Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan du SPARE TUSENER i hagen

Sein vår og dårlige vekstforhold gjør at etternølerne fortsatt kan gjøre underverker med hagen. Men da må du være raskt ute. Det er salg hos hagesentrene. Du er ikke nødt til å bruke en formue på hagesenteret for å få en flott blomsterhage. Er du tålmodig og tar tida til hjelp, kan du få nesten gratis hage ved å bytte, dele, frøformere eller ta stiklinger og avleggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På hagesenteret kjøper jeg bare roser. Også en ampelplante til å henge ved inngangsdøra, forteller Erling Brosvik, som er sekretær i Ski Hagelag. Ellers er det bytting av planter for alle pengene, forteller hageentusiasten.

Hagelagene selger

Ski hagelag er et av de 510 hagelagene rundt om i landet - det er et i nesten hver kommune - som er organisert i Det Norske Hageselskap.

På forsommeren arrangerer mange av hagelagene staudesalg, og her kan du få kjøpt planter fra hagelagets medlemmer for en rimelig penge.

Og plantene går unna. For 10-20 kroner får du kjøpt fine stauder, ofte medfølgende trivselsråd fra eieren.

- Hos oss får du godt mål, ikke bare en plante av hver , forteller Brosvik, mens han sammen med hagelagsmedlem Elvina Pedersen lesser opp planter til prisbevisste kunder i Ski sentrum en lørdag formiddag. Men skulle du ha gått glipp av forsommerens staudesalg, er det fortsatt store muligheter til å forskjønne hagen. En sein vår fører til at det fortsatt ikke er for sent å plante ut. Samtidig er det salg på de fleste hagesentre i de siste ukene av juni. Dermed kan du som ennå ikke har startet slå to fluer i en smekk. Få en fin hage til en billig penge.

Gjenbruk

Ofte kan du få kjøpt sjeldne planter, mange er ikke lenger i salg, men har overlevd generasjoner i hagen.

De fleste stauder sprer seg villig, de liker å flyttes og deles med jevne mellomrom, forteller Elvina Pedersen. Overskuddet av egne planter selger hagelaget. På en måte kan vi si det er gjenbruk av planter.

Plantene du kjøper er naturligvis mindre enn de du kjøper på hagesenteret, du betaler mye for de fargesprakende etikettene med bilder av plantene. Men jo yngre en plante er, jo lettere har den for å tilpasse seg en flytting.

Og til neste år er det kanskje du som kan dele de nye staudene dine med naboen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media