å holde en meters avstand.
  • 20 000 til 50 000 kroner for brudd på skjenkeforbud på serveringssteder.

En person ble nylig ilagt 10 000 kroner i bot for overtredelse av forsamlingsforbudet, etter å ha arrangert en fest i en leilighet i Oslo med mer enn 10 deltakere fredag forrige uke.

Politiet kan da også straffeforfølge deltakerne, og jobber nå med å identifisere dem som var tilstede. De opplyser at bøtesatsene kan dobles ved grove overtredelser på forsamlingsforbudet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer