Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan du nødlande et fly - uten erfaring

Norsk pilot: - Stemmer bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det er alle passasjerers verste mareritt», sier Tim Morgan i starten av sin ti minutter lange video for hvordan man nødlander et fly.

For er det mulig for hvem som helst å ta styringa over et Boeing 737, og lande trygt, hvis man skulle være så uheldig å havne i en slik situasjon?

Ønsket å gi svar til de nysgjerrige Morgan jobber som programutvikler og har som hobby å fly. Han har pilotsertifikat og mange års erfaring.

Da Morgan kom over spørsmålet «Hva gjør jeg hvis pilotene er bevisstløse, og jeg, uten flyvererfaring, må lande flyet?» på Quora, satte han i gang med å lage en detaljert video for hvordan det gjøres.

- Jeg ville gi et svar til alle der ute som er nysgjerrige, men også ønsket jeg å inspirere og få folk til å bli begeistret for luftfart, skriver han til Dagbladet.

Videoen er i skrivende stund sett over 900 000 ganger på Youtube etter at den ble lagt ut 9. februar i år.

I tillegg til videoen ligger det også en skriftlig mal med bilder på nettsiden.

Norsk pilot: - Stemmer bra Dagbladet tok kontakt med SAS for å høre om Morgans video er reell.

Knut Backer, pilot i SAS, har sett videoen og bekrefter at fremgangsmåten er riktig.

- Videoen er ganske bra og stort sett alt stemmer, skriver Backer i en e-post til Dagbladet.

Men han understreker at folk må være oppmerksomme på enkelte ting.

- Det er et stort men her: Forutseningen i denne videoen er at man ser flyplassen og flyr siste del, inkludert landing, manuelt.

Mulighet for å lande automatisk Backer påpeker at det ikke er en sky å se på himmelen i videoen, tilsynelatende lite eller ingen vind, og at terrenget var ganske «unorsk».

- Det er ikke alltid, for å uttrykke det mildt, at dette er tilfellet, skriver han.

- B737 har mulighet for å lande automatisk dersom flyplassen har det tilstrekkelige utsyret. Det ville nok vært å anbefale, men det krever en del flere inputs og håndgrep i cockpit.

Det viktigste man gjør Om man havner i en slik situasjon, der man muligens ta over et fly, har Backer følgende tips:

- Det viktigste man bør gjøre er å melde fra på radioen, som vist på videoe, slik at flygelederen kan skaffe en pilot som er kjent med flytypen for å «guide» deg ned.

- Passasjerfly har også kabinbesetning som sannsynligvis er bedre egnet til å håndtere en slik situasjon. De har gjerne sittet på klappsete i cockpit tidligere og observert en del av det pilotene gjør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media