Slik kan Erna og Jonas redde OL

Vikingskipet og flere anlegg fra Lillehammer-OL må brukes, ifølge redningsplan.

 ERNA OG JONAS: Frp-leder Siv Jensen har gått høyt på banen mot OL. Dersom regjeringens flertall skal våge å gå til Stortinget med en anbefaling om statsgaranti, må Erna Solberg ha en forsteålse med Ap og Jonas Gahr støre om støtte. Bildet er fra partilederdebatten i Arendal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
ERNA OG JONAS: Frp-leder Siv Jensen har gått høyt på banen mot OL. Dersom regjeringens flertall skal våge å gå til Stortinget med en anbefaling om statsgaranti, må Erna Solberg ha en forsteålse med Ap og Jonas Gahr støre om støtte. Bildet er fra partilederdebatten i Arendal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En serie meningsmålinger tyder på at det norske folk er mot at Oslo og Norge skal ta på seg å arrangere OL i 2022.

Det ene regjeringspartiet, Frp, har landsmøtevedtak mot, og Frp-leder og finansminister Siv Jensen har gått høyt på banen i kampen mot OL.

Jobbes intenst Men idretten og tilhengerne av OL i politikk og organisjonsliv har ikke gitt opp.

Nå jobbes det intens på flere fronter, ikke minst i Oslo kommune og i Kulturdepartementet, for å justere OL-prosjektet slik at meningsmålingene snur og at de to store partiene i norsk politikk, Høyre og Arbeiderpartiet, kan våge å gå for en uvanlig og historisk allianse for å redde lekene.

Om en måned eller to vil regjeringen komme en anbefaling overfor Stortinget: Enten et forslag om statsgaranti for Oslo-Ol i 2022, eller en melding om hvorfor regjeringen vender tommelen ned.

- Vikingskipet må brukes Redningsplanen det jobbes med har følgende elementer:

•Kostnadene for prosjektet må ned. For det første må det kommuniseres tydelig for opinioen at kostnadene for staten blir 19 millliarder, og ikke 35 milliarder, som er det tallet finansminister og Frp-leder og OL-motstander Siv Jensen har operert med.

Endring av prosjektet med mer gjenbruk vil få ned prisen og gjøre det mer salgbart for opinionen.

•OL må «ned på bakken», til et nøkternt, folkelig og bærekraftig nivå, og sette en stopper for OL som kostnadsorgie. Det må komme tydelig fram at det er Norge som setter premissene for "et norsk OL, " ikke IOC.

Østlandet •OL-prosjektet må utvides til å omfatte flere områder på Østlandet. Skal det være mulig å få oppslutning i nabofylkene, må anlegg fra Lillehammer-OL tas i bruk, først og fremst Vikingskipet på Hamar og skiskytteraen på Lillehammer tas i bruk.

•Noen jobber også for å få med skiflygningsbakken i Vikersund. Gjenbruk av anlegg i Hamar og på Lillehammer istedenfor nye anlegg i Oslo vil bidra til å få kostnadene ned, og gi OL-prosjektet bedre miljøprofil.

•Stortinget har allerede sagt ja til garanti for Ungdoms-OL i 2016. I den forbindelse blir mange anlegg rustet opp, som er nok et argument for gjenbruk i 2022.

•Dersom Vikingskipet blir arena for hurtigløp på skøyter, og skiskytting flyttes til Lillehammer, kan det komme i strid med ideen om et kompakt OL i hovedstaden, «Games in the city». Andre understreker at et slikt Oslo-OL likevel er langt mer komptakt enn lekene i Sotsji og Vancouver.

- Flott anlegg Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) fra Hedmark bekrefter at OL-tilhengere på tvers av de partigrenser jobber for å «bredde ut» OL-søknaden.

- Anlegg med OL-standard bør gjenbrukes. Det er helt naturlig at et så flott anlegg som Vikingskipet brukes i et OL i 2022, sier Gundersen til Dagbladet.

Dersom skøyter flyttes til Hamar, skiskytting til Lillehammer, kan prosjektet spare i nærheten av en milliard kroner, får Dagbladet opplyst.
 
Kostnadssluk Frp har landsmøtevedtak mot OL, og Frp-leder Siv Jensen har gått høyt på banen med sin motstand.

- Vi har tatt et klart standpunkt mot OL fordi vi mener det er et kostnadssluk av dimensjoner som heller ikke har støtte i et bredt lag av befolkningen, sa Siv Jensen i sommer.

I de øvrige partiene er meningene delte. Partiene avventer prosjektet regjeringen kommer til Stortinget med.

Det er imidlertid åpenbart for alle at det er de store partiene Høyre og Ap som må finne sammen dersom OL skal ha en sjanse.

Dersom Erna Solberg skal bruke Høyres-flertall i regjeringen og legge fram en sak for Stortinget der Frp tar dissens, forutsetter det at Ap stiller opp.

Kan snu I Nord-Norge er motstanden stor i alle partiet etter at Idrettsforbundet sa nei til Tromsø-OL. Flere fylkeslag har vedtak mot.
Gerhard Heiberg og andre IOC-toppers opptreden har ikke akkurat bidratt positivt, argumenteres det. Samtidig påpeker Ap-kilder at stemningen kan snu dersom prosjektet gjøres mer spiselig.

I sommer sa Ap-leder Jonas Gahr Støre dette:

- Jeg har sagt at jeg var for OL i Tromsø, jeg er for at Norge fra tid til annen kan arrangere et både raust og nøkternt OL i tråd med våre tradisjoner og verdier, men ikke hvilket som helst OL. Og måten OL har utviklet seg på de siste årene og den profilen IOC presenterer seg med, gir god grunn til den folkelige skepsis vi ser.

BØR BRUKES: Det jobbes på flere fronter for å redde OL, blant annet mener politikere på Østlandet at VIkingskipet bør gjenbrukes.Foto: Morten Hval / NTB / Scanpix
BØR BRUKES: Det jobbes på flere fronter for å redde OL, blant annet mener politikere på Østlandet at VIkingskipet bør gjenbrukes.Foto: Morten Hval / NTB / Scanpix Vis mer

Men i Ap har vi ikke bestemt oss. Vi må se hva regjeringen kommer med. Det vi har sett til nå, er jo at regjeringen er splittet. For øyeblikket har vi ett parti helt mot, og ett parti som ikke vet, sa Støre til Dagbladet.

Sitter langt inne En sentral Ap-kilde sier det er åpenbart at det eneste som kan redde OL, er en forståelse mellom regjeringen og Ap.
- Men det sitter veldig langt inne i Ap. I Oslo er de nok for, men det er for øvrig er det ingen entusiasme. For Norge som nasjon er det jo et spørsmål om vi tjener på et løft, får et samfunnsmessig og kulturelt løft som har betydning.

IOC gir opp? - Det som taler for, er at mange som har trukket seg av økonomiske grunner. IOC kan komme til å gi opp. Hvis IOC da konkluderer med at de ikke greier å arrangere OL mer, vil det ramme idrettsgrener i Norge, som ikke lenger vil ha en OL-arena.

Hvis vi kommer dit at IOC ber opp ta arrangementet, og hvis Stortinget skal gå for det, må det foregå en prosess mellom regjeringen og IOC som sikrer at OL blir akseptabelt, sier en sentral kilde i Ap.

Må bruke Lillehammer-anlegg Kilden understreker at OL-prosjektet må utvides, slik at OL-anlegg fra Hamar og Lillehammer kommer med.

- Det kan ikke lenger være slik at det er byer som søker om å få arrangere OL og så leverer de regningen til staten.

Prosjektet må endres, ideen om at alt skal være i Oslo, må oppgis, sier kilden. Men prisen for en allianse med Høyre om å bruke et 20 milliarder eller mer på OL i 2022, kan bli for høy, påpeker kilden.

- Det er veldig problematisk på det. Frp vil sko seg på det, og i kommunevalgkampen vise til at de isteden vil bruke penger på sykehjemsplasser og så videre, sier vedkommende.
En annen kilde peker på at om lekene i 2022 skulle bli en suksess, vil det naturlig nok ikke få gi noen politisk gevinst for  noen i 2017.

Riktig for Norge
I Høyre regner OL-tilhengere med at det er flertall for OL, men det understrekes at saken ikke har vært behandlet. På spørsmål fra Dagbladet i sommer understreket Erna Solberg at Frps nei ikke binder opp regjeringen.

- Jeg har verken sagt ja eller nei til OL på noe tidspunkt, og kommer ikke til å ha det offentlige meninger om hva som er riktig for Norge.

For når regjeringen skal ta sin beslutning, skal den ta beslutningen uavhengig av hva jeg måtte mene om saken. Da er det opp til partiene. Da er det ett parti i regjeringen som har bestemt seg, men Høyre har ikke bestemt seg, sa Solberg til Dagbladet.

BØR BRUKES: Skiskytterarenaen fra Lillehammer-OL bør brukes, mener politikere på Østlandet. Her   Annette Sikveland på skiskyttersprinten i 1994.Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
BØR BRUKES: Skiskytterarenaen fra Lillehammer-OL bør brukes, mener politikere på Østlandet. Her Annette Sikveland på skiskyttersprinten i 1994.Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer