-Slik kan du vinne valget, Jens

Jens Stoltenberg og Ap sliter, i Stortinget og på meningsmålingene. Dagbladet har invitert Ap-kjennere til å gi Jens gode råd om hvordan han skal oppnå sitt hovedmål: Å vinne valget om et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Roland, leder analysesenteret ECON:

-Jens må vise partiet at han har tenkt å sikre velferdsstaten ved hjelp av sosialdemokratiske grunnverdier. For å vinne valget må Jens forsikre det norske folk at han makter å sikre velferdsstaten. Det gjør han ved å vise styringsevne i forhold til å endre offentlig sektor.

- Vil han klare å vinne valget?
-Det håper jeg, men det kan skje mye på vel et år.

Reiulf Steen, leder Europabevegelsen:

-Uroen i partiet er overdrevet. Det er ikke noe nytt at det er uenighet, det burde jeg vite. Alle partier har enorme problemer med å finne ut hvilken tid vi lever i, tenk bare på at den tradisjonelle arbeiderklassen ikke eksisterer lenger. Men jeg er forbauset over at man ikke sterkere diskuterer de sosiale og politiske jordskjelvene vi opplever.

-Klarer Stoltenberg å vinne valget?
-Det kan meget godt hende.

Frank Aarebrot, valgforsker:

-Jens må ta grep om partiet, og sette ned foten. Hans opptreden på landsmøtet i november blir veldig, veldig viktig. Det er mulig han må stille et «kabinettsspørsmål» til partiet, han må gjøre rede for konsekvenser det får hvis partiledelsen ikke får flertall for sitt syn i Statoil-saken. Stoltenberg har evne til å slå igjen.

-Klarer han å vinne velgerne neste høst?
-Jeg har tro på Stoltenberg. Det er nå han skal bevise hva han er god for. Det er nå han må gripe roret og fortelle dinosaurene og venstresida i partiet hvor skapet skal stå.

Anders Todal Jenssen, valgforsker:

-Han må makte å skape begeistring for en sak. Han kan velge å gi velferdsstaten et skikkelig løft, men da må han gjøre langt mer enn han har varslet. Han kan for eksempel tilby en velferdspakke i milliardklassen - én milliard holder ikke. Det eneste velgerne sier de vil bruke flere skattekroner på er helse og eldre. Det er det eneste som trigger folks betalingsvilje.

Turid Lilleheie, leder i Norsk Tjenestemannslag:

-Stoltenberg må vise at han virkelig mener å styrke offentlig sektor. Fine ord må gjenspeiles i handling. Det må brukes mer penger for å løse problemene i offentlig sektor, og Stoltenberg må snart sørge for at skatter og avgifter vris i retning av å ramme de rike. Vi var skuffet over at det ikke skjedde allerede i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

-Kan Stoltenberg vinne valget?
-Det tror jeg - hvis handling følger ord.

Madz Sandman, fylkesrådmann:

-Jens skal ikke først og fremst skape ro i rekkene. Debatt må det være i et levende parti. Men han må skape tillit og troverdighet og fjerne inntrykket av at Ap er et høyreparti. Han må også være klar og tydelig på hva som er Ap's alternativ og han må kle av seg sosialøkonomens tvangstrøye. Skal Ap ha valutakursen som fremste programpost, kan partiet aldri vinne noe valg.

-Vil han klare å vinne valget?
-Jeg tror Ap kan gjøre et godt valg, men det er ingen som vinner valget. I norsk politikk er det slik nå at man kommer ikke lenger enn til semifinalen. Derfor må Ap gjeninnføre parlamentarismen og ta sikte på flertallsregjering fra 2001.

Hallvard Bakke, politisk kommentator:

-Helt ro i rekkene blir det aldri i et stort parti som Ap. Hvis budsjettet til høsten og andre forslag fra regjeringen oppfattes som en oppfølging av Stoltenbergs klare programerklæring fra Bergen om forsvar for velferdsstaten, vil debatten innad i partiet bli til å bære til tross for uenighet om Statoil og EU.

-Vil han kunne vinne valget?
-Ja, hvis han bruker mindre energi på å skremme med at fedrelandet går dukken om budsjettbalansen skulle svikte med noen milliarder, og mer på å etablere et tillitsfullt samarbeid med sentrum.

Madz Sandman
Hallvard Bakke