Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik kan du unngå kjempesmellen

Det er tre argumenter for at du bør være ekstra forsiktig med pengebruken i månedene som kommer: Lav oljepris, høye renter og et stadig mer usikkert arbeidsmarked. Ved noen enkle grep kan du likevel bedre økonomien din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRYMP RENTA: Har du vanskeligheter med å få pengene til å strekke til? Første bud for å unngå krisetendenser i privatøkonomien er å krympe renteutgiftene.

Det særnorske høye rentenivået er nå i ferd med å ramme låntakerne med full styrke. Oppgangen omfatter, i tillegg til bolig- og forbrukslån, nå også studielånet. En stadig større del av låntakernes inntekt går til å dekke renteutgifter, samtidig som mange opplever at det tæres på oppsparte midler.

Og verre kan det bli:

  •  Oljeprisen ser ut til å holde seg lav. Dermed lar rentenedgangen vente på seg.
  •  En rekke selskaper presenterer elendige resultater. Det kan bety innskrenkinger og oppsigelser.
  •  Store boliglån og økt bruk av dyre kjøpekort kan bli for tunge utgifter å bære for familier som havner i arbeidsløshet.

Terje Hamre, redaktør i Norsk Familieøkonomi, sier det slik:
- Nå må folk velge trygghet til vi ser hvor dette ender.

Redaktørkollega Vidar Ivarsen i Din Økonomi er enig:
- Særlig yngre årsklasser må nå sette tæring etter næring.

Renteråd

Første bud for å unngå krisetendenser i privatøkonomien er å krympe renteutgiftene.

Norsk Familieøkonomi anbefaler sine medlemmer å binde renta snarest.
- Nå kan du få tre års fastrente ned i 6,5 prosent effektiv rente. Det er et godt alternativ. Husk at den flytende renta skal synke med et halvt prosentpoeng i halvåret de neste tre årene, dersom den faste ikke skal lønne seg, påpeker Terje Hamre.

Vidar Ivarsen i Din Økonomi har god erfaring med egne råd.
- I februar i fjor bandt jeg renta, og har spart 20000 kroner på det. Og det er ikke for seint for andre å komme etter. Men sjekk grundig, ikke hopp på ethvert tilbud. Ved å ringe en telefonbank i helga, får du denne ukas fastrente. Neste uke kan den ha endret seg.

Mareritt for mange

På arbeidsmarkedet er det særlig ansatte i olje- og offshoreindustrien som går usikre tider i møte. Det samme gjelder nettverket av underleverandører.
- Den lave oljeprisen fører til kutt og oppsigelser. Det som var glanstider, kan fort snu seg til å bli et mareritt, sier Terje Hamre.

- Så lenge folk har jobb, går økonomien greit. Når jobben forsvinner, greier de ikke lenger å betjene lånene, skilsmissestatistikken går opp osv. Men situasjonen er likevel ikke så helsvart som resultatene i næringslivet skulle tyde på. Mange bedrifter krisemaksimerer, og benytter fallende inntekter og lav oljepris som et påskudd til å kutte bemanningen, mener Vidar Ivarsen.

Bedre enn i 1992

- Jeg tror vi kan si at selv med de stygge signalene vi har fått i det siste, blir ikke situasjonen så ille som i 1992. Det gjelder både privatøkonomien og den nasjonale økonomien.