Slik kan Fabian Stang beholde ordførervervet

Alt tyder på at det blir et maktskifte i Oslo etter 18 år med borgerlig styre. Hvis ikke Fabian Stang har rett.

EN NY HVERDAG:: Oslo ordfører Fabian Stang idet han ankommer Ekebergrestauranten og Høyres valgvake. Etter valget kan det han han må finne seg noe annet å gjøre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EN NY HVERDAG:: Oslo ordfører Fabian Stang idet han ankommer Ekebergrestauranten og Høyres valgvake. Etter valget kan det han han må finne seg noe annet å gjøre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En skuffet Fabian Stang innså i går kveld at hans åtte år i ordførerstolen i Oslo sannsynligvis er over når opptellingen av stemmene i hovedstaden er helt klar.

Alle prognosene, forhåndsstemmene og de foreløpige resultatene i natt, viste at Miljøpartiet De Grønne kommer på vippen i hovedstaden. I en blå verden skulle det tilsi et maktskifte i Oslo.

Likevel ville ikke Stang gi opp håpet om fortsatt makt i Oslo helt i går kveld.

- Jeg har ikke gitt opp det håpet, sa Stang direkte på DBTV.

Enige om E18
Grunnen er MDGs signaler i forkant av valget, om at de skal støtte den konstellasjonen i Oslo som gir dem størst gjennomslag for deres grønne miljøpolitikk. Der, mener Stang, er ikke avstanden så stor mellom Høyre og MDG.

- Det slående er at vi er ikke uenige med miljøpartiet i så mange miljøspørsmål, men det vi har vært uenige om er en del andre saker, hvor ingen andre enn jeg som sitter som ordfører har sett hvordan Miljøpartiet har stemt. Men det har da vært den ene representanten, nå får de jo fire eller fem. Så får vi se hvor den gruppa lander hen, sier Stang til Dagbladet.

MDG har sittet med én enkelt representant i bystyret siden valget i 2011. MDGs Harald Nissen har stemt sammen med den røde opposisjonen i Oslo i fire av fem saker i perioden, og derfor blir også MDG karakterisert som et sosialistisk parti av Høyres bystyrepartner i Oslo, Fremskrittspartiet.

Om Stang sikrer støtte fra MDG, vil han fortsatt kunne regjere hovedstaden med støtte fra Frp, Venstre og Krf.

Vil snakke med MDG
Og nå tror altså Fabian at en langt større MDG-gruppe kan lande på den hans siden av den politiske aksen.

- Jeg tror i hvert fall det er fornuftig av byrådslederen, hvis de nå kommer på vippen da, å ta en samtale. Så er det jo sånn nå at det blir MDG som blir ansvarlige for valget mellom rød og blå side. Det er jo privilegiet ved å være på vippen, men ulempen er at man må ta stilling. Det er det politikk handler om. Du kan ikke være uavhengig på vippen, sier Stang.

MDGs kjepphest har vært å stoppe utbygging av E18 vestover fra Oslo for ikke å bidra til økt biltrafikk inn til hovedstaden. Dét er et krav Stang langt på vei imøtegår allerede nå.

Ordføreren tror utbyggingen først og fremst blir så dyr at prosjektet stopper seg selv, men hevder også at utbyggingen av E18 dreier seg om alt annet enn å gi bilistene inn til Oslo bedre kår.

- Det er krystallklart at ingen i Høyre mener at E18 skal bygges om for å øke biltrafikken. Vi ønsker en ombygging av E18 for å bedre kollektivtrafikkmulighetene, sykkelmulighetene, gangmulighetene, og ikke minst gi for eksempel Sandvika samme mulighet til byutvikling som vi fikk da vi fikk senketunnelen i Bjørvika. Den kosta penger, men den har gjort at vi har kunnet bygge opera, Deichman, Munchmuseum, næringslokaler, boliger en mass, og det syns jeg Sandvika også fortjener. Det er det utbyggingen av E18 handler om, ikke økt biltrafikk, sier Stang.

Må avklares nå
I går kveld gjentok MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, at de kommer til å støtte den blokken i Oslo som gir dem størst gjennomslag for miljøpolitikken deres. Der står E18 høyest på lista.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, er på linje med Fabian Stang når det nå gjelder å forhandle om fortsatt byrådsmakt i Oslo. Enn så lenge insisterer altså MDG på å være uavhengige av de politiske blokkene i Oslo.

- Nå må MDG avklare hvordan de forholder seg til blokkene i Oslo, men nå som MDG er en mye større maktfaktor i bystyret enn de var i forrige periode må de også være med å ta ansvaret, sier Røsland til NRK.
 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram