Karanteneregler:

Slik kan du slippe karantene

Samtidig som nye smitterekorder står for fall, skal nordmenn samles på tog, fly og busser for å reise hjem til jul. Slik kan du unngå å havne i karantene på veien.

HJEMREISE: Slik reiser du trygt hjem til jul. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Hvis man er frisk, og ikke i karantene, er det ikke noen grunn til å ikke kunne reise hjem til jul, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Nordmenn går inn i juleferien med en økende smittetrend. De to siste ukene er det i snitt blitt registrert 4805 smittetilfeller daglig, og FHI anslår at dette tallet kan øke drastisk.

Derfor strammet regjeringen mandag kraftig inn på de nasjonale tiltakene for å begrense smitten. Omikron-varianten har «endret spillereglene», og et av trekkene fra myndighetene er strengere karanteneregler.

Det kan få konsekvenser for mange nordmenns juleplaner. Havner du i karantene etter fredag, kan du ikke besøke noen på julaften.

- Man må selvsagt opprettholde karantene hvis man får det i jula, selv om det er jul, sier Nakstad.

Disse må i karantene

Den økende smittefaren gir også en økt risiko for å være nærkontakt av en smittet, og dermed havne i karantene.

Én definisjon på en nærkontakt er en person som har vært under to meter unna en smittet, i minst 15 minutter. Det er stor sannsynlighet for å være nettopp det, dersom du reiser hjem til jul med tog, buss eller fly.

Skulle du være nærkontakt av en coronasmittet, uansett variant, er det dette som gjelder:

  • Alle nærkontakter til en smittet person skal som hovedregel i smittekarantene i ti døgn. Dette gjelder også for alle som har to vaksinedoser eller færre. Du kan ta en PCR-test etter sju dager. Er den negativ når du får svar, er du ute av karantenen. (Se utdypet definisjon på nærkontakt her.)
  • Øvrige nærkontakter, utenfor husstanden, kan teste seg ut etter tre dager, men fortatt være i fritidskarantene til negativ PCR-test etter sju dager. (Øvrige nærkontakter kan være for eksempel være kolleger eller klassekamerater).
  • Det er enkelte unntak, blant annet for personell i kritiske samfunnsfunksjoner i arbeidstida, med blant annet krav om negativ test samme dag som arbeidet skal gjennomføres.

Kan unngå karantene

Du kan likevel komme unna smittekarantene.

- Når helsepersonell bruker munnbind, blir de ikke regnet som nærkontakter fordi munnbindet beskytter mot smitte, men da bruker man også litt mer avanserte munnbind, forteller Nakstad.

Munnbindet kan også hjelpe deg på hjemreisen.

I kollektivtrafikken er det nå påbud om munnbind. Det samme gjelder taxi, butikker og kjøpesentre. Dersom du og den du sitter ved siden av bruker munnbind på hjemreisen, vil det kunne redde julefeiringa.

- Har du vært på et sted med en smitteførende person, vedkommende og deg selv har brukt munnbind, og dere har sittet litt nærmere enn to meter, så er det ikke sikkert at smittesporingsteamet i kommunen og smittevernoverlegen vil si at dere er nærkontakter, sier Nakstad.

Dette er samtidig ikke eksakt vitenskap. Nakstad forteller at kommunene må vurdere de ulike situasjonene.

- Hvis mange for eksempel har vært samlet på ett sted, som en fest eller et julebord, er det veldig vanskelig å vurdere hvem som har vært nærmere enn to meter. Så da må man ta noen skjønnsmessige vurderinger. Smittesporingsteamet og smittevernoverlegen må vurdere om det er høy risiko for smitte, eller ikke.

Støre: - Du kan reise hjem i jula

Nakstad fortsetter:

- Mange vil sannsynligvis møte færre mennesker i jula, enn når man er på jobb og skole. Det betyr at smitterisikoen ikke nødvendigvis øker i jula. Men når man da møter familie og venner innendørs, blir det veldig viktig at man er frisk, og at alle som er til stede er friske.

Også regjeringen er klar på at innenlandsreiser i Norge kan gjennomføres:

- Det blir jul. Du kan reise hjem i jula, og du kan være med dine nærmeste. Vi kan ikke være så mange sammen, men vi kan være der for hverandre, sa statsminister Jonas Gahr Støre på regjeringens pressekonferanse mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer