Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre

Slik kan han skvise ut Trine

Mannen som kan avgjøre Trine Skei Grandes framtid på Stortinget, er skuffet over at hun fortsetter som partileder.

FORTSETTER: Men Trine Skei Grande har usikre tider i vente. Valgkomiteen i Oslo Venstre kan vrake henne fra sikker stortingsplass. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORTSETTER: Men Trine Skei Grande har usikre tider i vente. Valgkomiteen i Oslo Venstre kan vrake henne fra sikker stortingsplass. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke mer å si nå enn at jeg er skuffet over innstillingen fra valgkomiteen.

Det er det eneste lederen i Venstres bystyregruppe i Oslo Hallstein Bjercke vil si om innstillingen fra Venstres valgkomité som ble lagt fram i torsdag kveld.

Onsdag ba han, gjennom et intervju i Dagbladet, Trine Skei Grande om å gå av.

Innstilte på Trine

Samme beskjed ga Bjercke også til valgkomiteen i Venstre.

- Dette synes jeg er tungt og vanskelig å si. Jeg har vært Trines støttespiller i 20 år og jobbet tett sammen med henne i mange år, men i går fortalte jeg valgkomiteens leder at jeg mener det er riktig at Venstre velger en ny partileder på landsmøtet i år, sa Hallstein Bjercke.

Raja og Rotevatn sa nei

Hans bønner ble ikke hørt.

En samlet valgkomité gikk torsdag kveld inn for gjenvalg som partileder for Trine Skei Grande, men å bytte ut dagens nestledere med henholdsvis Sveinung Rotevatn som første nestleder og Abid Raja som andre nestleder.

Dagbladets kilder forteller at både Raja og Rotevatn «i siste liten» fortalte valgkomiteen at de ikke ønsket å bli partileder. I valgkomiteen skal flere ha vært innstilt på å vrake Grande, men satt plutselig igjen uten alternativer.

Dagen derpå er mange skuffet, inkludert miljøet rundt Unge Venstre.

SKUFFET: Men Hallstein Bjercke har mye makt i sine hender. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFET: Men Hallstein Bjercke har mye makt i sine hender. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kan vrake Trine

Rett etter at valgkomiteens innstilling ble kjent, men en annen valgkomité satt sammen: Valgkomiteen i Oslo Venstre.

Dette er komiteen som legger fram forslaget til hvem som skal toppe stortingslista til Venstre fra Oslo.

Etter kampvotering på hovedstyremøte i Oslo Venstre i går kveld ble Hallstein Bjercke valgt til leder av valgkomiteen. Dette kan få store konsekvenser for Trine Skei Grande.

I dag står Skei Grande som på topp på lista, med Ola Elvestuen som nummer to og Guri Melby på tredjeplass. Som Dagbladet tidligere har skrevet, er det en risiko for at Trine Skei Grande kan bli vraket på sikker plass av sitt eget fylkeslag.

- Det er gode dager og dårlige dager som partileder. En leder må tåle noen støyter og at alle rundt en ikke er fornøyde, sa Skei Grande til Dagbladet torsdag kveld.

Drama i kulissene

Det var Hallstein Bjercke som var foreslått av styret til å lede valgkomiteen, men etter at han i går gikk ut i Dagbladet ville styret i stedet fremme Monica Tjelmeland til vervet.

Begrunnelsen fra styret var at det kunne reises spørsmål om Bjercke var nøytral nok til å inneha rollen.

Ifølge Dagbladets kilder tok imidlertid Bjercke selv ordet og understreket at dette var et annet spørsmål. Han forsikret så om at han ville gjøre jobben uavhengig av spørsmålet om hvem som han ønsket som partileder.

I diskusjonen som fulgte ble det argumentert både for og mot Hallstein Bjercke.

Da hovedstyret stemte over saken, fikk de to kandidatene akkurat like mange stemmer. Salen voterte da en gang til, og denne gangen ble det et knapt flertall for Bjercke.

SKRYT: Abid Raja og Trine Skei Grande har en historie med uenigheter og åpne krangler i partiet, men snakker nå varmt om hverandre etter at de begge ble innstilt til ledergruppen av Venstres valgkomité. Video: Nina Hansen. Reporter: Steinar Suvatne. Vis mer

Kan skvise ut Trine

Dette tolkes naturlig nok ikke som positivt for Grande, selv om kilder i Oslo Venstre sier til Dagbladet at spørsmålet om hvem som skal stå på Stortingslista er et annet enn hvem lederspørsmålet.

Hallstein Bjercke skriver følgende om dette i en kort kommentar til Dagbladet.

- Jeg er valgt til å lede nominasjonskomiteen i Oslo. Det er et ansvar jeg tar på det største alvor og jeg skal gjøre alt jeg kan for at prosessen blir skikkelig og ryddig. Det første vi skal gjøre er å høre hva Oslo Venstres medlemmer mener og komiteens innstilling legges fram til høsten. Før det kommer jeg ikke til å kommentere eventuelle kandidatene.

Elvestuen vurderer

Dagbladet vet imidlertid at det var flere enn Hallstein Bjercke i Oslo Venstre som var skuffet over innstillingen fra valgkomiteen. Det er valget av Trine Skei Grande som leder som oppfattes som problemet.

Nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen har begge stilt seg til disposisjon for valgkomiteen, men ble altså vraket til fordel for Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

Elvestuen er nå innstilt som direktevalgt medlem av landsstyret, men altså ikke til toppledelsen i partiet. Han har ikke avgjort om han tar kamp om vervet under landsmøtet.

Hele Norges coronakart