Slik kan hackere ta kontroll i norske banker, skoler, sykehjem - og en militærleir

Dagbladet fant sårbare kontrollsystemer i 290 norske bygninger.

SÅRBARHET:. Vatneleiren utenfor Sandnes i Rogaland er ett av 290 steder hvor Dagbladet har funnet et konkret styringssystem for bygninger med kjente sårbarheter.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SÅRBARHET:. Vatneleiren utenfor Sandnes i Rogaland er ett av 290 steder hvor Dagbladet har funnet et konkret styringssystem for bygninger med kjente sårbarheter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med enkle grep kan uvedkommende trenge inn i systemer som er utviklet for å kontrollere alt fra lys, varme og ventilasjon til låsemekanismer og brannalarmer. 

Dagbladet har funnet 290 slike kontrollsystemer i Norge, som både er av en sårbar versjon og ligger åpent mot Internett.

Stor ryddejobb Det gjør det enkelt for hackere og inntrengere med onde hensikter å ta seg inn.

- Disse systemene har et sikkerhetshull, og med en gang du har funnet dette er det veldig lett å trenge inn. Å finne sikkerhetshullet er heller ikke spesielt vanskelig, sier den amerikanske sikkerhetseksperten Terry McCorkle til Dagbladet.

I Norge finnes systemene i alt fra banker og skolebygninger til sykehjem og store kontorbygg.

- Det at såpass mange ligger ute med disse sikkerhetshullene, betyr at det er en stor jobb å gjøre, sier forsker Niklas Vilhelm ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

FBI advarer For noen år siden oppdaget McCorkle og kollega Billy Rios i sikkerhetsselskapet Cylance den første sikkerhetsfeilen i de aktuelle systemene. Det førte til at FBI gikk ut med en offisiell advarsel i fjor høst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer