Slik kan han straffes - og belønnes

Ei uke etter at han rømte, er Stig Millehaugen pågrepet og tilbake i fengsel. Dette kan hjelpe ham nå.

UVISS FRAMTID: Stig Millehaugen ble pågrepet i Oslo onsdag. Nå venter et nytt opphold bak fengselsmurene. Foto: Trøndelag politidistrikt
UVISS FRAMTID: Stig Millehaugen ble pågrepet i Oslo onsdag. Nå venter et nytt opphold bak fengselsmurene. Foto: Trøndelag politidistrikt Vis mer
Publisert

Ei uke etter at riksalarmen gikk om at dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen hadde rømt fra Trondheim fengsel i forbindelse med permisjon, kunne politiet i Oslo melde at 53-åringen var pågrepet.

Pågripelsen skjedde ifølge politiet uten dramatikk i Østmarka. Millehaugen sitter onsdag kveld på Grønland politistasjon i påvente av en avgjørelse om hvor videre soning skal skje.

PÅGREPET: Etter en uke på rømmen ble Stig Millehaugen onsdag formiddag 8. juni pågrepet i Østmarka i Oslo. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk, ifølge politiet. Video: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Risikerer tilleggsstraff

Ifølge flere advokater som Dagbladet har vært i kontakt med, vil han fortsette soning i høysikkerhetsfengsel. Fengselet i Trondheim har allerede varslet at han ikke skal tilbake dit.

Dermed er det Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum som gjenstår, men dette er under oppussing. Dagbladet har onsdag kveld vært i kontakt med Kriminalomsorgen som av personvernhensyn ikke vil opplyse hvor Millehaugen nå vil sone. Ullersmo fengsel på Romerike framstår imidlertid som det mest sannsynlige, men flere forhold, blant annet sikkerhetsmessige vurderinger og hvilke andre innsatte fengselet har, vil spille inn.

- Selve fengselet blir som før, selv om han fysisk flyttes. Han risikerer en tilleggsstraff på et par måneder for uka på rømmen, men det har isolert sett ingen betydning for ham på forvaring, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Kan ta flere år

Han legger til at den største endringen for Millehaugen blir at det etter alt å dømme tar en stund før en ny permisjon uten følge vil bli gitt. Millehaugen var på sin sjette permisjon fra Trondheim fengsel da han stakk av i forrige uke. Nå kan det bli lenge til neste gang.

- Han må det loven kaller igjen «bygge seg opp tillit». Det kan ta flere år, slår Elden fast.

Det finnes likevel opplysninger om Millehaugens uke på rømmen som kan gi håp for framtida, ifølge advokaten.

- Det som paradoksalt kan være en hjelp for ham videre, er at han lot seg pågripe og ikke kjent har begått alvorlige lovbrudd mens han var i frihet. Det er gode tegn for fremtiden, konkluderer Elden.

PÅGREPET: Fra tirsdag kveld og gjennom hele natta har politiet søkt i området rundt det populære serverings- og utfartsstedet Østmarksetra i jakten på Stig Millehaugen. Video: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Ikke poplært blant andre

Advokat Gunhild Lærum har representert en rekke personer som har fått forvaringsdom. Hun forteller at Millehaugens handling vil påvirke ham selv, men kan også påvirke andre innsatte.

- Når en innsatt gjør noe slikt, så kan det påvirke hele systemet i form av at både Millehaugen og andre innsatte opplever innstramminger. For Millehaugens del risikerer han å starte på scratch med tanke på tillit og med det innvilging av permisjon, sier Lærum og legger til:

- Det at han har brutt reglene oppleves som uheldig og vil ikke være populært blant andre innsatte.

Ifølge andre advokater Dagbladet har vært i kontakt med, vil Millehaugen også kunne bli møtt med andre reaksjoner når han nå vender tilbake til soning. Blant annet kan rømningen påvirke hans sjanser for løslatelse fra forvaringsdommen han sitter på.

Millehaugen hadde allerede sonet lenge nok til å kunne søke om løslatelse, men hadde valgt å ikke gjøre dette. Nå kan muligheten for å få dette invilget ta ytterligere tid, dersom han velger å søke.

POLITIAKSJON: Ifølge den svenske avisa Gøteborgs-Posten skal det ha blitt gjennomført en større politiaksjon i Sverige, i forbindelse med jakten på Stig Millehaugen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Åpner for fotlenke

Også justisminister Emilie Enger Mehl har engasjert seg i Millehaugen-saken og temaet om permisjon uten tilsyn for innsatte i norske fengsler. Hun ønsker ikke å gå inn i vurderingene som er gjort omkring Millehaugen, men sier på generelt grunnlag at det er et sentralt premiss for å få permisjon at det ikke er rømningsfare eller fare for samfunnet.

- Jeg er positiv til at mer bruk av fotlenke ved permisjoner kan styrke samfunnssikkerheten, men det aller viktigste er vurderingene som gjøres før permisjon. Det er svært få som ikke møter opp igjen til soning etter permisjon. Fotlenke må ikke bli en falsk trygghet, og vil aldri bli noen garanti, sier Mehl til Dagbladet.

Hun legger til at temaet innebærer både krevende vurderinger og mange ulike hensyn. Justis- og beredskapsdepartementet vil likevel vurdere en løsning med bruk av fotlenke ved permisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer